Η Εβρίτισσα Δήμητρα Πεμούση εντυπωσιάζει, παρουσιάζοντας σε χάρτινο τρισδιάστατο κουκλοθέατρο, τον μύθο “Δαίδαλου και Ίκαρου”

Η Εβρίτισσα Δήμητρα Πεμούση εντυπωσιάζει, παρουσιάζοντας σε χάρτινο τρισδιάστατο κουκλοθέατρο, τον μύθο “Δαίδαλου και Ίκαρου”

-Με καταγωγή από τις Φέρες Έβρου, δημιουργεί πρωτότυπες παραγωγές στο κουκλοθέατρο που συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον πανελλαδικά

-“Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου είναι η ιστορία που μου έλεγε η γιαγιά μου, η Δήμητρα, στο κουζινάκι της στο χωριό του Έβρου, όπου μεγάλωσα”

Η Εβρίτισσα Δήμητρα Πεμούση, κουκλοπαίκτρια, ηθοποιός και σκηνοθέτις, δραματοποιεί τον πανάρχαιο μύθο του “Δαίδαλου και του Ίκαρου” μ’ έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση και το ενδιαφέρον πολλών ΜΜΕ.

Με καταγωγή από τις Φέρες όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, η συντοπίτισσα μας θα παρουσιάσει στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2021, στις 21.00, στο αρχαιολογικό μουσείο Θηβών την συγκεκριμένη παράσταση, μέσα από ένα χάρτινο τρισδιάστατο κουκλοθέατρο με εναλλασσόμενες σκηνές, τρισδιάστατες κατασκευές, κινούμενο πανόραμα-τεχνική crankie scroll, κούκλες και αντικείμενα φτιαγμένα με παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και είναι στο πλαίσιο του προγράμματος 2021 του θεσμού «Όλη Η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός».

Η Φεριώτισσα Δήμητρα Πεμούση μίλησε στο news247.gr με αφορμή την παράσταση αυτή για το πώς κατάφερε να εντάξει τις παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές στην παρουσίαση του ελληνικού αυτού μύθου, ενώ θυμήθηκε με συγκίνηση τα παιδικά της χρόνια στον Έβρο και τις ιστορίες της γιαγιάς της Δήμητρας στο κουζινάκι του σπιτιού που μεγάλωσε.

Η Δήμητρα Πεμούση, ηθοποιός και κουκλοπαίκτρια, είναι μέλος της ΑΜΚΕ ΜπαGάζια και καλλιτεχνική υπεύθυνη της κούκλο-θεατρικής ομάδας «Αφού». Από το 2015 δημιουργούν  πρωτότυπες παραστάσεις κουκλοθέατρου για παιδιά με χειροποίητες κούκλες, όπως το παραμύθι του Γκαίτε «Ο Μαθητευόμενος Μάγος» και η εκπαιδευτική κουκοθεατρική παράσταση «Οδοντοχαλάστρας και η Γλυκοσυμμορία του», θεατρικές παραστάσεις με χρήση κούκλας, όπως το «5Αισώπου Μύθοι».

Το βασικό εκφραστικό μέσο της ομάδας είναι το θέατρο της κούκλας και των αντικειμένων. Σε αυτά τα χρόνια πραγματοποίησαν συστηματικά ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τις κουκλοθεατρικές παραγωγές για παιδικό και ενήλικο κοινό. Τους αρέσει ιδιαίτερα να συναντούν κοινά με περιορισμένη πρόσβαση στις τέχνες και στόχος είναι όλα τα παιδιά να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του κουκλοθεάτρου!

Ειδικότερα, η παράστασή «Ο Μαθητευόμενος Μάγος» έχει περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως το νοτιότερο χωριό της Κρήτης, σε σχολεία, δημοτικά θέατρα, βιβλιοθήκες, ανοιχτούς και κλειστούς χώρους πολιτισμού αλλά και στο εξωτερικό, σε φεστιβάλ, θέατρα και σχολεία στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τη Σλοβακία.

Διατηρούν επίσης συστηματική συνεργασία με δίκτυα και φορείς που προάγουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στις τέχνες, την ελεύθερη έκφραση και τη δημιουργία και συμμετέχουν σε ανάλογες εκδηλώσεις με παραστάσεις τους, όπως είναι το Δίκτυο για το Δικαιώματα του Παιδιού, που είναι και υποστηρικτής φορέας στην παράσταση «Δαίδαλος και Ίκαρος»

Πηγή: news247.gr