Συμμετείχαν και οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας στο διαγωνισμό «Βest Tourism Villages», αλλά… απορρίφθηκαν

Συμμετείχαν και οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας στο διαγωνισμό «Βest Tourism Villages», αλλά… απορρίφθηκαν

Ο δήμος Σουφλίου, που πέτυχε μια τεράστια διάκριση, αφού είναι ένας από τους τρεις της Ελλάδας και μάλιστα ο μοναδικός από την ηπειρωτική χώρα που επιλέχθηκε για τον διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) «Βest Tourism Villages», δεν ήταν ο μοναδικός από το νομό Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, πρόταση κατέθεσαν στη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού και οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας. Ο πρώτος για λογαριασμό της Δημοτικής Ενότητας Φερών και ο δεύτερος για την Δημοτική Ενότητα Νέας Βύσσας, αφού ο όρος που υπήρχε είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις να προέρχονται από χωριά ή Δημοτικές Ενότητες με πληθυσμό έως 15.000 κατοίκους. Όμως χθες και οι δυο αυτοί δήμοι ενημερώθηκαν επίσημα από το υπουργείο Τουρισμού, ότι οι προτάσεις τους απορρίφθηκαν και οι 3 που έλαβαν την έγκριση από την Ελλάδα και κρίθηκαν από την Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Τουρισμού ως πληρέστερες είναι του Δήμου Σουφλίου, μαζί με αυτές των νησιωτικών Δήμων Αλοννήσου, Δυτικής Σάμου. Αυτές οι τρεις μπαίνουν αυτόματα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας και διεκδικούν είτε το σήμα «BEST TOURISM VILLAGE”, είτε ένταξη στο δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ή στο πρόγραμμα αναβάθμισης «BEST TOURISM VILLAGE”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Δήμος Σουφλίου επιλέχθηκε στις 3 υποψηφιότητες της Ελλάδας, για την παγκόσμια Πρωτοβουλία “Βest Tourism Villages”

Όπως έγινε λοιπόν γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού, στον μεγάλο αριθμό Δήμων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον Διαγωνισμό από όλη την χώρα, ήταν και αυτοί της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας, μαζί με τον Δήμο Σουφλίου, από το νομό Έβρου. Δεν διευκρινίστηκε όμως αν κατάφεραν τελικά να καταθέσουν πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση  και ήταν, όπως το Σουφλί, στους περίπου δέκα(10) εξ αυτών που τελικά κρίθηκαν στο τελικό στάδιο.

Μαυρίδης: Είχε συγκαλέσει σύσκεψη στη Ν.Βύσσα για

τον Διαγωνισμό και έδειχνε σίγουρος για την συμμετοχή

Όπως μάθαμε, πριν από έναν μήνα περίπου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης είχε συγκαλέσει σύσκεψη στη Νέα Βύσσα, με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου, της Εθελοντικής Ομάδας Ν.Βύσσας, του Συλλόγου Γυναικών, των Σπαραγγοπαραγωγών και του Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών. Τους ενημέρωσε, παρουσία του δημοτικού συμβούλου και πρώην Αντιδημάρχου Χρήστου Ορμανλίδη που ανέλαβε να χειρίζεται και το συγκεκριμένο ζήτημα, ότι θα υποβληθεί πρόταση και ολοκληρωμένος φάκελος στο υπουργείο Τουρισμού και έδειχνε σχεδόν σίγουρος πως ο δήμος Ορεστιάδας θα πάρει μια από τις τρεις θέσεις. Το ίδιο επαναλάμβαναν και οι συνεργάτες του μέχρι να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία απέρριψε  την πρόταση του δήμου Ορεστιάδας. Το ίδιο έγινε και με  αυτή του δήμου Αλεξανδρούπολης (ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης δήλωνε αισιόδοξος λόγω των καλών σχέσεων του με την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη) και επέλεξε τον δήμο Σουφλίου από ολόκληρη την Ελλάδα, προφανώς γιατί είχε τεκμηριωμένη και πλήρη πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλακίκος: “Το Σουφλί τοποθετείται πλέον στον παγκόσμιο χάρτη του τουριστικού ενδιαφέροντος”

Όπως γίνεται φυσικά αντιληπτό, δεν αναφέραμε τίποτα για τον δήμο Διδυμοτείχου, αν και μιλάμε για την πιο ιστορική περιοχή όχι μόνο του Έβρου και της Θράκης, με το κάστρο, την Πλωτινόπολη, το τέμενος Βαγιαζήτ (έστω και καμένο), το Κάστρο Πυθίου, τους μεταβυζαντινούς ναούς σε Παλιούρι, Μεταξάδες, Αλεποχώρι, γιατί πολύ απλά στον δήμο Διδυμοτείχου, ουδείς ασχολήθηκε με το «BEST TOURISM VILLAGE”. Αν και είναι δεδομένο ότι έλαβαν, όπως όλοι οι δήμοι της χώρας την σχετική Επιστολή-πρόσκληση συμμετοχής, από την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Αλλά όπως λέει συχνά η αρμόδια για το συγκεκριμένο θέμα Αντιδήμαρχος Στέλλα Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη: “Μόλις δυο χρόνια είμαστε στην διοίκηση του δήμου. Δεν μπορούν να γίνουν όλα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα”.