Το απίστευτο… τέρας των ΕΚΑΜ έτοιμο για τον Έβρο (video)

Το MRAP Τyphoon GSS-300 δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο όχημα, αλλά ένα κινητό… καταφύγιο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους πολίτες, στην ΔΕΘ!

Το όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ε.Κ.Α.Μ., της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, το MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) Typhoon ακούγετε σαν Τυφώνας και μπορεί να παρασύρει ότι το εμποδίσει.

Ένας σιδερένιος γίγαντας με 6.650 mm μήκος, 2.434 mm πλάτος, 2.750 mm ύψος και βάρος 12,5 τόνους με θωράκιση, σε αμάξωμα, κρύσταλλα και ελαστικά κατασκευασμένα για να προστατεύουν τους επιβάτες του σε καταιγισμό πυρών.

Κάτω από το καπό(;) υπάρχει ένας 6.7 diesel κινητήρας 300 ίππων και 970 Nm ροπής, ενώ η μετάδοση γίνεται και στους τέσσερις τροχούς.

H ικανότητα αναρρίχησης είναι στο 60% ανηφορική κλίση και 30% πλάγια κλίση. Μπορεί να περάσει από 1,5 μέτρο νερό και να κινείται με μέγιστη ωριαία ταχύτητα 125 χλμ, με αυτονομία 1.000 χλμ, (έχει δύο ρεζερβουάρ πετρελαίου 450 και 150 λίτρων).

Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει 8 στρατιώτες ή αστυνομικούς. Για μπείτε μέσα χρειάζεται να (πάρετε μαθήματα ορειβασίας) σκαρφαλώσετε σε σκαλοπάτια και μετά περνώντας το «μαρσπιέ» είστε στην καμπίνα. Η θέση οδήγησης είναι αυτή των φορτηγών. Όχι των σύγχρονων μεταφορικών κολοσσών, αλλά των παλαιών εργαλείων. Ο χειριστής/οδηγός βλέπει αναλογικά και ψηφιακά όργανα, ενώ, παράλληλα, η ορατότητα κάνει κατανοητό πως βρίσκεστε μέσα σε πολεμικό όχημα. Εδώ, σύμφωνα με έναν από τους δύο εκπαιδευμένους οδηγούς του οχήματος τον Λουκά, έχει ρόλο ο ψυχολογικός παράγοντας αυτών που βλέπουν το αυτοκίνητο από έξω και αυτών που είναι μέσα σε αυτό.

Οι πρώτοι δεν βλέπουν τους επιβαίνοντες αλλά ένα σιδερένιο, τρομακτικό όχημα που κινείται εναντίον τους ή τους εμποδίζει τον δρόμο. Στην δεύτερη περίπτωση οι επιβαίνοντες νοιώθουν προστατευμένοι χάρη στις μεγάλες ενισχυμένες μεταλλικές επιφάνειες και μπορούν να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους ανεπηρέαστοι από τις συνθήκες.

Πηγή: newsauto.gr