Ισχυρότερος ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης, στη νέα 5ετή αμυντική συνεργασία Ελλάδας με ΗΠΑ

Ισχυρότερος ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης, στη νέα 5ετή αμυντική συνεργασία Ελλάδας με ΗΠΑ

Ισχυρότερος θα είναι ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης, στη νέα αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα θα έχει 5ετή διάρκεια και δεν θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε Κυριακή στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αφού απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν θα γίνει σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι οι πληροφορίες είναι ακριβείς.

“Χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση”.

Γίνεται νέα Σούδα η Αλεξανδρούπολη,

με ισχυρότερη βάση, ενώ προστίθεται και η Σκύρος

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον και όπως μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο OPEN, εκεί θα έχει συνάντηση με Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και από κοινού θα υπογράψουν την αμυντική συμφωνία, η οποία δεν θα ανανεώνεται κάθε χρόνο αλλά θα έχει διάρκεια 5ετίας.

Τη συγκεκριμένη συμφωνία τη ζητούσαν οι Αμερικανοί στις συζητήσεις που είχαν τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Πεντάγωνο με τους Έλληνες αξιωματούχους.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενδέχεται να δούμε αμερικανικές δυνάμεις σε περιοχές όπου δεν έχουν εγκατασταθεί έως σήμερα.  Όπως μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο OPEN, η Αλεξανδρούπολη  και η Σκύρος θα είναι πλέον ισχυρές βάσεις για να παρέχονται διευκολύνσεις σε στρατιωτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, διευκολύνσεις θα παρέχονται και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, ωστόσο μένουν ακόμα ορισμένες λεπτομέρειες για το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Πηγή: ethnos.gr