Ορεστιάδα: Εορτασμός 650 χρόνων από την Μάχη του Ορμενίου (Τζερνομιάνου, 1371)

Ορεστιάδα: Εορτασμός 650 χρόνων από την Μάχη του Ορμενίου (Τζερνομιάνου, 1371)

Φέτος συμπληρώνονται 650 χρόνια από την Μάχη του Ορμενίου και οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 26 Σεπτεμβρίου. 

Ο ποταμός Έβρος σήμερα είναι ο τόπος που συναντώνται η Ανατολή με τη Δύση. Είναι ένα σταυροδρόμι θρησκειών (χριστιανισμός και ισλάμ) και πολιτισμών (ελληνικός, σλαβικός και ανατολικός). Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1371, στις όχθες του ποταμού αυτού, κοντά στο σημερινό χωριό Ορμένιο, οι συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις των Βαλκανίων υπό την ηγεσία των Σέρβων βασιλέων Βουκασίν Μρνιάβτσεβιτς και Ιωάννη Ουγγλέση προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν την προέλαση των Οθωμανών στα Βαλκάνια. Η μάχη αυτή είναι γνωστή ως η μάχη του Έβρου, ή του Τζερνομιάνου ή της Μαρίτσας (βουλγαριστί ο ποταμός Έβρος). Δυστυχώς από την έκβαση αυτής της μάχης κρίθηκε αργότερα και η τύχη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στη μνήμη όλων εκείνων των χριστιανών που πολέμησαν «ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος» στη μάχη του Ορμενίου, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ορμένιο, κατ’ έτος, στις 26 Σεπτεμβρίου, τελείται Μνημόσυνο, με σύντομη αναφορά στα γεγονότα και στα πρόσωπα της μάχης, αλλά και στη σημασία της μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Φέτος, τις επετειακές εκδηλώσεις θα τιμήσει αντιπροσωπεία Σιμωνοπετριτών πατέρων, δεδομένου ότι η εν Αγίω Όρει Μονή Σίμωνος Πέτρας πολλαπλώς ευηργετήθη και συνδέεται πνευματικά με τον εμπνευστή της κινήσεως Βασιλέα Ιωάννη Ουγγλέση.