Η επέτειος μιας άγνωστης μάχης στον πολύ κόσμο, που διαδραματίστηκε στην περιοχή του Ορμενίου Ορεστιάδας στις 26 Σεπτεμβρίου 1371 και στοίχισε την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Σέρβους, συμπληρώνει φέτος 650 χρόνια.
Πρόκειται για την “Μάχη του Ορμενίου” ή Τσερνομιάνου ή Μαρίτσας, όταν βάφτηκαν κόκκινα τα νερά του ποταμού Έβρου από το αίμα χιλιάδων Σέρβων και όχι μόνο. γενικότερα Ευρωπαίων Χριστιανών, που είτε σκοτώθηκαν από τους Οθωμανούς, είτε πνίγηκαν στα νερά του ποταμού προσπαθώντας να ξεφύγουν. Την άλλη Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, έχουμε λοιπόν την επέτειο 650 χρόνων και δυστυχώς, η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου και προσωπικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός, ετοιμάζονται να τιμήσουν σχεδόν μόνοι τους (με κάπ0ιους μόνο ντόπιους επισήμους), όπως δηλαδή συμβαίνει μονίμως τα τελευταία χρόνια, αυτή την θλιβερή επέτειο. Θα υπάρξει βέβαια αντιπροσωπεία πατέρων, από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, αλλά από την πλευρά του δήμου Ορεστιάδας και συγκεκριμένα την δημοτική αρχή του Βασίλη Μαυρίδη, υπάρχει προκλητική αδιαφορία και καμιά συμμετοχή και προσπάθεια ανάδειξης αυτής της σημαντικής μάχης, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, αφού άνοιξε το δρόμο για την εδραίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια.
Η σημερινή δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, δεν φρόντισαν δυστυχώς να την κάνουν ιδιαίτερα γνωστή, να την αναδείξουν με διοργάνωση εκδηλώσεων διαφόρων μορφών και με την δημιουργία ενός Μνημείου, αφιερωμένου στους πάνω από 50.000 Σέρβους, αλλά και Ούγγρους, Ρουμάνους και Ιταλούς, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από τα οθωμανικά στρατεύματα. Ανάμεσα τους και του Σέρβου Βασιλέα Βουκάσιν Μρνιάβτσεβιτς και του αδερφού του, Δεσπότη Γιόβαν Ούγκλιεσα Μρνιάβτσεβιτς. Να διαθέσουν μερικές χιλιάδες ευρώ για τοποθέτηση μιας Επιτύμβιας στήλης, που να θυμίζει την “Μάχη του Ορμενίου” ή Μάχη του Έβρου”, για να μπορούν όσοι θέλουν να την επισκέπτονται. Με πρώτους και καλύτερους τους Σέρβους επισκέπτες στην Ελλάδα.
Αν δεν γνωρίζουν ο κ.Μαυρίδης και οι συνεργάτες του, ας ρωτήσουν να πληροφορηθούν πως έχει αξιοποιηθεί η “Μάχη του Βατερλό”. Με ποιες εκδηλώσεις και πόσες χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται εκείνη την περιοχή που αποτέλεσε το τέλος του Ναπολέοντα; Κάτι παρόμοιο, έστω και σε… μικρότερη έκταση, θα μπορούσε να συμβεί και στην περιοχή του Ορμενίου. Τέτοιες κινήσεις δημιουργούν προϋποθέσεις να ανακάμψει και να αποκτήσει πάλι… ζωή μια περιοχή που ερημώνει και όχι… ανοησίες τύπου “αυτόνομης περιφερειακής ενότητας βορείου Έβρου”, που κάποιοι για λόγους προσωπικής προβολής προσπαθούν να προβάλλουν.
Θα μπορούσε να γίνει “πόλης έλξης”
για Σέρβους επισκέπτες και όχι μόνο
Είναι γνωστό, ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι έρχονται για διακοπές στην χώρα μας. Όπως επίσης, όλοι γνωρίζουν πως ο λαός αυτός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα που άπτονται της ιστορίας τους και της Ορθόδοξης πίστης τους. Τώρα μάλιστα με την Εγνατία οδό, αν ο δήμος Ορεστιάδας αλλά και οι άλλοι θεσμικοί φορείς, αλλά κυρίως αυτός μια και βρίσκεται στην περιοχή του, φρόντιζαν να δημιουργήσουν ένα έστω και λιτό Μνημείο και παράλληλα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις αναδείκνυαν το θέμα, μπορούσε το σημείο αυτό να γίνει “πόλος έλξης” για χιλιάδες Σέρβους επισκέπτες και όχι μόνο. Φυσικά για τους Έλληνες που αναζητούν παρόμοια σημεία σε όλη την χώρα.
Ιδιαίτερα φέτος που είναι μια σημαντική χρονιά και επέτειος, αφού συμπληρώνονται 650 χρόνια από το 1371 (η επόμενη ημερομηνία σταθμός θα είναι το 2071 όταν συμπληρωθούν τα 700 χρόνια), ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να προχωρήσει η ανάδειξη της “Μάχης του Ορμενίου” και η αξιοποίηση του από τον δήμο Ορεστιάδας. Σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνό, θα μπορούσαν να γίνουν τα εξής:
- Να προσκληθούν επίσημα εκπρόσωποι της Σερβίας να παραστούν στις εκδηλώσεις που ήδη ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου. Αν όχι ο υπουργός Εξωτερικών της χώας ή ο υπουργός Άμυνας, έστω ο Πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα.
- Να προσκληθεί εκπρόσωπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μια και οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί ήταν Χριστιανικός στρατός και σκοτώθηκε επίσης ο Δεσπότης Γιόβαν Ούγκλιεσα Μρνιάβτσεβιτς, αδερφός του Βασιλέα
- Να προσκληθούν, γιατί όχι, εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας της Σερβίας.
- Θα μπορούσε ασφαλώς να ανεγερθεί ένα έστω και λιτό μνημείο, με μια Επιτύμβια στήλη που θα είχε την γνωστή απεικόνιση της μάχης και κάποιες λέξεις.
Όλα αυτά, θα είχαν σίγουρα την ανάλογη προβολή στην Σερβία και η περιοχή του Ορμενίου και του δήμου Ορεστάδας θα μπορούσε, όπως επισημάναμε, να αποτελεί τόπο επίσκεψης των Σέρβων που επισκέπτονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο την Ελλάδα. Εξάλλου επιζητούν πολλοί από αυτούς εκκλησίες, Μονές, αλλά και ιστορικά μνημεία που τους ενδιαφέρουν. Πόσο μάλλον, ένας τόπος όπου χάθηκαν χιλιάδες πρόγονοι τους.
Κάτι τέτοιο και η διοργάνωση μιας εκδήλωσης, δεν θα κόστιζε ιδιαίτερα για τον δήμο Ορεστιάδας και θα μπορούσε με το πέρασμα των χρόνων να αξιοποιείται όλο και περισσότερο. Θα άφηνε σημαντικό “αποτύπωμα” και θα έδινε… ΥΠΕΡΑΞΙΑ σε μια περιοχή όπως είναι αυτή του Τριγώνου, που σβήνει κάθε μέρα και περισσότερο. Δημιουργώντας ένα κύμα επισκεψιμότητας, αφού ο ιστορικός και θρησκευτικός τουρισμός είναι πολύ σημαντικός και ραγδαία αναπτυσσόμενος. Είναι δυνατόν, η δημοτική αρχή του Βασίλη Μαυρίδη, που έχει ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τις γιορτές Νέων στον Άρδα, πληρώνοντας 40.000 ευρώ για μια “αρπαχτή” στην Πάολα και τον Ρουβά ή άλλους καλλιτέχνες, να μην διαθέτει 5.000 με 10.000 ευρώ για την ανάδειξη της “Μάχης του Ορμενίου”; Όταν τα κέρδη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για μια περιοχή που ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ την εξωστρέφεια και την δημιουργία κινήτρων σε επισκέπτες, θα μπορούσαν να είναι φοβερά;
Στα 7 χρόνια που η σημερινή δημοτική αρχή Ορεστιάδας διοικεί, δεν έχει βέβαια δείξει ότι φροντίζει να αναδείξει παρόμοια θέματα, ζητήματα και να αξιοποιήσει ιστορικά γεγονότα και μνημεία, ώστε να δημιουργήσει τουριστικό ρεύμα στην περιοχή. Τίποτα δεν έχει κάνει για τον Αρχαίο Τύμβο Ζώνης-Δοξιπάρας, για αξιοποίηση της τεράστιας προσωπικότητας του Καραθεοδωρή και φυσικά για την “Μάχη του Ορμενίου”.
Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος