Καστανιές-“ιρλανδική διάβαση”: Πριν ένα χρόνο δόθηκαν 500.000 ευρώ για αποκατάσταση, αλλά ο δήμος… ΤΙΠΟΤΑ

Καστανιές-“ιρλανδική διάβαση”: Πριν ένα χρόνο δόθηκαν 500.000 ευρώ για αποκατάσταση, αλλά ο δήμος… ΤΙΠΟΤΑ

Στην χθεσινή εκπομπή “Αλήθειες με την Ζήνα” του καναλιού STAR, απολαύσαμε όλοι το αφιέρωμα στον ποταμό Άρδα, με τον συντοπίτη μας (από τη Νέα Βύσσα) τηλεπαρουσιαστή Πέτρο Πολυχρονίδη και την οικοδέσποινα της εκπομπής Ζήνα Κουτσελίνη, να περπατούν μέσα και έξω από το ποτάμι στις Καστανιές. 

Τα πλάνα εντυπωσιακά, τόσο αυτά των που μιλούσαν, όσο και τα μακρινά με λήψη drone, που πρόβαλλαν το θαυμάσιο φυσικό τοπίο και τις ομορφιές του τόπου. Μοναδική “παραφωνία” ήταν, κυρίως στις μακρινές λήψεις, η κατεστραμμένη “ιρλανδική διάβαση” του ποταμού Άρδα, το “κασίσι” όπως το ονομάζουμε, αφού έβλεπε κανείς τον δρόμο που συνδέει τις δυο πλευρές του ποταμιού, να είναι κομμένες στην μέση. Έχουν περάσει περισσότερα από δυο χρόνια που καταστράφηκε το συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι αποκλεισμένοι και να μην μπορούν να περάσουν απέναντι, στα χωράφια τους. Επίσης, πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος από τον Ιούλιο του 2020, που το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών χρηματοδότησε την αποκατάσταση της με το ποσό των 500.000 ευρώ, αλλά η δημοτική αρχή του Βασίλη Μαυρίδη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Αφού επί μήνες ο δήμαρχος Ορεστιάδας αποποιούνταν την ευθύνη της επισκευής και αποκατάστασης, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη είναι της Περιφέρειας ΑΜΘ, αφού “επιτέθηκε” στον τότε υπουργό Εσωτερικών (και σήμερα Προστασίας του Πολίτη) Τάκη Θεοδωρικάκο που και αυτός είπε ότι είναι ευθύνη του δήμου, τελικά αποδέχθηκε ότι θα πρέπει ο δήμος Ορεστιάδας να ασχοληθεί. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τον Ιούλιο του 2020 έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή και τον τότε Γενικό Γραμματέα Γιώργο Καραγιάννη (πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό) και θέλοντας να… καρπωθεί την χρηματοδότηση, έγραφε: “Θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για χρηματοδότηση του έργου επισκευής της «Ιρλανδικής Διάβασης Καστανεών» του Δήμου Ορεστιάδας με το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιρλανδική διάβαση Καστανεών: Ο Β.Μαυρίδης αποποιούνταν ευθύνη του δήμου Ορεστιάδας. Τώρα ευχαριστεί τον Κ.Καραμανλή!!!

Πάνω από 14 μήνες όμως πέρασαν και ο δήμος Ορεστιάδας ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα αρχίσει τα έργα αποκατάστασης. Η Οικονομική Επιτροπή ψήφισε το Νοέμβριο του 2020 την χρηματοδότηση και ενέκρινε την μελέτη που απαιτείται, αλλά από κει και πέρα τίποτα. Εκκωφαντική σιωπή από τον δήμαρχο κ.Μαυρίδη, ενώ ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανεών Σταύρος Τζαμαλίδης, που θα έπρεπε σχεδόν καθημερινά να θέτει το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν το ανέφερε καν ως σοβαρό πρόβλημα σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του υπαλλήλου της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας (πληρώνεται απ’ την δημοτική αρχή Μαυρίδη δηλαδή) Γιάννη Βαβαλικούδη. Για όλους τους άλλους έκανε παράπονα, ακόμα και για αρμοδιότητες που αφορούν τον δήμο Ορεστιάδας, όμως το σοβαρό πρόβλημα της κατεστραμμένης εδώ και χρόνια “ιρλανδικής διάβασης” το… ξέχασε.

Άλλωστε ο στόχος αυτού που παριστάνει τον δημοσιογράφου και τον έβγαλε στην εκπομπή του, άλλος ήταν. Η “δουλειά” που το τελευταίο χρονικό διάστημα ανέλαβε να “σκηνοθετήσει” (μια και είναι στενός συνεργάτης του Άκη Τσονίδη στο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ) για τους “αυτονομιστές” της Ορεστιάδας (και όχι του βορείου Έβρου γιατί… Διδυμότειχο δεν υπάρχει πουθενά στις μεθοδεύσεις τους) και όχι να αναδείξει τα πολλά όντως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Καστανιές, όπως και όλα τα χωριά της περιοχής. Ήρθε όμως η σπουδαία εκπομπή του STAR με την παρουσία Πέτρου Πολυχρονίδη και Ζήνας Κουτσελίνη στον ποταμό Άρδα και τα μακρινά πλάνα με την κατεστραμμένη “ιρλανδική διάβαση” να μας θυμίσει την… ανικανότητα της δημοτικής αρχής Μαυρίδη, που ενώ έχει τα χρήματα εδώ και ένα χρόνο, δεν προχωράει στην αποκατάσταση της.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΚΡΙΝΑ ΠΛΑΝΑ ΤΗΣ “ΚΟΜΜΕΝΗΣ” ΔΙΑΒΑΣΗΣ

Υ.Γ1: Αν πάντως συνεχιστεί αυτή η κατάσταση λόγω ανικανότητας της δημοτικής αρχής Μαυρίδη να αποκαταστήσει την “ιρλανδική διάβαση”, βλέπω και αυτό το σημείο να γίνεται ένα από τα… αξιοθέατα της περιοχής.

Υ.Γ2: Τώρα που το σκέφτομαι, μπας και η καθυστέρηση μηνών, έχει σχέση με την παρόμοια που έγινε για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού 6 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δήμου Ορεστιάδας και χρειάστηκε ανανέωση των προσφορών, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο μία εταιρεία, με έκπτωση μόλις 5%; Α, μπα. Δεν κάνει τέτοια ο δήμαρχος Ορεστιάδας. Τυχαίο ήταν.