Εκδήλωση για την συμπλήρωση 650 χρόνων από την “Μάχη του Ορμενίου”

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 650 χρόνων από την “Μάχη του Ορμενίου”

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 650 χρόνων από την αιματηρή “Μάχη του Ορμενίου”, στις 26 Σεπτεμβρίου 1371, πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Ο ποταμός Έβρος σήμερα είναι ο τόπος που συναντώνται η Ανατολή με τη Δύση. Είναι ένα σταυροδρόμι θρησκειών (χριστιανισμός και ισλάμ) και πολιτισμών (ελληνικός, σλαβικός και ανατολικός). Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1371, στις όχθες του ποταμού αυτού, κοντά στο σημερινό χωριό Ορμένιο, οι συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις των Βαλκανίων, υπό την ηγεσία των Σέρβων βασιλέων Βουκασίν Μρνιάβτσεβιτς και Ιωάννη Ούγγλεση, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν την προέλαση των Οθωμανών στα Βαλκάνια. Η μάχη αυτή είναι γνωστή ως η μάχη του Έβρου, ή του Ορμενίου (Τζερνομιάνο) ή της Μαρίτσας (βουλγαριστί ο ποταμός Έβρος). Δυστυχώς από την έκβαση αυτής της μάχης κρίθηκε αργότερα και η τύχη της μάχης του Κοσσυφοπεδίου το 1389 και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453.

Στη μνήμη όλων εκείνων των χριστιανών που πολέμησαν υπέρ Πίστεως στη μάχη του Ορμενίου, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώθηκαν λατρευτικές εκδηλώσεις μνήμης, περισυλλογής και ευθύνης, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ορμένιο, την Κυριακή 26 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ.

Φέτος, τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησε αντιπροσωπεία Πατέρων εκ της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, δεύτερος κτίτορας και ευεργέτης της οποίας είναι ο Σέρβος ηγεμών Ιωάννης Ούγγλεσης, ο οποίος έπεσε στο πεδίο της μάχης, την ημέρα μάλιστα των ονομαστηρίων του, στις 26 Σεπτεμβρίου 1371.

Ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου ετελέσθη το πρωί η Θεία Λειτουργία, κατά το Κοινωνικό της οποίας μίλησε επίκαιρα ο οσιολογιώτατος π. Ευκαρπίων Σιμωνοπετρίτης. Ακολούθησε Μνημόσυνο με σύντομη αναφορά στα γεγονότα και στα πρόσωπα της μάχης και ιδιαίτερα στον Βασιλέα Ιωάννη Ούγγλεση αλλά και την σημασία της μάχης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, από τον οσιολογιώτατο π. Κοσμά Σιμωνοπετρίτη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισσαίο για τη συμμετοχή της Μονής στις εκδηλώσεις, μίλησε για τη θυσία και την πίστη του Βασιλέως Ιωάννη Ούγγλεση και των συμπολεμιστών του, για την κίνηση συσπείρωσης και ενότητας των χριστιανικών δυνάμεων της Βαλκανικής προς αποτροπή του επεκτατισμού των Οθωμανών, σε συσχέτιση με  τις σύγχρονες προκλήσεις επιρροής, διείσδυσης και διεκδίκησης της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής.

Στις εκδηλώσεις στο Ορμένιο παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιδήμαρχος Τριγώνου Πέτρος Αργυριάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδος Παναγιώτης Σιανγκούρης, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Βαρδής Χαρκιανάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ορμενίου Ιωάννης Πούλκος και πλήθος κόσμου.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πρωτοψάλτης Γεώργιος Χατζηχρόνογλου  και ο Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Πρωτοψάλτης Μαργαρίτης Αστεριάδης, πλαισιούμενοι από χορό ιεροψαλτών.

“Έλαμψε” δια της απουσίας του ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης

Κανένα ενδιαφέρον για μια τόσο σημαντική επέτειο

Για άλλη μια χρονιά “έλαμψε” δια της απουσίας του ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. Κι όλα αυτά μάλιστα, ενώ φέτος συμπληρώνονται 650 χρόνια από μια τόσο αιματηρή μάχη, που κόστισε την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Χριστιανούς στρατιώτες. Πλήρης αδιαφορία από τον ίδιο και την δημοτική του αρχή για την διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων, στις οποίες θα μπορούσαν να κληθούν και εκπρόσωπο της Σερβίας, ώστε να αναδειχθεί ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, που συνδέει δυο Χριστιανικούς λαούς. Ελλάδα και Σερβία. Μια σημαντική μάχη, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και προκειμένου να δημιουργηθεί επισκεψιμότητα Σέρβων και όχι μόνο, στην περιοχή του Ορμενίου και του Τριγώνου γενικότερα, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη.

Ο κ.Μαυρίδης όμως δυστυχώς για την περιοχή του δεν ασχολείται με όλα αυτά, που θα μπορούσαν να δώσουν… υπεραξία σε μια φθίνουσα και παρατημένη περιοχή. Τον ενδιαφέρουν οι συναυλίες της Πάολας, του Ρουβά και των άλλων καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις των Καστανεών και τις πληρώνει ως δήμος αδρά, για να κάνουν όλοι αυτοί μια “αρπαχτή” και να μην αφήνουν το παραμικρό θετικό αποτύπωμα στην περιοχή ή να διοργανώνει “Τσικνομπουρμπούληδες”.

ΔΙΑΒΑΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ορεστιάδα: Προκλητική αδιαφορία Μαυρίδη, για την επέτειο 650 χρόνων της “Μάχης του Ορμενίου”

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*