Σολτς: Όταν ο νέος Γερμανός Καγκελάριος συναντούσε τον Άκη Γεροντόπουλο, συζητώντας συνεργασία λιμανιών Αλεξανδρούπολης-Αμβούργου

Σολτς: Όταν ο νέος Γερμανός Καγκελάριος συναντούσε τον Άκη Γεροντόπουλο, συζητώντας συνεργασία λιμανιών Αλεξανδρούπολης-Αμβούργου

-“Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο Δυτικός Πολιτισμός χρωστάει πολλά στην Ελλάδα” είχε πει στον Εβρίτη τότε υφυπουργό Εξωτερικών, ο Όλαφ Σολτς

-Η ελληνική σημαία στην είσοδο των του Κρατιδίου του Αμβούργου όπου το 2014 ήταν Πρωθυπουργός και η συζήτηση για συνεργασία των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Αμβούργου

του Κώστα Πιτιακούδη


Ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, διαδεχόμενος την Άνγκελα Μέρκελ, μετά την χθεσινή επικράτηση του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, που πήρε την πρώτη θέση μετά από 19 χρόνια, απ’ τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU.

Θυμήθηκα λοιπόν, ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που θα είναι ο νέος Καγκελάριος με Κυβέρνηση συνεργασίας που αναμένεται να συγκροτήσει μαζί με τους “Πράσινους” και τους “Ελεύθερους Δημοκράτες” κατά πάσα πιθανότητα, πριν από 7 χρόνια και συγκεκριμένα το 2014, είχε προτείνει την συνεργασία των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και του Αμβούργου. Τότε ήταν Πρωθυπουργός του κρατιδίου του Αμβούργου και τον επισκέφθηκε ο Εβρίτης υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην περιοχή για συναντήσεις με τους Έλληνες ομογενείς.

Αν και οι εισηγήσεις σε κεντρικό επίπεδο ήταν πως μια τέτοια συνάντηση δεν θα προσέδιδε τίποτα στο ταξίδι που έκανε στην γερμανική πόλη, υπέρμαχος να τον συναντήσει, γιατί θεωρούσε ότι ο Όλαφ Σολτς είναι ένας ανερχόμενος πολιτικός που έχει μέλλον στην Γερμανία και θα φτάσει πολύ ψηλά, ήταν ο τότε Έλληνας Πρόξενος του Αμβούργου Γιώργος Αρναούτης.  Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διπλωμάτες κατά την γνώμη μου, ο κ.Αρναούτης που σήμερα είναι Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, είχε διατελέσει επί πολλούς μήνες Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Άκη Γεροντόπουλου και ρύθμισε όλες τις λεπτομέρειες, ενώ  “έκλεισε” το σημαντικό ραντεβού.

Η συνάντηση έγινε το Σάββατο 15 Νοεμβρίου,  στο γραφείο του κ.Σολτς, ο οποίος μάλιστα είχε δώσει εντολή και αναρτήθηκε μια τεράστια ελληνική σημαία στην είσοδο των γραφείων του, λόγω της επίσκεψης του Έλληνα Υφυπουργού.

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα προσπαθούσε να συνέλθει από τα Μνημόνια, με την πρώην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον στενό της συνεργάτη υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, να κατηγορούν την χώρα μας και να σχεδιάζουν κάποια στιγμή ακόμα και την έξοδο της από την Ευρωζώνη. Σε εκείνη την δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο της κρίσης, ο Όλαφ Σολτς πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της χώρας μας και δήλωσε στον κ.Γεροντόπουλο, ότι πάντα έλεγε στους συμπατριώτες του πολιτικούς ότι η Γερμανία πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα και να αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. «Πιστεύω ότι Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο Δυτικός Πολιτισμός χρωστάει πολλά στην Ελλάδα και αυτό το τονίζω από τα νεανικά μου χρόνια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

protothema.gr: «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει» δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Αμβούργου

Ήταν μια δήλωση που έβαλα όπως ήταν φυσικό, πρώτη-πρώτη στο δελτίο Τύπου το οποίο έστειλα ως Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου. Προκάλεσε μάλιστα μεγάλη αίσθηση στην Ελλάδα, μια και προέρχονταν από Γερμανό πολιτικό και την προέβαλαν με έντονους τίτλους κορυφαίααθηναϊκά ΜΜΕ.

enikos.gr: Ο πρωθυπουργός του Αμβούργου: Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει

iefimerida.gr: Πρωθυπουργός του Αμβούργου: Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει

Η συζήτηση Σολτς-Γεροντόπουλου για συνεργασία

των λιμανιών Αλεξανδρούπολης-Αμβούργου

Στην συνάντηση του Άκη Γεροντόπουλου με τον τότε Πρωθυπουργό του Αμβούργου και πλέον Καγκελάριο της Γερμανίας, πέρα από το δώρο που του έδωσε, μόλις ο Όλαφ Σολτς πληροφορήθηκε από τον Εβρίτη υφυπουργό ότι κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη που έχει ένα σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας λιμάνι, το οποίο δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε, πρότεινε να υπάρξει συνεργασία του με το λιμάνι του Αμβούργου, που είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη.

Ο κ.Γεροντόπουλος, στη διάρκεια της πολύ φιλικής συζήτησης με τον  κ.Σολτς και αφού είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον τότε Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ.Σταύρο Σταυράκογλου, έθεσε το θέμα της συνεργασίας των δύο λιμανιών. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης  έχει στρατηγική θέση και αποτελεί πύλη εισόδου για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αλλά και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

-Την προοπτική συνεργασίας των λιμανιών Αμβούργου-Αλεξανδρούπολης έθεσε ο Γεροντόπουλος

Μάλιστα ο Άκης Γεροντόπουλος συναντήθηκε στη συνέχεια στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών με τον τότε δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τον Πρωθυπουργό του κρατιδίου του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, με τη σύμφωνη γνώμη και του τότε Προέδρου του Ο.Λ.Α. κ. Σταυράκογλου, όσον αφορά την προοπτική συνεργασίας των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Αμβούργου. Τρεις μήνες αργότερα όμως η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά “έπεσε” και το θέμα δυστυχώς δεν προχώρησε.