Φυλάκιση 6 μηνών στους Τούρκους ψαράδες που μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα –

Φυλάκιση 6 μηνών στους Τούρκους ψαράδες που μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα –

-Επανέρχεται απ’ το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο νόμος που κατάργησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Επαναφέρει και αυστηροποιεί το υπουργείο Δικαιοσύνης το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα, που κατάργησε o ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας το Αιγαίο σε «ξέφραγο αμπέλι» για τα τουρκικά αλιευτικά.

Το θέμα με τις σοβαρές εθνικές προεκτάσεις είχε αποκαλύψει στις 20 Σεπτεμβρίου το reader.gr παρουσιάζοντας έγγραφο-ντοκουμέντο του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναυάρχου, Θεόδωρου Κλιάρη, που διαβιβάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στη Βουλή, ενημερώνοντας το Σώμα για την κατάργηση του αξιόποινου της παράνομης αλιείας των Τούρκων στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που κυρώθηκε με τον Ν. 4619/2019(Α΄95), η διενέργεια αλιείας από αλιευτικά (Α/Κ) σημαίας Τουρκίας εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ) δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα», τόνιζε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος με τα θηριώδη τουρκικά αλιευτικά να «αλωνίζουν» την τελευταία 2ετία στις ελληνικές θάλασσες «σαρώνοντας» το απόθεμα αλιευμάτων αλλά – το κυριότερο – επιχειρώντας ως σκάφη κατασκοπείας για λογαριασμό της Αγκυρας.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου, «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», όπου μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων, προστίθεται νέο άρθρο 398 (Αλιεία σε χωρικά ύδατα) στον Ποινικό Κώδικα «Mε την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη αλιεία και ως εκ τούτου η προώθηση μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η οποία επιδρά και στον τομέα της αλιείας. Επιπλέον, σκοπείται η τιμώρηση της παράνομης αλιείας», αναφέρεται στο κείμενο ανάλυσης συνεπειών της ρύθμισης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο άρθρο 398, που εισάγεται στον Ποινικό Κώδικα, «Αλλοδαπός που ψαρεύει χωρίς δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών». Το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την αλιεία από πλοία ξένης εθνικότητας είχε καθοριστεί από το 1970 βάσει του Αλιευτικού Κώδικα και για 50 χρόνια απαγορευόταν στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους η αλιεία με πλοία, που ανήκαν τόσο από πλευράς εθνικότητας όσο και πλοιοκτησίας, κατά πλειοψηφία σε υπηκόους τρίτων χωρών. Οι ποινικές κυρώσεις προβλέπονταν στο άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να καταργήσει μόλις 7 μέρες πριν τις εκλογές τις 7ης Ιουλίου 2019. Το άρθρο 401 όριζε ότι, «αλλοδαπός που ψαρεύει χωρίς δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών».

Πλέον, η παράνομη αλιεία των Τούρκων στην αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας, που έως το 2019 τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες, μετά την ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών. Η αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης του φαινομένου δημιουργεί νέα δεδομένα αφού η προκλητικότητα των Τούρκων ψαράδων το φετινό καλοκαίρι έφτασε στο σημείο να αγκυροβολήσουν τον περασμένο Ιούλιο 5 σκάφη έξω από τα Κύθηρα!

Της προσθήκης στον Ποινικό Κώδικα είχε προηγηθεί, ύστερα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το διάβημα διαμαρτυρίας της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι συντονισμένες διελεύσεις του αλιευτικού στόλου της Τουρκίας βρίσκονται στο μικροσκόπιο όλων των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, καθώς – με πρόσχημα την αλιεία – τα τουρκικά σκάφη εξελίσσονται σε επιχειρησιακό βραχίονα των επεκτατικών σχεδιασμών της Άγκυρας επιφέροντας όμως και ιδιαίτερα σημαντικό πλήγμα στον εγχώριο αλιευτικό κλάδο.