Αλεξανδρούπολη: Η τουριστική ανάπτυξη του Έβρου και τα προβλήματα, συζητήθηκαν στην σύσκεψη με την υφυπουργό Σ.Ζαχαράκη

Αλεξανδρούπολη: Η τουριστική ανάπτυξη του Έβρου και τα προβλήματα, συζητήθηκαν στην σύσκεψη με την υφυπουργό Σ.Ζαχαράκη

Η τουριστική ανάπτυξη του Έβρου, τα προβλήματα που υπάρχουν και χρήζουν επίλυσης, συζητήθηκαν στην σύσκεψη που είχε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για αρκετή ώρα η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που βρίσκεται στο νομό μας.

Η κ.Ζαχαράκη βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη ως πρέσβειρα  της Women Act και είναι η κεντρική ομιλήτρια στην τελετή εγκαινίων του εν λόγω δικτύου στην Αλεξανδρούπολη  με κεντρικό θέμα, «Η ενδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας σε ρόλους ηγετικούς», αλλά με την ευκαιρία της παρουσίας της ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θανάσης Τσώνης, συγκάλεσε την συγκεκριμένη σύσκεψη.  Εκτός του ίδιου, πήραν ακόμα μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας εκπροσωπώντας τον δήμο και το νησί, ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ., Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Απόστολος Παλακίδης, ο Αερολιμενάρχης Αλεξανδρούπολης Στέλιος Ζαντανίδης και  τουριστικοί πράκτορες της περιοχής.

Ζαχαράκη: «Ο Έβρος είναι ένα απίστευτο παζλ

πολλών εμπειριών που μπορεί κάποιος να ζήσει»

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο «Νομαρχείο» Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς του τουρισμού, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για θέματα αρμοδιότητάς της, αλλά και θέματα που αγγίζουν την τουριστική προβολή.

Ειδικότερα, υπόψη της υφυπουργού Τουρισμού τέθηκαν το θέμα του αεροδρομίου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και ειδικότερα του ανεφοδιασμού καυσίμων των αεροσκαφών, για το οποίο σημείωσε πως φαίνεται να υπάρχει εξέλιξη, η ξενοδοχειακή πορεία και η πορεία των τουριστικών γραφείων αυτό το καλοκαίρι, ζητήματα πρόσβασης και το θέμα των πυλών εισόδων, όπως η εξωτερική εικόνα τους, που είναι η πρώτη που αντικρίζει ο επισκέπτης στη χώρα, αλλά και το ζήτημα του ορίου των επισκεπτών από την Τουρκία.

«Φάνηκε ότι ο Αύγουστος ήταν ένας πάρα πολύ καλός μήνας, με υψηλές πληρότητες, ζήτημα όμως είναι όλη αυτή η καλή πορεία να έχει και μία διάχυση μέσα στη χρονιά… Επιμένω ότι είναι μία χρονιά που πρέπει να χαμογελάμε. Το καλοκαίρι συνεχίζεται στην Ελλάδα και βλέπουμε υψηλές πληρότητες και υψηλές αφίξεις, ένα κατόρθωμα που πρέπει να μας αφορά όλους…», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη, τονίζοντας την ανάγκη διάχυσης του τουριστικού προϊόντος πανελλαδικά και στο μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Η υφυπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς η περιοχή του Eβρου είναι «ένα απίστευτο παζλ πολλών εμπειριών που μπορεί κάποιος να ζήσει», που δεν περιορίζονται στο δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» καθώς «εδώ (σ.σ. στον Έβρο) ξεφεύγουμε, πάμε σ’ ένα ευρύ και πάρα πολύ πλούσιο ανάγλυφο».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συμμετοχή «με πολύ μεγάλη επιτυχία» των Δήμων Σουφλίου , Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδος στη διαδικασία του «Best Villages» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η οποία είναι ενδεικτική, όπως δήλωσε, της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται από τους Δήμους, αλλά και από την Περιφέρεια, η οποία επικοινώνησε τη συγκεκριμένη δυνατότητα συμμετοχής. Έδωσε μάλιστα συγχαρητήρια στον δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, για την επιλογή του δήμου ως μοναδικού από την ηπειρωτική Ελλάδα που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Ως προς το σχεδιασμό και το έργο του υπουργείου Τουρισμού η κ. Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στα προγράμματα στήριξης, στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», καθώς και στα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας «τα οποία δίνουν μια ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Eβρου». Εξήγησε και ανέλυσε τα σχέδια του υπουργείου με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης «με προτάσεις πάνω από τριακόσια εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των ειδικών μορφών τουρισμού, αλλά και για την τουριστική εκπαίδευση. Μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε ενσωματώσει προτάσεις 46 εκατ. ευρώ για την επιμόρφωση 20.000 ατόμων, ανέργων και εργαζομένων στον τουρισμό που θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2022, επιδοτούμενα προγράμματα διάρκειας τριών μηνών, με δυνατότητα επιδότησης εξακοσίων ευρώ το μήνα…».

Επίσκεψη αύριο στο Σουφλί που εκπροσωπεί

την χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού 

Η υφυπουργός Τουρισμού μπορεί να βρέθηκε στον Έβρο για άλλο λόγο, όμως αποδέχθηκε την πρόταση που της έκανε ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος και αύριο θα βρεθεί για αρκετή ώρα στο Σουφλί, μετά και την επιλογή του να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Πρωτοβουλία  του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού “Βest Tourism Villages”, αφού η πρόταση που κατέθεσε ήταν από τις τρεις πληρέστερες στην Ελλάδα.

Η κ.Ζαχαράκη θα επισκεφθεί εμφατικές περιοχές του δήμου που έχουν άμεση σχέση με όλες τις μορφές τουρισμού, πόλη, Δαδιά, απολιθωμένο δάσος Λευκίμμης, Τυχερό, ενώ όπως δήλωσε θα προτείνει το Σουφλί να φιλοξενήσει, ως κοιτίδα του μεταξιού, διοργάνωση Παγκόσμιο Συνέδριο μεταξιού.

Έλαμψε δια της απουσίας του ο δήμος Διδυμοτείχου

Δυστυχώς έλαμψε δια της απουσίας του ο δήμος Διδυμοτείχου, αφού αν και είχε προσκληθεί επίσημα να συμμετέχει σε αυτή την σημαντική συνάντηση που αφορά τον τουρισμό, ούτε ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ούτε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Στέλλα Θεοδοσίου-Ζιγογιάννη, ούτε κάποιος εκπρόσωπος του δημάρχου (αλήθεια, για παράδειγμα ο Ειδικός Συνεργάτης του Λεωνίδας Σκερλετόπουλος που είναι και στο Επιμελητήριο, μένει Αλεξανδρούπολη και θα μπορούσε να μετέχει γιατί πληρώνεται;) δεν παραβρέθηκε. Κάτι που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ Θανάσης Τσώνης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της κ.Ζαχαράκη, η οποία με ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο instagram αναφέρθηκε στην σημερινή σύσκεψη της Αλεξανδρούπολης με τους θεσμικούς φορείς του Έβρου.