Διδυμότειχο: “Χειμώνας” για τα καταστήματα, τα “Φύλλα Φθινοπωρινά” που διοργάνωσε ο δήμος

Διδυμότειχο: “Χειμώνας” για τα καταστήματα, τα “Φύλλα Φθινοπωρινά” που διοργάνωσε ο δήμος

Οι προθέσεις ήταν καλές, άλλωστε το Evros-news.gr πολλές φορές έχει επισημάνει την έλλειψη παρόμοιων προσπαθειών στο Διδυμότειχο, αλλά τα “Φύλλα Φθινοπωρινά” που διοργάνωσε ο δήμος την περασμένη Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου αποδείχθηκαν… χειμώνας για τους καταστηματάρχες.

Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όπου αρμόδια ήταν το Ευγενίδειο Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού Παιδείας Νεολαίας και Περιβάλλοντος, ήταν άλλωστε όπως ανέφερε η αφίσα, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την προβολή και την ανάδειξη των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης. Ουσιαστικά ήταν μιας μορφής “Λευκή Νύχτα”, μόνο που αυτοί στους οποίους στόχευε να βοηθηθούν, δηλαδή τα καταστήματα, δεν είδαν επισκέπτες στην πόλη το βράδυ της Πέμπτης και πολύ περισσότερο, πελάτες που να ψωνίσουν. Με τέτοια… αρπακολατζίδικη, πρόχειρη διοργάνωση άλλωστε, δεν μπορούσε να περιμένει κανείς οτιδήποτε άλλο. Η κεντρική οδός Βενιζέλου στους οποίους απευθύνονταν, ήταν κυριολεκτικά… νεκρή.

Αν συνυπολογιστούν οι καιρικές συνθήκες, με το κρύο αυτής της εποχής, τότε πραγματικά ήταν… χειμώνας. Κάποιοι καταστηματάρχες, ελάχιστοι, ανταποκρίθηκαν και έβγαλαν εκτός των καταστημάτων τους κάποια είδη, όπως τους προέτρεπε με ένα φυλλάδιο που μοίρασε ελάχιστες ημέρες πριν την εκδήλωση και χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση, ο δήμος Διδυμοτείχου. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να σώσει έτσι και αλλιώς την κατάσταση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Διδυμοτείχου, που είναι ο εκφραστής των καταστημάτων, απουσίαζε εντελώς, αφού όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Στέλλα Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη στο αγαπημένο ραδιόφωνο της δημοτικής αρχής, αυτό του Σταύρου Αποστολίδη, ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ.  Έτσι απουσίαζε όχι μόνο από την αφίσα ως συνδιοργανωτής, όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά και επί της ουσίας. Ο Πρόεδρος του Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, που είναι παράλληλα και μέλος στην διοίκηση του Ευγενίδειου ή ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεωνίδας Γεωργιάδης, Πρόεδρος στο Ευγενίδειο το οποίο και διοργάνωσε την εκδήλωση και πλήρωσε τόσο το Θεατρικό Εργαστήρι “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” όσο και το μουσικό συγκρότημα “Ηχόχρωμα”, γνώριζαν πάντως τι πρόκειται να συμβεί. Μπορεί να μην προτάθηκε στην διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά οι επικεφαλής του ήξεραν αλλά δεν σκέφθηκαν ότι έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση, συζήτηση και συνεννόηση με τους επιχειρηματίες της πόλης; Όχι μόνο της οδού Βενιζέλου αλλά και τους υπόλοιπους. Άλλωστε ο δρόμος έκλεισε πάνω από το γήπεδο για εκείνες τις ώρες. Άρα και όσοι ήταν από το σημείο αυτό μέχρι την αρχή του πεζόδρομου της Βενιζέλου, θα έπρεπε να μετέχουν.

Όχι, δεν είμαστε μηδενιστές. Υπήρξαν δυο εκδηλώσεις, που θεωρήθηκε πως θα λειτουργούσαν ως “μαγνήτες” για την προσέλκυση κόσμου της πόλης ή και όλης της περιοχής. Η θεατρική παράσταση  “Ράφτης Κυριών” από το Θεατρικό Εργαστήριο “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” της Ορεστιάδας που δόθηκε στην πλατεία και η συναυλία του συγκροτήματος “Ηχόχρωμα” στην οδό Β.Γεωργίου, μπροστά από το κτίριο της Νοσηλευτικής. Εκεί, λόγω και των καφέ που υπάρχουν στο σημείο, μαζεύτηκε νεαρόκοσμος. Στην θεατρική παράσταση επίσης υπήρχε κόσμος, όχι όμως αρκετός, μια και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν. Άλλωστε 30 Σεπτεμβρίου έχει μπει για τα καλά στην περιοχή το φθινόπωρο, αλλά τα βράδια οι θερμοκρασίες είναι… χειμωνιάτικες.

Σε όλο το μήκος της Βενιζέλου ο δήμος δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν ένας-δυο Dj που να παίζουν μουσική ή ας ζητούσαν και ας πρότειναν όποιο κατάστημα ήθελε να το κάνει. Αυτό εξάλλου συμβαίνει σε ανάλογες εκδηλώσεις, όπως στην πρόσφατη απόλυτα πετυχημένη 3η Λευκή Νύχτα στην Ορεστιάδα. Η εκδήλωση θα έπρεπε να είχε διοργανωθεί πολύ νωρίτερα, ίσως την ημέρα που συνήθως διεξάγονταν η Εμποροπανήγυρη που φέτος αναβλήθηκε και πάλι λόγω κορονοϊού. Για να δουλέψουν τα μαγαζιά.

Όπως αναφέραμε εξ αρχής, η πρόθεση για την συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν καλή, αλλά η διοργάνωση της αποδείχθηκε πολύ προβληματική. Θα πει κανείς, τι περιμένεις από ένα δήμο που είναι έδρα της πιο ιστορικής πόλης όχι μόνο του Έβρου αλλά και της Θράκης, που θα έπρεπε να έχει τουριστικό προσανατολισμό και ο δήμαρχος της Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι αμειβόμενοι Ειδικοί Συνεργάτες αδιαφόρησαν εντελώς να υποβάλλουν φάκελο συμμετοχής στον διαγωνισμό του Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού “Best Tourism Village” όπου κέρδισε το Σουφλί ή ακόμα ήταν οι μόνοι που απουσίαζαν απ’ την χθεσινή σύσκεψη με την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην Αλεξανδρούπολη. Και να σκεφθεί κανείς, ότι ο κ.Χατζηγιάννογλου πριν λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσε στην ΚΟΙΝ.ΣΕΠ που είχε δημιουργηθεί από τον Κώστα Γκουρλουμένο για την τουριστική προβολή του Διδυμοτείχου.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ και όχι από το βράδυ της Πέμπτης. Άλλωστε ήταν τόσο… τραγική η εικόνα από αυτόν, που κανένας θεσμικός του δήμου Διδυμοτείχου δεν… τόλμησε να “ανεβάσει” κάποιο στιγμιότυπο στα social media από τα “Φύλλα Φθινοπωρινά”. Αυτά και όπως είπε η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ.Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη κλείνοντας την ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Σταύρο Αποστολίδη, όπου δήλωσε σίγουρη πως όλα θα πάνε καλά και θα είναι απόλυτα πετυχημένη η εκδήλωση… φιλιά. Το… βαρέλι δυστυχώς δεν έχει πάτο για την “πόλη των κάστρων” και φυσικά λύσεις δεν θα έρθει με την δημιουργία αυτόνομης Περιφερειακής Ενότητας βορείου Έβρου, όσο διοικούν και οι πολίτες επιλέγουν ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς σε παρόμοιες εκδηλώσεις.