Επιπλέον «ελευθερίες» για τους εμβολιασμένους: Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, λιανεμπόριο, διασκέδαση

Επιπλέον «ελευθερίες» για τους εμβολιασμένους: Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, λιανεμπόριο, διασκέδαση

Άρση των περιορισμών στο λιανεμπόριο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό πακέτο «ελευθεριών», που αναμένεται να ανακοινώσει το κυβερνητικό επιτελείο, αίροντας σειρά εμποδίων στην καθημερινότητα των εμβολιασμένων πολιτών.

Στους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου εντάσσεται η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων σχεδόν στην προτεραία κατάσταση, αφού επίκειται να αρθούν οι περιορισμοί ως προς την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, αλλά και ως προς τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, με την χρήση της μάσκας, ωστόσο, να παραμένει υποχρεωτική.
«Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια που να αντιστοιχούν στη συνδρομή τους στη μάχη κατά της πανδημίας» τόνισε, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εν όψει των αυριανών ανακοινώσεων του υπουργείου Υγείας για τη χαλάρωση του πλαισίου προστασίας των μέτρων, για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

«Σχέδιο κανονικότητας»

Για «σχέδιο», άλλωστε, το οποίο θα επιστρέφει «σε επίπεδα κανονικότητας» την καθημερινότητα των εμβολιασμένων πολιτών έκανε λόγο χθες και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιγράφοντας ότι, για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος, χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, ώστε «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

Την ίδια ώρα, ως βέβαιη θεωρείται η παραμονή των περιορισμών σε μεικτούς χώρους, καθώς τα όποια περιοριστικά μέτρα θα ενέχουν προστατευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Τέλος στα σενάρια lockdown
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς, «αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία, καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση, απέχουμε πολύ -κυρίως σε ό,τι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αντιπαραβάλλοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα του φετινού Οκτωβρίου με τον Οκτώβριο του 2020.


Κανονικά οι παρελάσεις
Επιπλέον, η μετάβαση σε ρυθμούς κανονικότητας για τους εμβολιασμένους πολίτες δεν εξαιρεί τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως φέτος η κατάσταση δεν είναι όπως ήταν πέρυσι, προσθέτοντας ότι «έχουμε το εμβόλιο και η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί». «Ο κόσμος δικαιούται, αξίζει και θα έχει μια κανονικότητα» σημείωσε ο ίδιος.
Εμβολιασμένοι και όρθιοι

Στην ανάκτηση περισσότερων «ελευθεριών» για εμβολιασμένους περιλαμβάνονται και οι χώροι εστίασης και διασκέδασης, καθώς στις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί, περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ύπαρξης ορθίων σε χώρους ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών αυτών και στις «κόκκινες περιοχές», χωρίς να περιορίζονται από την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί.


Κίνητρα στους νέους
Παράλληλα, τα νέα κίνητρα προς τους εμβολιασμένους πολίτες αναμένεται να λειτουργήσουν προτρεπτικά προς τη νέα γενιά απέναντι στον εμβολιασμό, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, οι οποίες είτε είχαν αποκλειστεί, είτε περιοριστεί αισθητά στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.
«Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από την στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Υγείας, εστιάζοντας -με την ανάκτηση της κανονικότητας- ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.
«Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγουν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Πηγή: protothema.gr