Αλεξανδρούπολη: Δυο μήνες άταφος στα αζήτητα στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου – Επιστολή Ρούφου σε Ζαμπούκη

Αλεξανδρούπολη: Δυο μήνες άταφος στα αζήτητα στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου – Επιστολή Ρούφου σε Ζαμπούκη

Ένα περιστατικό ΝΤΡΟΠΗΣ για όσους πρέπει ή θα έπρεπε να μεριμνήσουν για την ταφή, ήρθε στην επικαιρότητα και αφορά την ύπαρξη εδώ και 2 μήνες στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ενός άνδρα, που ήταν άστεγος και πέθανε αρχές Αυγούστου.

Όλα έγιναν γνωστά από επιστολή του Διοικητή του νοσοκομείου Βαγγέλη Ρούφου στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, την οποία κοινοποίησε στο υπουργείο Εσωτερικών, την ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους. Ο άνδρας που ήταν άστεγος, είχε βρεθεί νεκρός στον αύλειο χώρο του ΚΑΠΗ του δήμου στις 12 Αυγούστου και όλο αυτό το διάστημα παραμένει στα αζήτητα. Ήταν κάτοχος δελτίου αιτούντος Διεθνούς Προστασίας, ο οποίος δεν είχε συγγενείς και κανείς δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να ταφεί. Ο κ.Ρούφος στην επιστολή του προς τον κ.Ζαμπούκη τονίζει ότι είναι αδιανόητο στις μέρες μας να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ιδίως από τη στιγμή που η Πολιτεία έχει θεσπίσει νόμο για την κάλυψη των δαπανών ταφής σε αυτές τις περιπτώσεις από τον Δήμο.

Μάλιστα ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης επισημαίνει ότι είναι η δεύτερη επιστολή που στέλνει στον δήμαρχο της πόλης, καθώς είχε προηγηθεί σχετικό έγγραφό του πριν από λίγες ημέρες (6/10/2021).  Επανήλθε όμως στο θέμα, καθώς ενημερώθηκε πως η σορός εξακολουθεί να βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου και ζητεί από τον Γιάννη Ζαμπούκη να τον ενημερώσει εάν τελικά θα μεριμνήσει για την ταφή του νεκρού άνδρα, ενώ τον καλεί να διερευνήσει τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του δήμου γι’ αυτή την κωλυσιεργία.

Η επιστολή του Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για τον νεκρό άνδρα που παραμένει στα αζήτητα στο νεκροτομείο, αναφέρει συγκεκριμένα: 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα ότι στο νεκροτομείο του Π.Γ.Ν.Α. ήδη από τις 12-8-2021 παραμένει η σορός του Τ.Β. του ΑΙ, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στον αύλειο χώρο του ΚΑΠΗ του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο Τ.Β. του ΑΙ ήταν άστεγος, οικονομικά αδύναμος, χωρίς οικογενειακό – υποστηρικτικό περιβάλλον και κάτοχος δελτίου αιτούντος Διεθνούς Προστασίας και εξ  αυτού δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον που να μπορεί να καλύψει τις δαπάνες ταφής του και να μεριμνήσει για τα σχετικά.

Θεωρώ αδιανόητο στις μέρες μας να μην μπορεί να ταφεί ένας νεκρός και να παραμένει η σορός του στο νεκροτομείο επί μήνες, τη στιγμή που η Πολιτεία έχει μεριμνήσει και έχει θεσπίσει νόμο για την κάλυψη των σχετικών δαπανών σε αυτές τις περιπτώσεις από τον Δήμο.

Γι’ αυτό και ως Διοικητής του Π.Γ.Ν.Α. απέστειλα έγγραφο σε εσάς στις 6-10-2021 , γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακατέχει σε τέτοια θέματα και με την ελπίδα ότι με τη δικιά σας παρέμβαση, θα δοθεί τελικά λύση επί του θέματος, αλλά όπως με ενημερώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας η σορός εξακολουθεί να βρίσκεται στο νεκροτομείο μας.

Παρακαλώ και προσωπικά να με ενημερώσετε για το εάν τελικά θα μεριμνήσετε για την ταφή του νεκρού αυτού καθώς επίσης και να διερευνήσετε τυχόν ευθύνες υπαλλήλων σας για την κωλυσιεργία αυτή.

Σε περίπτωση όμως που το ως άνω συμβάν προέκυψε λόγω αδυναμίας του Δήμου να ανταποκριθεί σε αυτή τη δαπάνη, πρέπον θα ήταν να ενημερωθούμε και εγγράφως ούτως ώστε να απευθυνθούμε στην Περιφέρεια”.

Ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης

Βαγγέλης Ρούφος είναι άμοιρος ευθυνών;

Με βάση την δεύτερη επιστολή του Βαγγέλη Ρούφου, ενημέρωσε με μια άλλη τον δήμο Αλεξανδρούπολης μόλις 5 ημέρες νωρίτερα, στις 6 Οκτωβρίου για το ζήτημα. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες στον δήμο Αλεξανδρούπολης, αν οι υπηρεσίες του ενημερώθηκαν από τον Αύγουστο ακόμα για την ύπαρξη του νεκρού άστεγου και δεν φρόντισαν να μεριμνήσουν για την ταφή του. Είναι άγνωστο αν γνώριζε το ζήτημα ο ίδιος ο κ.Ζαμπούκης, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει και τον Διοικητή του Π.Γ.Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης από πιθανές ευθύνες. Όταν επί 2 μήνες βρίσκεται στο νεκροτομείο ο νεκρός και στέλνει επιστολή στον δήμαρχο 6 Οκτωβρίου, αυτό δεν το λες και άμεση αντίδραση. Σίγουρα λοιπόν δεν δικαιούται ούτε αυτός να παριστάνει τον… κατήγορο ή τον τιμητή, για ένα θέμα που αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ για όλους όσοι εμπλέκονται και θα έπρεπε να δώσουν μια λύση με την ταφή του νεκρού άστεγου.