ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σκέψεις απ’ την Κυβέρνηση για επέκταση άλλων 47 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σκέψεις απ’ την Κυβέρνηση για επέκταση άλλων 47 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέφθηκε χθες και τον Φράχτη μήκους 27 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε στην περιοχή των Φερών και έχει ήδη ολοκληρωθεί, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό Έβρου.

Όπως είναι φυσικό, τόσο η κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος, όσο και η ανακατασκευή και ενίσχυση του εδώ και χρόνια υπάρχοντος Φράχτη από Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα, συμπεριλήφθηκαν στις δηλώσεις που έκανε τόσο στις Καστανιές όσο και στην Αλεξανδρούπολη. Αναφέρθηκαν όμως και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, με την συμμετοχή των βουλευτών Έβρου, των δημάρχων του νομού και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου.

Ο κ.Θεοδωρικάκος ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ότι υπάρχει σκέψη στην Κυβέρνηση να επεκταθεί ο Φράχτης των ελληνοτουρκικών συνόρων και σε άλλα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα και σημεία εισόδου λαθρομεταναστών. Άλλωστε και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, που ως γνωστόν μετέχουν στην χρηματοδότηση τέτοιων έργων, όχι μόνο συμφωνούν με την κατασκευή των 27 χιλιομέτρων στις Φέρες, αλλά προτείνουν να γίνει αύξηση των χιλιομέτρων.

Μαθαίνουμε λοιπόν, ότι η σκέψη των κυβερνητικών στελεχών είναι να κατασκευαστούν και ΝΕΑΤ ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΡΑΧΤΗ που θα έχουν συνολικό μήκος 47 χιλιόμετρα. Θα προστεθούν στα υπάρχοντα 40 χιλιόμετρα (27 στην περιοχή Φερών και περίπου 13 σε Καστανιές-Νέα Βύσσα) και έτσι στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα φτάσουμε συνολικά στα περίπου 90 χιλιόμετρα Φράχτη (87 συγκεκριμένα). Που θα κατασκευαστεί εξετάζεται, αλλά όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι σκέψεις αφορούν τα εξής τμήματα:

  • Στην περιοχή Αμορίου-Λαβάρων-Μάνδρας Σουφλίου, όπου είναι δεδομένο ότι υπάρχει “τρύπα” και περνούν αρκετοί λαθρομετανάστες καθημερινά, παρά τις περιπολίες αστυνομικών και στρατιωτικών.
  • Στην περιοχή μεταξύ Γεμιστής-Τυχερού, όπου επίσης υπάρχουν σημεία που απαιτούν αποτρεπτικά εμπόδια.
  • Μεταξύ Λαγυνών-Λύρας-Λυκόφης, όπου επίσης υπάρχουν… θέματα με την εισβολή λαθρομεταναστών.

Αν φτάσουμε συνολικά στα 90 χιλιόμετρα Φράχτη, ουσιαστικά καλύπτεται το μισό μήκος της συνοριογραμμής με την Τουρκία, κάτι που σίγουρα θα είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την μείωση, τον έλεγχο και την προσπάθεια για αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών. Πρόβλημα που όπως παραδέχθηκε χθες στις δηλώσεις του και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, εξακολουθεί να παραμένει.