Απάντηση Ζαμπούκη σε Ρούφο για τον άταφο άστεγο: Ντροπή η προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στον δήμο

Απάντηση Ζαμπούκη σε Ρούφο για τον άταφο άστεγο: Ντροπή η προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στον δήμο

-“Η ζωή, ο θάνατος και η δυστυχία των συνανθρώπων μας, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπολιτευτικής κριτικής”

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, προκάλεσε η επιστολή του Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Ρούφου, για έναν νεκρό άστεγο, που παραμένει άταφος στο νεκροτομείο.

Η επιστολή στάλθηκε χθες 11 Οκτωβρίου στον δήμο Αλεξανδρούπολης, ζητώντας την παρέμβαση του για να επιληφθεί της ταφής και παράλληλα κοινοποιήθηκε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, ενώ κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΠΕΔ ΑΜΘ. Από την στιγμή βέβαια που την πήρε στα χέρια του το… αυτοδιοικητικό ΤΙΠΟΤΑ Παύλος Μιχαηλίδης, ήταν σίγουρο ότι θα διαρρεύσει αμέσως, αφού καλύτερα θα ήταν να διαβάζονταν από τα… μεγάφωνα του δήμου, μια και ο… Παυλάρας δεν αφήνει τέτοιες ευκαιρίες να βγει από την ανυπαρξία και την αφάνεια του και την δημοσιοποίησε.

Επί της ουσίας τώρα, ο κ.Ζαμπούκης που μίλησε χθες για το συγκεκριμένο θέμα τόσο στην ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση όσο και σήμερα στο ραδιόφωνο του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Κολιού, με δελτίο Τύπου βάζει τα πράγματα στη θέση τους και παράλληλα,,, εκθέτει τον κ.Ρούφο. Γιατί ξεκαθαρίζει πως ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ δεν πήρε ο ίδιος αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου Αλεξανδρούπολης στις 6 Οκτωβρίου για το θέμα, όπως ισχυρίζεται ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης. Επίσης, ο άτυχος συμπολίτης πέθανε έξω από το ΚΑΠΗ στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι στις 12 Αυγούστου όπως αναφέρει η επιστολή. Ακόμα, έχει οικογένεια και συγκεκριμένα δυο κόρες, αδερφό και ανίψια, καθώς και την πρώην γυναίκα του στην περιοχή.  Σε αυτούς έπρεπε να απευθυνθεί το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αρχικά.

Τέλος, ο κ.Ζαμπούκης… επιτίθεται στον Βαγγέλη Ρούφο και τον “καρφώνει” άγρια επισημαίνοντας ότι:

Η ζωή, ο θάνατος και η δυστυχία των συνανθρώπων μας, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπολιτευτικής κριτικής.

Η αποποίηση των ευθυνών από δημόσια πρόσωπα που διοικούν οργανισμούς δεν περιποιεί τιμή. Έτι περισσότερο, η προσπάθεια για  καταλογισμό ευθυνών σε τρίτους με ανεύθυνο  τρόπο, αποτελεί ντροπή”.

Η ανακοίνωση με δελτίο Τύπου του δημάρχου Αλεξανδρούπολης αναφέρει:

“Σχετικά με την επιστολή του Διοικητή του Π.Γ.Ν.Α προς το πρόσωπό μου για  το ύψιστο κοινωνικό θέμα που αφορά τη σωρό θανόντα συμπολίτη μας που παραμένει άταφος στο νεκροτομείο, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών αναφέρουμε τα κάτωθι επισημαίνοντας  πως μέχρι στιγμής ούτε εγώ προσωπικά ούτε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχουμε παραλάβει ουδεμία επιστολή με ημερομηνία 6/10/2021 πέραν της χθεσινής, η οποία και εστάλη στις 4.05 μ.μ.:

  1. Ο συμπολίτης μας εντοπίστηκε νεκρός την 12-9-2021, όπως αυτό βεβαιώνεται από την αστυνομία,  και όχι την  12-8-2021 όπως ψευδώς αναφέρεται στην επιστολή.
  2. Είναι απορίας άξιο γιατί η κοινωνική υπηρεσία και η διοίκηση του Νοσοκομείου, ενημέρωσαν επισήμως τον Δήμο στις 6-10-2021 σύμφωνα με τα γραφόμενα της επιστολής, δηλαδή 25 ημέρες αργότερα και μάλιστα χωρίς πιστοποιητικό θανάτου.
  3. Αν η κοινωνική υπηρεσία και η διοίκηση του Νοσοκομείου έπραττε ως όφειλε τα προβλεπόμενα από τον Νόμο,  θα διαπίστωνε ότι ο εκλιπών έχει συγγενείς 1ου βαθμού, ήτοι δυο κόρες και αδερφό και ανιψιό και ανιψιά και νύφη και πρώην σύζυγο που κατοικούν στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Το γεγονός αυτό μας στερεί κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση σαν Δήμος να προχωρήσουμε αυθαίρετα στον  ενταφιασμό χωρίς την έγκριση των συγγενών του.  Ουδέποτε μέχρι σήμερα κατατέθηκε αίτημα των συγγενών του -που είναι φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του- προς τον Δήμο λόγω οικονομικής αδυναμίας των, ώστε να ερευνήσει και συνδράμει λόγω οικονομικής αδυναμίας προκειμένου να γίνει η ταφή.
  4. Ο θανών ήταν γνωστός και στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου αλλά και στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου όπου είχε νοσηλευτεί πολλάκις στο παρελθόν και προφανώς ως προϊόν ορθής έρευνάς τους είναι γνωστή πέραν της ιατρικής και η προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική του κατάσταση.  Ήταν εκ πεποιθήσεως άστεγος. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των κοινωνικών δομών του Δήμου μας να του παράσχουν στέγη και τροφή, αυτό σπάνιες φορές κατέστη δυνατό λόγω των αρνήσεών του.

Ευχαριστώ τον Διοικητή για την έγγραφη αναγνώριση της ευαισθησίας που μας  διακατέχει σε τέτοια θέματα, δυστυχώς όμως σε αυτή την περίπτωση η οποιαδήποτε παρέμβαση για την επίλυση αυτού του ευαίσθητου κοινωνικού προβλήματος θα έπρεπε να είχε γίνει από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, και εκεί θα πρέπει να αναζητήσει τις ευθύνες ο κ. Ρούφος.

Συνεπώς το πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη  κοινωνικής ευαισθησίας ή αδυναμία του Δήμου να καλύψει  κάποια δαπάνη, αλλά η νομιμότητα και ο σεβασμός προς το δικαίωμα των συγγενών να έχουν τον 1ο λόγο για τον αποχαιρετισμό και την ταφή  του εκλιπόντα ανθρώπου τους.

Η ζωή, ο θάνατος και η δυστυχία των συνανθρώπων μας, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπολιτευτικής κριτικής.

Η αποποίηση των ευθυνών από δημόσια πρόσωπα που διοικούν οργανισμούς δεν περιποιεί τιμή. Έτι περισσότερο, η προσπάθεια για  καταλογισμό ευθυνών σε τρίτους με ανεύθυνο  τρόπο, αποτελεί ντροπή.

Ιωάννης Ζαμπούκης

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλεξανδρούπολη: Δυο μήνες άταφος στα αζήτητα στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου – Επιστολή Ρούφου σε Ζαμπούκη

 

Ένα σχόλιο

  1. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    κ. Διοικητά….Ρούφ(α)..τα

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*