Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας: Η εβρίτισσα Δήμητρα Ματζιουρά μίλησε για την Ελληνίδα αγρότισσα

Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας: Η εβρίτισσα Δήμητρα Ματζιουρά μίλησε για την Ελληνίδα αγρότισσα

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου, αποτελεί σημαντική ημερομηνία, γιατί δίνει την ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο ο σημαντικός ρόλος της αγρότισσας στην αγροτική παραγωγή.

Σήμερα γιορτάζουν φυσικά και οι ελληνίδες αγρότισσες, που με αφορμή τον εορτασμό και στην χώρα μας ζητούν περισσότερη στήριξη, όχι μόνο οικονομική αλλά όσον αφορά την επιμόρφωση και την κατάρτισή τους.

Χαρακτηριστικό της εξωστρέφειας που έχει αποκτήσει η Ελληνίδα αγρότισσα, είναι ότι όλες οι γυναίκες που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο έκανε αφιέρωμα στην σημερινή ημέρα, έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα που «τρέχει» ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», τα οποία χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Στο αφιέρωμα αυτό μίλησε και μια εβρίτισσα αγρότισσα, η Δήμητρα Ματζιουρά από την Ορετυάδα, που με δυναμισμό και αγάπη ασχολείται με τη γη αλλά και την αγροδιατροφή παρασκευάζοντας αυθεντικά παραδοσιακά χειροποίητα ελληνικά προϊόντα με αγνές πρώτες ύλες από τα χωράφια του Οικοτεχνείου “Θεράπειον” με έδρα το Θεραπειό του δήμου Ορεστιάδας

«Δεν είμαι μόνο αγρότισσα, είμαι σύζυγος, μητέρα, σύντροφος και φίλη, τα πάντα» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Πρακτορείο Ειδήσεων η Δήμητρα Ματζιουρά. Η ίδια έχει δημιουργήσει οικοτεχνία στο Θεραπειό, που βρίσκεται δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

«Παρασκευάζουμε τον αυθεντικό παραδοσιακό θρακιώτικο κόκκινο πικάντικο ή γλυκό τραχανά, χυλοπίτες, κους κους, ψιρούκι ή, όπως αλλιώς λέγεται στην περιοχή μας, ουμάτς, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες ενώ διαθέτουμε όσπρια και άλλα προϊόντα, αποκλειστικά χειροποίητα και αποκλειστικά με πρώτες ύλες από τα χωράφια της οικοτεχνίας τα οποία σημειωτέον βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως natura» δηλώνει.

Η κ. Ματζιουρά ζητάει «προγράμματα με κάποια ανταποδοτικά οφέλη, εξειδίκευση και σεμινάρια για να είμαστε πληρέστερα ενημερωμένες για τις καινοτομίες στον αγροτικό τομέα αλλά και για να “ προλάβουμε” στις εξελίξεις τις συναδέλφους αγρότισσες από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*