Προσλήψεις Συνοριοφυλάκων-αύξηση ορίων ηλικίας: Επικοινωνιακά παιχνίδια κάποιων, με την… αγωνία των υποψηφίων

Προσλήψεις Συνοριοφυλάκων-αύξηση ορίων ηλικίας: Επικοινωνιακά παιχνίδια κάποιων, με την… αγωνία των υποψηφίων

Το αίτημα για την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 28 στα 32 χρόνια στους διαγωνισμούς πρόσληψης Συνοριακών Φυλάκων, είναι καθολικό και έχει τεθεί επανειλημμένα από πολλές πλευρές τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, μέχρι και τον τελευταίο διαγωνισμό όπου προσλήφθηκαν 400 νέοι μόνιμοι Συνοριοφύλακες, Εβρίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτό δεν ικανοποιήθηκε και τα όρια ηλικίας δεν αυξήθηκαν καθόλου. Το Evros-news.gr, που πολλές φορές με μαχητική και τεκμηριωμένη αρθρογραφία του ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο για την πρόσληψη Συνοριοφυλάκων αλλά και ΕΠ.ΟΠ, δεν μπορεί όμως να μην επισημάνει κάτι που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Την προσπάθεια δηλαδή κάποιων να κάνουν προσωπικά επικοινωνιακά παιχνίδια στην… πλάτη των υποψηφίων και των οικογενειών τους, “παίζοντας” με την αγωνία, τα όνειρα και τις ελπίδες τους, ότι κάτι τελικά θα αλλάξει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κι εξηγούμαι τι εννοούμε. Πριν έναν χρόνο, το Νοέμβριο του 2020, οι πέντε δήμαρχοι του νομού Έβρου, είχαν στείλει κοινή επιστολή στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ζητώντας την αύξηση του ορίου ηλικίας για τον διαγωνισμό πρόσληψης νέων Συνοριοφυλάκων, όποτε αυτός θα πραγματοποιούνταν. Μάλιστα παρέθεταν μια σειρά από ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ στηρίζοντας αυτή την πρόταση τους. Όπως:

  • Με την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, θα δοθεί η ευκαιρία και σε μια άλλη ομάδα νέων παιδιών, οι οποίοι περίμεναν επί σειρά ετών να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις, ώστε να διαμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους και τώρα δεν έχουν την δυνατότητα λόγω του ορίου των 28 χρόνων.
  • Επεσήμαναν ότι ο διαγωνισμός στελέχωσης της Frontex ο οποίος διεξήχθη το 2019, προέβλεπε όσον αφορά τα όρια ηλικίας: Στο βασικό επίπεδο, ο υποψήφιος να είναι νεώτερος των 47 ετών κατά την υποβολή της αίτησης, ενώ για το ενδιάμεσο και το προχωρημένο επίπεδο δεν υπήρχε όριο ηλικίας.
  • Πριν από 20 χρόνια, με το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σε αντίστοιχη εκδοθείσα προκήρυξη για τους Συνοριοφύλακες, ως ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής είχε οριστεί το 32ο έτος, ενώ οι αντίστοιχες, ανά την Ευρώπη, το 35ο.

Παρόμοια επιχειρήματα και το ίδιο αίτημα αύξησης των ορίων ηλικίας, είχε κατ’ επανάληψη θέσει με πολλούς και διάφορους τρόπους, τόσο η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, όσο και η αντίστοιχη Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων. Τα ίδια αιτήματα είχαν υποβάλλει και οι τρεις βουλευτές Έβρυ της Ν.Δ, οι Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης. Μέχρι την αντικατάσταση του κ.Χρυσοχοίδη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και στις συναντήσεις που είχε ανέφερε πως εξετάζει το ζήτημα μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν είχε ληφθεί, ούτε ανακοινωθεί κάποια απόφαση. Ούτε και μετά την πρόοδο των διαδικασιών για την πρόσληψη άλλων 250 νέων Συνοριοφυλάκων για το νομό Έβρου, που οι διαδικασίες αναμένεται να κινηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το έθεσαν δήμαρχοι και βουλευτές Έβρου

στον Τ.Θεοδωρικάκο στην Αλεξανδρούπολη

Το φλέγον αυτό ζήτημα για πολλούς νέους Εβρίτες και τις οικογένειες τους, τέθηκε μάλιστα και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του νέου υπουργού προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στον Έβρο και την σύσκεψη που είχε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης. Το έθεσαν, μαζί με τα υπόλοιπα θέματα και αιτήματα, τόσο οι 4 δήμαρχοι που παρέστησαν (ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης απουσίαζε στην Κύπρο), όσο και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές. Μαζί με την μείωση του ορίου ύψους για τις γυναίκες υποψήφιες. Προφορικά δηλαδή και για αρκετή ώρα, δήμαρχοι και βουλευτές… πίεσαν τον κ.Θεοδωρικάκο, να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας στα 32 χρόνια, στην προκήρυξη για τους 250 Συνοριοφύλακες που θα εκδοθεί και α υπογράφει ο ίδιος.

Μάλιστα οι δήμαρχοι Ζαμπούκης, Καλακίκος, Χατζηγιάννογλου και Γαλατούμος, τον ενημέρωσαν για την επιστολή που είχαν στείλει στον προκάτοχο του για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης που παρίστατο στην συνάντηση το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποσχέθηκε να το εξετάσει. Όχι μόνο την αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά και την μείωση του ύψους για τις γυναίκες υποψήφιες.

“Παιχνίδια” προσωπικής προβολής Δημοσχάκη

Ξαφνικά λοιπόν, χθες ο βουλευτής Έβρου και πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Τάσος Δημοσχάκης, σε μια από τις κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και προσωπικής προβολής που νομίζει ότι του δίνουν παρόμοιες ενέργειες, έστειλε δελτίο Τύπου με το οποίο ενημέρωνε τα ΜΜΕ (στο Evros-news.gr δεν ήρθε γιατί μας έχει… αποκλεισμένους επειδή του ασκούμε κριτική), ότι… κατέθεσε Γραπτή Ερώτηση  στην Βουλή. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτή απευθύνεται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με  την αύξηση από 28 στα 32 έτη του ηλικιακού ορίου των υποψηφίων στον επικείμενο διαγωνισμό κατάταξης των 250 Συνοριοφυλάκων. Μάλιστα αναφέρει ότι διαβίβασε την κοινή επιστολή των πέντε (5) Δημάρχων του Ν.Έβρου για το θέμα αυτό. Αν κάποιος την δει όμως, διαπιστώνει πως δεν πρόκειται για κάποια καινούργια επιστολή που στάλθηκε τώρα στον Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά την παλιά πριν από έναν χρόνο, το Νοέμβριο του 2020.

Για ένα θέμα δηλαδή που οι παρόντες δήμαρχοι στην σύσκεψη της Αλεξανδρούπολης, αλλά και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές ενημέρωσαν διεξοδικά το νέο υπουργό Προστασία; του Πολίτη κ.Θεοδωρικάκο πολύ πρόσφατα και το γνωρίζει, ο κ.Δημοσχάκης κατέθεσε γραπτή Ερώτηση σε αυτόν, με το ίδιο ακριβώς θέμα και αντικείμενο. Φυσικά τα τοπικά ΜΜΕ, που είναι γνωστό ότι απλά αναδημοσιεύουν copy paste ανακοινώσεις και δελτία Τύπου, θεώρησαν ότι πρόκειται για νέα επιστολή των δημάρχων του Έβρου και απλά αναπαρήγαγαν όλο αυτό. Τι προσπάθησε να κάνει ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής του νομού μας και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ; Να εμφανιστεί προς τους πιθανούς υποψήφιους Συνοριοφύλακες(αν αυξηθεί το όριο ηλικίας ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να το κάνει ο κ.Θεοδωρικάκος), ότι αυτός… πίεσε προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το ίδιο μήπως δεν είχε κάνει και στο θέμα του φυσικού αερίου; Ενώ δηλαδή από τις αρχές του 2021 έχει ανακοινωθεί επίσημα από την ΔΕΔΑ, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, η κατασκευή αγωγού από τις Φέρες ως την Ορεστιάδα και την σύνδεση με το δίκτυο πόλεων που είναι εκτός, όπως το Σουφλί και το Διδυμότειχο, αυτός κατέθεσε Ερώτηση ζητώντας να γίνει… ακριβώς αυτό που ήδη αποφασίστηκε, ανακοινώθηκε και προγραμματίζεται. Αν λοιπόν και στην περίπτωση των υποψήφιων Συοριλιφυλάκων αυτό δεν είναι προσωπικά επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες των αγωνιούντων νέων παιδιών και των οικογενειών τους, τότε τι είναι;