Αλεξανδρούπολη: Διάρκειας μιας ώρας και με ειδικές συνθήκες η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Αλεξανδρούπολη: Διάρκειας μιας ώρας και με ειδικές συνθήκες η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη, αλλά θα υπάρξουν ειδικές συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την παρέλαση, η απόφαση που υπογράφουν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Χρήστος Μέτιος και βασίζεται σε κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις (υπουργείο Εσωτερικών), θα διεξαχθεί ως εξής:

Κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, της σχολής Νοσοκόμων, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, Πολιτιστικών Συλλόγων, Αθλητικών Σωματείων, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης παρουσία των Αρχών (μπροστά στη στρατιωτική λέσχη).

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών στο (β) Σχετικό, που ορίζει «η κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι συνολικής χρονικής διάρκειας αυστηρά 40-60 λεπτών» και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων ασφάλειας για την καταπολέμηση του Covid-19, καθώς και για τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων, παρακαλούμε να τηρηθούν οι παρακάτω οδηγίες:

  • Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρελάσουν με τους σημαιοφόρους και παραστάτες και με μία μικτή διμοιρίαπερίπου 40 μαθητών ή με δύο (μία αρρένων και μία θηλέων) ίσου συνολικού αριθμού, τηρουμένης της απόστασης του 1 μέτρου μεταξύ των παιδιών.
  • Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα λοιπά σωματεία να παρελάσουν μόνο με τους σημαιοφόρους και παραστάτες.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τη μικρότερη δυνατή εκπροσώπηση.
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για όλους όσοι συμμετέχουν στην παρέλαση.

Ο εορτασμός της επετείου του “ΟΧΙ” εκτός της παρέλασης την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

Ειδικά για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ορίζεται ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ώρα 11.30:Κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη, συνοδευόμενοι από καθηγητές και βαθμοφόρους, καθώς και από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο, παρουσία των Αρχών.

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των σχολείων να προσέλθουν τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα και να συμμετέχουν στην τελετή κατάθεσης στεφάνων μόνο με το σημαιοφόρο και τον/την επικεφαλής εκπαιδευτικό.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι παρακαλούνται να το δηλώσουν στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης,στον τελετάρχη Ευάγγελο Σιδερά, στο τηλέφωνο 25510-64227, μέχρι και την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 στις 14:00. Η εκπροσώπηση να γίνει από ένα άτομο.

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ώρα 08:00: Έπαρση σημαίας μπροστά στο χώρο της Μεραρχίας με τη συμμετοχήολιγομελούς στρατιωτικού αγήματος και τη στρατιωτική μουσική

Ώρα 10:15: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, κ.κ. Άνθιμου.

Στην δοξολογία θα προσέλθουν μόνο οι σημαιοφόροι των σχολείων, με τον/την επικεφαλής εκπαιδευτικό, οι οποίοι παρακαλούνται να βρίσκονται στον Ιερό Ναό στις 9:45.

Μετά την δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας μέσα στο ναό (διάρκειας 5-8 λεπτών) από καθηγητή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ώρα 11:15:Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τον Στρατηγό Διοικητή XII Μ/Κ Μ.Π., τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τον εκπρόσωπο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τους εκπροσώπους της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών, της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού.Στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων.

Παρακαλούνται όλα τα σωματεία που θα συμμετέχουν στον παραπάνω εορτασμό να εκπροσωπηθούν από ένα και μόνο άτομο.

Στο χώρο του μνημείου, μετά την εκκλησία, θα προσέλθουν μόνο οι σημαιοφόροι συνοδεία εκπαιδευτικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Πρόγραμμα εορτασμού 28ης Οκτωβρίου-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ