Κραυγή αγωνίας αγροτών προς την Περιφέρεια: Αποκαταστήστε με κατεπείγουσες διαδικασίες τα κατεστραμμένα αναχώματα

Κραυγή αγωνίας αγροτών προς την Περιφέρεια: Αποκαταστήστε με κατεπείγουσες διαδικασίες τα κατεστραμμένα αναχώματα

Κραυγή αγωνίας προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για όσο το δυνατόν πιο σύντομη αποκατάσταση των αναχωμάτων που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις πλημμύρες στις αρχές του 2021 σε διάφορες περιοχές, απευθύνουν οι αγρότες του Έβρου.

Μπορεί η κακοκαιρία “Μπάλλος” που έπληξε τον Οκτώβριο την χώρα μας, με ιδιαίτερη σφοδρότητα μάλιστα κάποιες περιοχές, ο… Θεός έβαλε το χέρι του και δεν “άγγιξε” σοβαρά το νομό Έβρου. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν φοβερά προβλήματα με τα αναχώματα που παραμένουν κατεστραμμένα επί μήνες σε αρκετά σημεία. Ήδη πάντως ο χειμώνας μπήκε και οι καλλιεργητές… τρέμουν τι πρόκειται να συμβεί.

Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, ιδιαίτερα στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, αφού ξεκινώντας από τους Μεταξάδες και συνεχίζοντας σε Παλιούρι, Ελαφοχώρι. Ευγενικό, Μάνη, κανένας δεν ρισκάρει να σπείρει. Τα αναχώματα εξάλλου… χάσκουν ακόμα ανοιχτά, έτσι όπως τα διέλυσαν οι δυο θεομηνίες Ιανουαρίου και τέλη Φεβρουαρίου του 2021. Τόσους μήνες δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις, το θέμα παρέμεινε στάσιμο μπλέκοντας στις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν προχώρησε.

Όλα αυτά μάλιστα, οι αγρότες του Έβρου τα είπαν από κοντά στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στον Έβρο και επισκέφθηκε διάφορες περιοχές, όπως τις Φέρες, το Τυχερό και την Μάνη Διδυμοτείχου, συνοδευόμενος και από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Διαπίστωσε και ο ίδιος “ιδίοις όμμασι” την άσχημη κατάσταση, ενώ οι αγρότες απηύθυναν έκκληση, θα λέγαμε έβγαλαν… κραυγή αγωνίας και ζήτησαν να δοθεί άμεση και κατεπείγουσα λύση στο συγκεκριμένα ζήτημα.

“Το έχουμε πει και στον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Πέτροβιτς. Τα αναχώματα έπρεπε ήδη να είχαν κλείσει και αποκατασταθεί. Πως να σπείρουμε, όταν ξέρουμε ότι με μια δυνατή βροχή θα πλημμυρίσει πάλι ο Ερυθροπόταμος και τα χωράφια μας και θα πάει τζάμπα ο κόπος μας. Μας λένε ότι πρέπει να γίνει διαγωνισμός, για να βρεθούν οι εργολάβοι που θα τα φτιάξουν. Όλα αυτά θα πάρουν μήνες κύριε Περιφερειάρχα. Άσε τους υπηρεσιακούς και πάρε την πρωτοβουλία να προχωρήσουν με κατεπείγοντα τρόπο οι διαδικασίες. Δεν είδατε τι έγινε με τον Ιανό στην Θεσσαλία; Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν τα έργα αποκατάστασης και εκφράζει και την ικανοποίηση γι’ αυτό ο Μητσοτάκης. Εκεί δεν καθυστέρησαν, με διαδικασίες γρήγορες βρήκαν τρόπο και εταιρείες ανέλαβαν την αποκατάσταση. Κάντε το και εδώ, γιατί αν κάθεστε και ακούτε τους υπαλλήλους, θα πλημμυρίσουμε και πάλι”, είπαν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στον Χρήστο Μέτιο, αγρότες στην περιοχή του Διδυμοτείχου, για τα αναχώματα του Ερυθροποτάμου.

Τα ίδια επανέλαβαν και οι αγρότες στο Τυχερό και στις Φέρες, όπου επίσης βρέθηκε ο κ.Μέτιος. “Τον φράχτη τον έφτιαξαν με διαδικασίες εξπρές. Φώναξαν τέσσερις εταιρείες και τους ανέθεσαν μέσα σε .λίγους μήνες να τελειώσει το έργο. Εμείς αν περιμένουμε διαγωνισμούς, ενστάσεις και όλα αυτά, ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό θα αποκατασταθούν οι ζημιές στα αναχώματα”, τόνισαν χαρακτηριστικά στις Φέρες.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ τους απάντησε ότι έχουν δίκιο και πως το πρόβλημα είναι όντως σοβαρό, γι’ αυτό και ψάχνει λύση προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Όμως οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι τελικά η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας προχώρησε με τις γνωστές, χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχου. Κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρξουν και οι γνωστές ενστάσεις και αντιπαλότητες των εργολάβων, θα φτάσουμε στην… άνοιξη και δεν θα έχουν αποκατασταθεί τα κατεστραμμένα αναχώματα.

Κι όλα αυτά, ενώ ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναφέρεται σε… ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ για αποκατάσταση των ζημιών. Η διαδικασία όμως που επιλέχθηκε, μόνο τέτοια δεν είναι. Αν πάντως-ο μη γένοιτο- έχουμε προβλήματα με τα αναχώματα, οι αγανακτισμένοι αγρότες και καλλιεργητές γενικότερα, δεν θα καταλογίσουν ευθύνες στους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους διάφορους διευθυντές των τμημάτων, αλλά στους αυτοδιοικητικούς που δεν φρόντισαν να δώσουν ΑΜΕΣΗ και ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΛΥΣΗ.