Lockdown για τους ανεμβολίαστους από Σάββατο – Μόνο με rapid test ή μοριακό επιτρέπεται να κυκλοφορούν

Lockdown για τους ανεμβολίαστους από Σάββατο – Μόνο με rapid test ή μοριακό επιτρέπεται να κυκλοφορούν

Την επιβολή ουσιαστικά ενός ειδικού  lockdown για όσου είναι ανεμβολίαστοι, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης ότι θα ισχύει από το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες είναι:

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στους χώρους λατρείας, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα
  • Μόνο με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος 48 ωρών θα μπορούν να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Πάλι καλά που δεν θα τους ζητούν τεστ και για να… αναπνέουν δηλαδή.

Όλα αυτά ανακοινώθηκαν χθες, μία μόλις ημέρα πριν από την σημερινή «επέτειο» επιβολής του δεύτερου lockdown που εφαρμόστηκε στη χώρα μας για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού πριν ένα χρόνο, στις 3 Νοεμβρίου 2020 και ανέστειλε την πλειοψηφία των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων επί μήνες.

Μπορεί η επιδημία να παρουσιάζει και στην Ελλάδα την αυξητική τάση που καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης με 6.700 κρούσματα, 59 νεκρούς και 434 διασωληνωμένους σε μόλις 24 ώρες., ωστόσο η ύπαρξη του εμβολίου φέτος δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής των αποφάσεων σε κινήσεις με διττό στόχο. Αφενός την αποφυγή ενός νέου πλαισίου οριζόντιων μέτρων, που θα «αδικεί» όσους επέλεξαν να εμβολιαστούν και αφετέρου την προστασία των ανεμβολίαστων πολιτών από τον κορωνοϊό.

Ανοίγει η πλατφόρμα της τρίτης δόσης για τους άνω των 18 ετών

Το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ανακοινώθηκε πως την ίδια ημέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση των πολιτών που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες από τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από βαριά νόσηση που θα οδηγήσει σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και σε στοιχεία από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία το 85%-90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των δεικτών βαριάς νοσηλείας αφορά σε ανεμβολίαστους. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα προς στους πολίτες που έχουν συμπληρώσει τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου να προστρέξουν, για να κάνουν την τρίτη. «Οι εμβολιασμένοι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ακόμα ένα εντυπωσιακό στοιχείο από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, όμως, είναι το γεγονός ότι 14 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και σε καμία από αυτές η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση δεν ξεπερνά το 55%. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα Τρίκαλα, με 133 νέα κρούσματα χθες και εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση στο 60,5%.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη το σχετικό ποσοστό περιορίζεται στο 54,2%, στη Λάρισα των 514 κρουσμάτων φτάνει το 54,6%, στη Μαγνησία των 264 ανέρχεται σε 54,4%, ενώ στην Αχαΐα των 204 καταγράφεται το χαμηλό 51,9%. Και σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα, όμως, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Στον Έβρο (190 λοιμώξεις) το ποσοστό εμβολιασμού είναι 51,1%, στην Πιερία (159) είναι 46,2%, στην Πέλλα (158) είναι 50,4%, στις Σέρρες (153) είναι 49,8%, στην Ημαθία (143) είναι 53,2%, στη Μεσσηνία (134) είναι 54,1%, στην Αιτωλοακαρνανία (128) είναι 53,5%, στο Κιλκίς (124) είναι 44,8%, στην Ξάνθη (119) είναι 51,9% και στην Κοζάνη (107) ξεπερνά κατά μόλις 0,8% το 55%.
Την ίδια στιγμή, οι 1.300 διαθέσιμες ΜΕΘ COVID σε ολόκληρη τη χώρα είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 82,36%, ενώ οι απλές κλίνες σε ποσοστό 47,9%. Με τις 321 νέες εισαγωγές ασθενών του τελευταίου 24ώρου, το σύνολο των νοσηλευόμενων ανέρχεται πλέον σε 2.832, εκ των οποίων οι 434 διασωληνωμένοι (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 85,25%) και οι απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 ξεπέρασαν τις 16.000 από την έναρξη της πανδημίας, φτάνοντας με τις 59 σημερινές τις 16.050 συνολικά.

Πηγή: protothema.gr