ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, για είσοδο στις εκκλησίες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή διαγνωστικό τεστ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, για είσοδο στις εκκλησίες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή διαγνωστικό τεστ

Μητσοτάκης για τον Τσίπρα για τις εκκλησίες: «Ίσως δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να ανάψει ένα κερί»

Στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία για την είσοδο στις εκκλησίες και άλλους λατρευτικούς χώρους μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ.

Η ρύθμιση – την κατάθεση της οποίας είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας – επιρρίπτει στην αιτιολογική της έκθεση ευθύνες στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν “ενίσχυσε σοβαρά το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν έλαβε τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα σε τομείς όπως τα σχολεία, οι δημόσιες μεταφορές κλπ, καθώς επίσης η ολιγωρία, οι δισταγμοί και οι αντιφατικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες της, σε πλείστα άλλα πεδία της κοινωνικής ζωής σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, έχουν συντείνει αποφασιστικά ώστε οι κίνδυνοι που προέρχονται από τον κορωνοϊό να διαχυθούν σε κάθε κοινωνικό χώρο. Η επιτελική ατολμία της κυβέρνησης έχει καταστεί επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο.

Εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε οι χώροι λατρείας όλων των θρησκευμάτων και των δογμάτων. Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει έγκαιρα και σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους εκκλησιαστικούς φορείς και να λάβει μέτρα που θα επέτρεπαν στην πράξη το ανεμπόδιστο της άσκησης της λατρείας άφησε τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς καμία πρωτοβουλία μόνο και μόνο υπό το κράτος των ιδεοληψιών της και του φόβου της για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ότι ούτε μπορεί, ούτε θέλει να λειτουργήσει σοβαρά και υπεύθυνα, αναλαμβάνοντας το βάρος των στιγμών.
Παρόλα αυτά, η Πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη και να παρεμβαίνει, προκειμένου να διασφαλίζει και να θέτει στην πράξη, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, υπό την προστασία των νόμων την ανεμπόδιστη άσκηση της λατρείας για όλους τους πιστούς (εκκλησιασμό, προσευχή κλπ σε ναούς, τεμένη, συναγωγές κλπ) (άρθρο 13 παρ. 2 Συντ.).

Μεταξύ των πιστών, άλλωστε, περιλαμβάνονται και εκείνοι που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ευάλωτους στη βαριά ή και επικίνδυνη για τη ζωή νόσηση. Η υγεία και η ζωή όλων των πιστών αποτελούν ύψιστα, συνταγματικά προστατευόμενα αγαθά. Η δυνατότητα προσέλευσης όλων των πιστών στους χώρους λατρείας χωρίς τους παραπάνω κινδύνους μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη θέσπιση διατάξεων με τις οποίες αυτή υπάγεται σε ρύθμιση ορθολογική, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς”.

Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:
«Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Άρθρο….
1. Στον Πίνακα Β στο πεδίο δραστηριότητας με αύξοντα αριθμό (Α/Α) 10 με τίτλο «χώροι λατρείας/θρησκευτικές τελετές» του άρθρου 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.66436 (Β΄4919) μετά το πρώτο από τα αναφερόμενα μέτρα προστασίας προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Η είσοδος προσώπων στους εσωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας με σκοπό τη συμμετοχή στις θρησκευτικές τελετές του προηγούμενου εδαφίου ή την κατ’ ιδίαν προσευχή επιτρέπεται μόνο κατόπιν επίδειξης κατά την είσοδο στον κατά νόμο υπεύθυνο θρησκευτικό λειτουργό ή σε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτόν:
α) πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
β) πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9, ή
γ) αποτελέσματος αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (pcr ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.».
2. Για τη διευκόλυνση της άσκησης της λατρείας και την εξυπηρέτηση των πιστών ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπονούν υποχρεωτικά και χωρίς καθυστέρηση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου με σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαγνωστικού ελέγχου από υπαλλήλους του ΕΟΔΥ ή από ιδιώτες γιατρούς, πλησίον των χώρων λατρείας.
Αθήνα 3 /11/2021
Οι προτείνοντες Βουλευτές
Ξανθός Ανδρέας
Φίλης Νικόλαος
Βαρεμένος Γιώργος
Τζούφη Μερόπη
Αυγέρη Θεοδώρα»

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα για τις εκκλησίες: «Ίσως δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να ανάψει ένα κερί»

Απάντηση στην κριτική που δέχεται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, οι μόνοι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανεμβολίαστους πολίτες είναι τα καταστήματα πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, αλλά και προκειμένου να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πέρυσι έκλεισε τις εκκλησίες και το 2020 δεν κάναμε Πάσχα. Όπως είπε, υπήρξε σφοδρή σύγκρουση τότε με την Εκκλησία, η οποία τελικά πείστηκε.

«Ο κ. Τσίπρας, αφού με πέρασε γενεές δεκατέσσερις και με κατηγόρησε για όλα τα στραβά στην πανδημία, έκανε μια πρόταση για την υποχρεωτικότητα του τεστ, του πιστοποιητικού στις εκκλησίες» είπε κατά τη συνέντευξή του στο MEGA, απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει, αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού, θα το συζητούσαμε», είπε.

«Η Εκκλησία τηρεί την τάξη» απαντούν στον ΣΥΡΙΖΑ κύκλοι της Ιεράς Συνόδου

Με αφορμή όσα λέγονται περί της μη τήρησης επαρκών μέτρων για την προστασία και την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού από πλευράς της Εκκλησίας, εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολίαζαν πως η Εκκλησία της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας αναχαίτισης της νόσου έλαβε όλα τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα έτσι ώστε να μην προκληθεί ουδένα πρόβλημα στον πιστό λαό της.

Η Εκκλησία τηρεί την τάξη, επισημαίνουν.

Εξάλλου, στο σημερινό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τονίζεται σχετικά ότι «Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος, πέρα από τις γραπτές Εγκυκλίους και οδηγίες Της, απευθύνει έκκληση σε όλους τους Κληρικούς Της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ασθένειας του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητος, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας».

Να σημειωθεί, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι εξαγγέλλει μέτρα με επιλεκτική ατολμία και έκανε γνωστό ότι το κόμμα του θα καταθέσει στη Βουλή «τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας».

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*