Έβρος: Η Κυβέρνηση θέλει επέκταση του φράχτη, η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον αρνήθηκε χρηματοδότηση

Έβρος: Η Κυβέρνηση θέλει επέκταση του φράχτη, η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον αρνήθηκε χρηματοδότηση

Η Κυβέρνηση θέλει την επέκταση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, όπως έχει ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ από τον περασμένο Ιούλιο το Evros-news.gr, μόνο που η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, απάντησε αρνητικά για χρηματοδότηση του έργου.

Με χθεσινό δημοσίευμα της η εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” αυτό που πρώτοι γράψαμε, ότι δηλαδή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχουν έτοιμα σχέδια εδώ και αρκετούς μήνες, για επέκταση του φράχτη και σε άλλα σημεία των συνόρων μας με την Τουρκία. Μετά την ολοκλήρωση των 27 χιλιομέτων στις Φέρες, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία εμποδίου και στην περιοχή από το Διδυμότειχο έως το Τυχερό, αφού ειδικά μεταξύ Ψαθάδων-Αμορίου-Λαβάρων υπάρχουν αρκετά… περάσματα που εκμεταλλεύονται διακινητές και λαθρομετανάστες.

Έτσι λοιπόν, σε επέκταση του φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, όπως μαρτυρούν πρόσφατες διπλωματικές πρωτοβουλίες Ελλήνων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η «Κ», στις αρχές Οκτωβρίου ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απηύθυνε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, διερευνώντας το ενδεχόμενο η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση του φράχτη στον Εβρο. Στην επιστολή του ο κ. Μηταράκης ενημέρωνε την κ. Γιόχανσον για την πρόθεση της Ελλάδας να εντάξει την ανέγερση νέου «τεχνητού εμποδίου» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 2021-2027, δίχως να κάνει αναφορά σε περαιτέρω λεπτομέρειες του έργου.

Διαβάστε ακόμα-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κυβερνητικές σκέψεις για επέκταση του φράχτη στον Έβρο, σε χιλιόμετρα ή και άλλες περιοχές

Η κ. Γιόχανσον πάντως απέρριψε το ελληνικό αίτημα. Στην απαντητική της επιστολή προς τον Ελληνα υπουργό επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει (βάσει και της συνθήκης Σένγκεν) υποχρέωση να φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Δήλωσε πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την αγορά και εγκατάσταση στα σύνορα τεχνολογικού εξοπλισμού για την επιτήρηση της μεθορίου, αλλά είπε όχι στην κάλυψη του κόστους ανέγερσης νέου φράχτη με κονδύλια της Ε.Ε.

Την ίδια κατάληξη είχε και η πρωτοβουλία, μερικές ημέρες αργότερα, των υπουργών Εσωτερικών 12 κρατών-μελών της Ε.Ε. να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση φραγμάτων ως «αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων». Σε κοινή επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο κ. Γιόχανσον ανέφεραν ότι «η επιτήρηση των συνόρων δεν αποτρέπει τις απόπειρες παράνομης διέλευσης. Ένα φυσικό φράγμα φαίνεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλης της Ε.Ε. και όχι μόνο των χωρών-μελών της πρώτης γραμμής».

Το έγγραφο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εσωτερικών της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας κ.ά. Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει από το Λουξεμβούργο, η κ. Γιόχανσον αναγνώρισε ότι τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να κατασκευάσουν φράχτες, αλλά διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εδώ και αρκετούς μήνες στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται κατατεθειμένη πρόταση για κατασκευή επιπλέον φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων κατά μήκος των ποτάμιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας. Πρόταση των επιχειρησιακών στελεχών της αστυνομίας είναι ο φράχτης να καλύψει μιαν απόσταση 35 χιλιομέτρων από το Διδυμότειχο έως το Τυχερό, κατά μήκος της οποίας ο ποταμός Εβρος λειτουργεί ως το φυσικό σύνορο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζεται η μεγαλύτερη «πίεση» κρίνοντας από τις συλλήψεις παράτυπων μεταναστών και διακινητών. Εξάλλου, στα χερσαία σύνορα υπάρχει ήδη από το 2011 ο φράχτης των 12,5 χιλιομέτρων, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέου φράχτη μήκους 27,5 χιλιομέτρων στην περιοχή των Φερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σκέψεις απ’ την Κυβέρνηση για επέκταση άλλων 47 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο

Πηγή: kathimerini.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*