Αλεξανδρούπολη: Παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, η μεγαλύτερη άφιξη στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ

Αλεξανδρούπολη: Παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, η μεγαλύτερη άφιξη στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ

Παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιτ, ο οποίος θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη, θα εξελιχθεί η επιχείρηση της μεγαλύτερης άφιξης στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ στο λιμάνι της πόλης, στα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο κ.Πάιατ ετοιμάζεται να επισκεφτεί ξανά την περιοχές μας στα μέσα Νοεμβρίου, αφού τότε αναμένεται να φτάσει νέα δύναμη Αμερικανών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης. Πάνω από 120 ελικόπτερα συνολικά και 1.000 στρατιωτικά οχήματα κάθε τύπο, όπως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ γράψαμε πριν πέντε ημέρες, τα οποία θα ξεφορτώσουν τα μεταγωγικά πλοία και θα μεταφερθούν σε Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές με σιδηρόδρομο ή νταλίκες. Ο ίδιος ο Πρέσβης των ΗΠΑ άλλωστε είχε αποκαλύψει την μεγαλύτερη άφιξη υλικού των ενόπλων δυνάμεων της πατρίας του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δηλώνοντας ότι:  «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλεξανδρούπολη: Πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα, μέσα Νοεμβρίου στο λιμάνι

Οι Αμερικανοί μπορούν και με την ανανεωμένη αμυντική συμφωνία 5ετούς διάρκειας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ που υπεγράφη πρόσφατα και για την οποία συνέβαλλε καθοριστικά με τις προσπάθειες του τα τελευταία χρόνια και ο Τζέφρι Πάιατ, να έχουν διευρυμένες δυνατότητες εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της Αλεξανδρούπολης. Γιατί αποτελεί πλέον την δεύτερη αμερικανική βάση, μετά τη Σούδα στην Κρήτη και μετατρέπεται σε παρατηρητήριο της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα μπορεί με την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της, με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γι’ αυτό δήλωσε και ενοχλημένος από την συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Φοβάται μήπως οι Αμερικανοί επιδιώκουν την αναθεώρηση της διεθνούς Συνθήκης του Μοντρέ του 1936. Η συνθήκη αυτή ρυθμίζει την πρόσβαση της κάθε χώρας στη Μαύρη Θάλασσα και αναθέτει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, της Θάλασσας του Μαρμαρά και των Δαρδανελλίων, καθώς και τη δικαιοδοσία της ρύθμισης του διάπλου των πολεμικών σκαφών και τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ενωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, χάρη στην συνεργασία Ελλήνων και Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης… παρακάμφθηκαν τα Στενά του Βοσπόρου για την μεταφορά του στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ σε Ρουμανία και Βουλγαρία ή άλλες χώρες και η Τουρκία έχασε τον έλεγχο και την δυνατότητα παρέμβασης στον συγκεκριμένο τομέα. Κι αυτό είναι σίγουρα τεράστιο πλήγμα γι’ αυτήν, οπότε φυσικό είναι να υπάρχει έντονος εκνευρισμός από την πλευρά της.