ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η υποψηφιότητα Παπανδρέου για Πρόεδρος στο ΚΙΝΑ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ο… Εισαγγελέας

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η υποψηφιότητα Παπανδρέου για Πρόεδρος στο ΚΙΝΑ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ο… Εισαγγελέας

Από χθες Σάββατο ξεκίνησε λοιπόν ένα… ιδιότυπο lockdown για τους ανεμβολίαστους, με ορισμένα μέτρα που είναι δεδομένο ότι στόχο έχουν να… πιέσουν κάποιους οι οποίοι για δικούς τους, πολλούς και διάφορους λόγους, δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να εμβολιαστούν.

Μέτρα, που σίγουρα έχουν κάποιες… ακαταλαβίστικες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα γιατί ένας όταν  θέλει να πιεί καφέ σε εξωτερικό χώρο πρέπει να έχει κάνει rapid test αν δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ την ίδια στιγμή απαγορεύεται, με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, να μπει στους… κλειστούς χώρους των καταστημάτων καφέ και εστίασης.

Η απάντηση βέβαια στις δεκάδες απορίες, μπορεί να είναι από την πλευρά της Κυβέρνησης, των ειδικών ή όσων έχουν εμβολιαστεί και νοσήσει, “κάνε το εμβόλιο για να ξεμπλέξεις από όλα αυτά”. Μόνο που ο καθένας μπορεί να έχε σοβαρούς λόγους(υγείας για παράδειγμα) που να μην το αποφασίζει.

Σε προεκλογικό μήνα στο ΚΙΝ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ

Μπήκαμε επίσης, για όσους δεν το γνωρίζετε, στον… προεκλογικό μήνα ανάδειξης του νέου Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ, του Κινήματος Αλλαγής όπως ονομάζεται το γνωστό μας ΠΑΣΟΚ. Οι εσωκομματικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου, αν χρειαστούν και επαναληπτικές, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή.

Μετά τον ξαφνικό θάνατο της Φώφης Γεννηματά, η οποία ως γνωστόν είχε ανακοινώσει ότι θα διεκδικούσε επανεκλογή, έχουν πλέον διαφοροποιηθεί τα πράγματα. Γιατί προστέθηκε στους υποψήφιους και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 2009-2011 Γιώργος Παπανδρέου.

Μαζί με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Χρηστίδη, θα διεκδικήσουν την ψήφο των μελών του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ και όσων επιλέξουν ν α εγγραφούν στο κόμμα, προκειμένου να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Κι αυτοί μπορεί να προέρχονται ακόμα και από άλλους χώρους, τον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα ή ακόμα και από τη… Ν.Δ.

Πως ΠΑΣΟΚοι ψήφισαν στη Ν.Δ

Γιατί όχι; Δεν θυμάστε ότι στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του κυβερνώντος κόμματος για τις Νομαρχιακές Επιτροπές, τις ΔΕΕΠ όπως πλέον ονομάζονται και τις Τοπικές, γράφτηκαν και ψήφισαν τους υποψήφιους Νεοδημοκράτες ακόμα και γνωστοί… ΠΑΣΟΚοι στον Έβρο; Αλλά και αναμίχθηκαν σε αυτές υποστηρίζοντας υποψηφίους Προέδρους ή μέλη της ΔΕΕΠ;

Μπορεί άλλωστε ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ να έχει συρρικνωθεί εκλογικά και στο νομό Έβρου, όπως και σε όλη την Ελλάδα, όμως στην κοινωνία έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκρισμα και αποτύπωση. Μπορεί να μην ψηφίζουν αρκετοί πλέον το ΚΙΝ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όμως όλοι μας γνωρίζουμε φίλους και γνωστούς, που ανήκουν στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Γι’ αυτό και ασχολούμαι με τις συγκεκριμένες εκλογές. Σε όλους αυτούς λοιπόν, τα ονόματα ΠΑΣΟΚ αλλά και Παπανδρέου, εξακολουθούν να  προκαλούν ενδιαφέρον και κάποιους να τους… συγκινούν. Κι εννοώ τους αγνούς ιδεολόγους και όχι αρκετούς που στα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ… ευεργετήθηκαν με διάφορους τρόπους, διορίστηκαν ή γενικότερα βολεύτηκαν στο Δημόσιο, κάποιοι έβγαλαν πολλά χρήματα και τώρα με κυνική… αχαριστία κάνουν ότι… δεν θυμούνται τίποτα.

Κάνουν λάθος όσοι υποτιμούν την υποψηφιότητα του

Κι επειδή ανέφερα το επίθετο Παπανδρέου, ακούγοντας ή διαβάζοντας στα social media τοποθετήσεις γνωστών ΠΑΣΟΚων της περιοχής μας υπέρ των διαφόρων υποψηφίων Προέδρων, κάποιων που στηρίζουν Νίκο Ανδρουλάκη ή άλλων που είναι με τον Ανδρέα Λοβέρδο, νομίζω ότι κάνουν τεράστιο λάθος όσοι… υποτιμούν την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Ακόμα περισσότερο, όσοι πιστεύουν πως δεν έχει… τύχη να εκλεγεί, επειδή κάποια στιγμή έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε δικό του κόμμα, το ΚΙΔΗΣΟ, που δεν κατάφερε να μπει στην Βουλή. Γιατί προφανώς όλοι αυτοί ξεχνούν, πως και ο Αντώνης Σαμαράς, συμφοιτητής του Γιώργου Παπανδρέου στο Χάρβαρντ και συγκάτοικος του, μπορεί να ίδρυσε την “Πολιτική Άνοιξη”, αλλά επέστρεψε ως Πρόεδρος στη Ν.Δ και έγινε τελικά και Πρωθυπουργός το 2012.

Το αποκλείεται να επαναληφθεί κάτι τέτοιο και στις αρχές Δεκεμβρίου; Κι εννοώ την εκλογή του Γιώργου στην Προεδρία του κόμματος. Επίσης, όλοι αυτοί προφανώς… υποτιμούν το επώνυμο Παπανδρέου και τον συναισθηματικό δεσμό χιλιάδων ανθρώπων με αυτό. Ότι και αν του προσάψει κάποιος, ο Γιώργος ή… Γιωργάκης όπως τον αποκαλούν ορισμένοι (και εμείς κάποιες φορές), είναι γιος του Ανδρέα και σε πολλούς είναι ταυτισμένος με το ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά αποτελεί το ΚΙΙΝ.ΑΛ.

Η πρώτη δημοσκόπηση δείχνει πράγματα

Γιατί τα γράφω και τα επισημαίνω όλα αυτά; Αν δείτε την πρώτη δημοσκόπηση που έγινε για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ από την GPO και δημοσίευσαν τα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”, φαίνονται κάποιες… τάσεις ένα μήνα πριν τις κάλπες για το νέο Πρόεδρο. Η GPO, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι εταιρεία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Σε αυτή την δημοσκόπηση λοιπόν, ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% στο σύνολο των ψηφοφόρων και ποσοστό 27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Μην ξεχνάμε ότι ο Λοβέρδος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του μήνες πριν και έχει ήδη “οργώσει” πολλά μέρη της Ελλάδας κάνοντας προεκλογικό αγώνα. Μόνο στον Έβρο ήρθε δυο-τρεις φορές για παράδειγμα.

Δεύτερος λοιπόν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, με 25,2% στο σύνολο των ψηφοφόρων και 25,8% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 24,7%  και 25,4% αντίστοιχα. Οι άλλοι τρεις, Χρηστίδης, Γερουλάνος, Καστανίδης είναι πολύ πίσω, έχουν μονοψήφια ποσοστά και δεν είμαι σίγουρος κιόλας αν τελικά παραμείνουν υποψήφιοι ως το τέλος.

Όπως θα είδατε, ο Γιώργος Παπανδρέου αν και ανακοίνωσε μόλις πριν λίγες ημέρες την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος στο ΚΙΝ.ΑΛ, υπερτερεί ήδη σε θετικές γνώμες μεταξύ των ψηφοφόρων του έναντι του Ανδρουλάκη (25,8% έναντι 25,4%), ο οποίος μην ξεχνάμε ήταν υποψήφιος Πρόεδρος και το 2015 και έχασε από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Επίσης, μπορεί να έχει… βολευτεί χρόνια στις Βρυξέλλες και τον… παχυλό μισθό του Ευρωβουλευτή, χωρίς να έχει την… φθορά της καθημερινότητας στην Ελλάδα, να έχει ανακοινώσει μήνες υποψηφιότητα και έκανε ήδη προεκλογικό αγώνα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά πάλι… υστερεί του Παπανδρέου. Ο οποίος ακόμα υπολογίστε ότι δεν άρχισε τις επισκέψεις και την επαφή με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ σε όλη την χώρα.

Εμείς είμαστε με τον Παπανδρέου

Αλλά και ο Λοβέρδος το προβάδισμα που έχει στις δημοσκοπήσεις είναι… ισχνό, ενώ η άποψη που υπάρχει μεταξύ των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ, είναι ότι τον συμπαθούν και τον στηρίζουν… δεξιοί και συγκεκριμένα συστήματα των ΜΜΕ. Γιατί το επισημαίνω; Είναι χαρακτηριστική μια συζήτηση που είχαν πριν λίγες μέρες στην Αλεξανδρούπολη, με πολύ γνωστό, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος, που έχει υπηρετήσει σε διάφορους θεσμικούς ρόλους, με επιτυχία και μη, όταν πιάσαμε κουβέντα για τις επικείμενες εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ, με ρώτησε αν τάσσομαι υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου. Όταν τον ρώτησα γιατί λέει κάτι τέτοιο, η απάντηση του ήταν: “Όλοι οι δεξιοί, τον Λοβέρδο συμπαθούν και προβάλλουν. Κι εσύ ως τέτοιος θα κάνεις το ίδιο”.

Δεν του απάντησα τότε, αλλά επειδή ξέρω ότι με διαβάζει, θα τον ενημερώσω πως εμείς εδώ στο Evros-news.gr είμαστε με τον… Γιώργο Παπανδρέου. Ξέρω ότι στενοχωρώ τον φίλο μου τον… Κυριάκο τον Πρόεδρο (ένας είναι ο πετυχημένος Πρόεδρος Κοινότητας στην Ορεστιάδα), αλλά υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος γι’ αυτή την θέση μας.

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ το τεράστιο καλό του Γιώργου

Μπορεί να του ασκήσαμε κριτική, να τον αποκαλούσαμε κάποιες φορές… Γιωργάκη, όπως είχε επικρατήσει παλαιότερα, αλλά μόνο που ως Πρωθυπουργός έφερε και εφάρμοσε την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, πως να μην είμαστε μαζί του; Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα καλά που έκανε στην Ελλάδα, ήταν η ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Το Πρόγραμμα δηλαδή που για κάθε απόφαση οποιουδήποτε φορέα του Δημοσίου είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της στο Διαδίκτυο. “Τρώμε” χρόνια τώρα όλοι οι δημοσιογράφοι… ψωμάκι, αφού ανακαλύπτουμε φοβερά θέματα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και εμείς όπως ξέρετε όσοι μας διαβάζετε, έχουμε εντοπίσει και αναδείξει πολλά στραβά και ανάποδα της δημόσιας διοίκησης και των εκλεγμένων αιρετών.

Γιατί ελάχιστα πλέον, όσον αφορά τις αποφάσεις, τις απ’ ευθείας αναθέσεις, τις τοποθετήσεις και τα… βολέματα από δήμους, Περιφέρειες, υπουργεία, Κυβερνήσεις, για έναν που ψάχνει αρκετά στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, μπορούν να εντοπιστούν. Και φυσικά και πολλές… λαμογιές, οι οποίες προκάλεσαν και παραιτήσεις.

Όλα αυτά χάρη στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ που καθιέρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Μαζί με κάποια ακόμα στην περίοδο 2009-2011 που αφορούν την διαφάνεια. Όπως υπήχθησαν όλες οι προσλήψεις στο ΑΣΕΠ, τόσο των μόνιμων όσο και των συμβασιούχων. Καθιερώθηκε ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος και δημιουργήθηκε η Αρχή Καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. Από εκεί βγήκαν τα επόμενα χρόνια πολλά “λαβράκια”.

Οδηγούμασταν με μαθηματική ακρίβεια εκεί

Θα μου πει κάποιος. Ξεχνάς ότι η Κυβέρνηση του μας έβαλε το 2010 στα Μνημόνια; Όχι φυσικά. Αλλά με την τρόπο που κυβερνούνταν η Ελλάδα όλο το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, αλλά και της Ν.Δ επί Κώστα Καραμανλή, είχε κανείς καμιά αμφιβολία ότι αργά ή γρήγορα θα φτάναμε εκεί;

Ξέρετε τι… φαγοπότι έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004; Όσοι δουλέψαμε εκεί με διάφορες ιδιότητες, βλέπαμε τι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος έγινε. Κι ήρθε μετά η Κυβέρνηση Καραμανλή και αντί να συμμαζέψει την κατάσταση, γέμισε το… Δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους.

Δια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας (περαστικά του γιατί ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό) Προκόπη Παυλόπουλου ως υπουργού Εσωτερικών. Έτσι η χρεωκοπία… έσκασε στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου το 2010, αλλά δυστυχώς τα πράγματα ήταν προδιαγεγραμμένα. Αργά ή γρήγορα θα έρχονταν, γιατί η κατάσταση είχε… ξεφύγει και νομίζαμε αρκετοί πως τα “δανεικά” δεν θα τελείωναν ποτέ.

Μήπως και ο Αλέξης Τσίπρας με εκείνο τον ανεκδιήγητο Βαρουφάκη, που θα καταργούσαν με ένα νόμο και ένα άρθρο τα Μνημόνια, δεν μας έβαλαν πιο… βαθιά με χειρότερο Μνημόνιο το 2015; Ξεχάσατε ότι επί εβδομάδες στηνόμασταν στα ΑΤΜ για να κάνουμε ανάληψη μερικές δεκάδες ευρώ την εβδομάδα εκείνο το καλοκαίρι;

Επέμβαση Εισαγγελέα;

Ένα από τα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ δημοσιεύματα του Evros-news.gr που αφορά δήμο του Έβρου, μου είπαν ότι έφτασε στο γραφείο Εισαγγελέα. Πως; Κάποιος που ειλικρινά δεν γνωρίζω, το… εκτύπωσε λέει (δυστυχώς η Δικαιοσύνη με βάση τα ισχύοντα για να παρέμβει πρέπει να είναι γραπτή η καταγγελία για οτιδήποτε), το έβαλε σε έναν φάκελο και το έστειλε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Μέχρι τώρα πάντως, δεν έχω καμιά κλήση για να καταθέσω ως μάρτυρας. Τα στοιχεία του ρεπορτάζ δηλαδή, βάση των οποίων υπάρχουν πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για τις διαδικασίες σε έναν διαγωνισμό και την ανάθεση έργου με… αστεία έκπτωση. Όταν και αν κληθώ, θα σας ενημερώσω τι ακριβώς συμβαίνει, αφού θα έχω περισσότερα στοιχεία στη διάθεση μου.

Ο…Ναρκαλιευτής