Ο κομβικός ρόλος του λιμανιού και του αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης για την μεταφορά ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η έμπρακτη απόδειξη της αναβάθμισης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, θα αναδειχθεί για άλλη μια φορά.
Αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και με την κοινή παρουσία στην πόλη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις αρχές Δεκεμβρίου.
Όπως πληροφορείται το OnAlert, πιθανότητα στις 3 Δεκεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η εκδήλωση της ημέρας των διακεκριμένων επισκεπτών για την επιχείρηση μεταφοράς δεκάδων επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Apache και άλλων στρατιωτικών μέσων της Αεροπορίας Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η στρατηγική σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη
Μέσω της Αλεξανδρούπολης οι δυνάμεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορικού Ιππικού που σταθμεύει στο Φορντ Χουντ του Τέξας θα αντικαταστήσουν τη 1η ταξιαρχία Μάχης Μεραρχίας Πεζικού η οποία έχει αναπτυχθεί στη νοτιανατολική Ευρώπη στα πλαίσια της αμερικανο-νατοϊκής επιχείρησης αποτροπής «Atlantic Resolve».
Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και οι ασκήσεις που πραγματοποιούν με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εκτιμάται ότι υποδηλώνει μία σχεδόν μόνιμη στρατιωτική παρουσία που εκπέμπει μήνυμα αποτροπής με αποδέκτη τη Μόσχα.
Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν, μέσω της Αλεξανδρούπολης, την στρατιωτική τους παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι του, ως πρωθυπουργός, στη Ρωσία. Αυτό διαφάνηκε μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Νίκο Δένδια. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και τη Λιβύη.
«Ενοχλείται» η Τουρκία
Η δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς μεταφοράς ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη θάλασσα, παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου και ως εκ τούτου τον ρόλο της Τουρκίας στη μεταφορά νατοϊκών δυνάμεων, γεγονός που ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και προκαλεί εκνευρισμό στη τουρκική ηγεσία.
Η δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας οφείλεται και στις πολλές κοινές ασκήσεις που πραγματοποιούν οι ελληνικές με τις αμερικανικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)] Ελλάδας και ΗΠΑ διεξάγεται η τέταρτη από την αρχή του έτους κοινή άσκηση συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης. Η άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ -21», άρχισε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πεδίο Βολής «Πετροχώρι» στη Ξάνθη και ολοκληρώθηκε.
Όπως παρατηρούν αμυντικοί αναλυτές, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία συχνή συνεργασία ελληνοαμερικανικών χερσαίων δυνάμεων με τη συμμετοχή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις, τέτοιου τύπου, ασκήσεις συνεκπαίδευσης. Οι αμερικανικές δυνάμεις φαίνεται ότι επενδύουν πολλά στο υψηλό επίπεδο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια τους να επιτύχουν μία ρεαλιστική εκπαίδευση σε ένα άγνωστο για αυτούς, όπως είναι το ευρωπαϊκό, θέατρο επιχειρήσεων.
Πηγή: onalert.gr