Διδυμότειχο: Ξεκινάει η αποκατάσταση των τριών μεταβυζαντινών εκκλησιών Παλιουρίου, Μεταξάδων, Αλεποχωρίου απ’ το υπουργείο Πολιτισμού

Διδυμότειχο: Ξεκινάει η αποκατάσταση των τριών μεταβυζαντινών εκκλησιών Παλιουρίου, Μεταξάδων, Αλεποχωρίου απ’ το υπουργείο Πολιτισμού

Ξεκινάει από το υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση τριών σημαντικών μεταβυζαντινών εκκλησιών της περιοχής Διδυμοτείχου, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως είχε ανακοινώσει πριν από καιρό ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Πρόκειται για τους μεταβυζαντινούς ναούς Αγίου Παντελεήμονα/Αγίας Παρασκευής του Παλιουρίου, Αγίου Αθανασίου των Μεταξάδων και Αγίου Αθανασίου του Αλεποχωρίου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και χρήζουν αποκατάστασης. Γιατί στην κατάσταση που έχουν περιέλθει, δεν μπορούν να είναι εύκολα επισκέψιμοι, την στιγμή που διαθέτουν σημαντικής αξίας εικόνες, τοιχογραφίες και άλλα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποσό 800.000 ευρώ στους Μεταβυζαντινούς Ναούς Παλιουρίου, Μεταξάδων, Αλεποχωρίου για αναστήλωση, συντήρηση

Σύμφωνα λοιπόν με δυο αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν αυτές τις ημέρες στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ του υπουργείου Πολιτισμού, υπογράφηκαν δυο συμβάσεις για τις τρεις συγκεκριμένες εκκλησίες από την Δόμνα Τερζοπούλου με την ιδιότητα της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου και δυοι αναδόχους για:

  • Σύμβαση στατικής μελέτης των τριών (3) μεταβυζαντινών εκκλησιών: Αγίου
    Παντελεήμονα/ΑγίαςΠαρασκευής οικισμού Παλιουρίου, Αγίου Αθανασίου οικισμού Μεταξάδων, και Αγίου Αθανασίου οικισμού Αλεποχωρίου.
  • Σύμβαση τοπογραφικής μελέτης μέσω τρισδιάστατης σάρωσης και φωτογραμμετρικών μεθόδων των τριών (3) μεταβυζαντινών εκκλησιών

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Στατική μελέτη μεταβυζαντινών ναών

Σύμβαση τοπογραφικής μελέτης

Ο χρόνος παράδοσης των δύο μελετών είναι 20 ημέρες και τα ποσά που θα δοθούν στους αναδόχους είναι 14.756 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) και 14.880 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ).

Σίγουρα είναι μια αρχή, η συγκεκριμένη εξέλιξη, προκειμένου οι τρεις αυτοί σημαντικής αξίας μεταβυζαντινοί ναοί να αποκατασταθούν, να αναδειχθούν και να μπορούν να τους επισκέπτεται κόσμος.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*