Διδυμότειχο: Επίδοση πιστοποιήσεων σε κληρικούς και λαϊκά στελέχη, από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό

Επίδοση από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό των πιστοποιήσεων σε κληρικούς και λαϊκά στελέχη της υπ΄ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Με την παρουσία του Αναπληρωτή Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία τα Επιμορφωτικά Προγράμματα  «Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης», «Κοινωνικο-προνοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη σε προβλήματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας» και «Κοινωνικο-προνοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα του γάμου και της οικογένειας», τα οποία υλοποιήθηκαν την περίοδο 2020-2021 σε συνεργασία του Ι.Π.Ε. με την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 14ης Νοεμβρίου ε.έ. στην αίθουσα Τελετών του Επισκοπείου Ορεστιάδος. Πιστοποιήσεις έλαβαν 67 πρόσωπα, κληρικοί και λαϊκοί που συμμετείχαν στα παραπάνω Προγράμματα.

Το πρωΐ της επομένης, 15ης Νοεμβρίου ε.έ, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, στην αίθουσα Τελετών του Επισκοπείου Ορεστιάδος εγένετο η έναρξη  Επιμορφωτικού Πρόγραμματος για κληρικούς, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος για πολλοστή φορά  εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου, συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο για τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς του μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν επί ποιμαντικών θεμάτων της ενοριακής ζωής και ευχαρίστησε τον Συντονιστή του Προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. Κύριλλο Κολτσίδη για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά στην οργάνωση του Προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου. Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του Προγράμματος «Λατρεία και πολιτισμός στην σύγχρονη ζωή της Εκκλησίας», που απευθύνεται σε κληρικούς, και ειδικότερα αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία θεολογίας της λατρείας. Το Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 56 διδακτικές ώρες με 14 εκπαιδευτικές συναντήσεις.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε η έναρξη και δευτέρου Επιμορφωτικού Προγράμματος με τίτλο «Σύγχρονα προβλήματα και ζητήματα αιχμής υπό την οπτική των Πατέρων της Εκκλησίας», το οποίο απευθύνεται σε κληρικούς, κατηχητές και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας.

Στην εναρκτήρια συνεδρία, μετά τον χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και την παρουσίαση του περιεχομένου και των βασικών στόχων του Προγράμματος από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ο Επίκουρος Καθηγητής της Χριστιανικής Παιδαγωγικής στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Ευάγγελος Πεπές, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Ι.Π.Ε. και στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα· «Επικαιρότητα της θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας». Το Πρόγραμμα αυτό είναι 49 διδακτικών ωρών και θα ολοκληρωθεί σε 12 συναντήσεις.