Χάδια στην Τουρκία, Υπερδομές σε Ελλάδα, κυρώσεις στην Λευκορωσία – Όμοιες κρίσεις, διαφορετική στάση η Ε.Ε

Χάδια στην Τουρκία, Υπερδομές σε Ελλάδα, κυρώσεις στην Λευκορωσία – Όμοιες κρίσεις, διαφορετική στάση η Ε.Ε

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, γεγονότα που θυμίζουν τον Μάριο του 2020 στον Έβρο, με την “εργαλειοποίηση” αυτή την φορά προσφύγων και λαθρομεταναστών απ’ τους Λευκορώσους σε ρόλο Τούρκων, η εξαιρετικά αγωνιστική Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, κάνουν μερικές σημαντικές επισημάνσεις. 

Με κυριότερη, την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση και στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δυο κρίσεις. Γιατί τώρα επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ το 2020 για τον Έβρο και την Ελλάδα γενικότερα, είχαμε… χάδια στην Τουρκία.

“Παρά την κρίση του Έβρου και την καταφανή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού το «γιατροσόφι» που προτάθηκε από την ΕΕ και το ακολούθησε πρόθυμα η ελληνική κυβέρνηση με τον κ. Μηταράκη σε εκτελεστικό ρόλο ήταν να δοθούν εκατοντάδες εκατομμύρια για δημιουργία νέων Υπερδομών στα σύνορα της Ελλάδας.  Σε ότι αφορά στη φύλαξη των συνόρων ακόμη και τα αρχικά ψίχουλα που δόθηκαν, κόπηκαν με διάφορες προφάσεις. Για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, ούτε λέξη!

Αντιθέτως στην κρίση της Λευκορωσίας, καρμπόν αυτής του Έβρου, επιλέχθηκε άλλου είδους «γιατροσόφι»: κυρώσεις κατά οικονομικών οντοτήτων ή φυσικών προσώπων που οργανώνουν ή συμβάλλουν σε δραστηριότητες του καθεστώτος Λουκασένκο που διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρακτικά κυρώσεις κατά της αεροπορικής BELAVIA και πιθανώς κατά κάποιων προσώπων. Αυτά αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15/11.
Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία θέτουν εκ νέου θέμα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης συνοριακών φραχτών και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο από κοινού με την Πολωνία να ζητήσουν συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με βάση το άρθρο 4 ( αναφέρεται σε απειλή εδαφικής ακεραιότητας, ή πολιτικής ανεξαρτησίας ή της ασφάλειά του κάθε κράτους μέλους).
Ο αντίστοιχος πολωνός, Εσθονός, Λιθουανός ή Λετονός “Μηταράκης” ζητάει προστασία των συνόρων. Ο πραγματικός Μηταράκης βγήκε στη γύρα για να πείσει του νησιώτες ότι μοναδική λύση είναι οι Υπερδομές. Έσπευσε να υπογράψει 10ετή μεταναστευτικά μνημόνια δέσμευσης με κατασκευής Υπερδομής στη Λέσβο, οδηγό και για τα υπόλοιπα νησιά. Δέχθηκε γερμανικά οικιστικά project για μετανάστες. Και βέβαια εκεί δεν έστειλαν τα ΜΑΤ εναντίον των υπηκόων τους όπως έγινε σε Χίο και Λέσβο.
Χρηματοδότηση για φύλαξη συνόρων και κυρώσεις εναντίον αυτών που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό ζήτησαν οι αντίστοιχοι βόρειοευρωπαίοι “Μηταράκηδες” και το πέτυχαν.
Στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία στέλνει “καραβιές” και βάρκες με μετανάστες, ο κ. Μηταράκης πηγαίνει για τσάι με τον κ. Soylu και ποστάρει για εποικοδομητικές συζητήσεις με την Τουρκία! Αντί ακυρώσεως του ταξιδιού, μιλάει για ενεργή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, όταν αυτή ούτε έχει λειτουργήσει και αφορά επιστροφή μόνο Σύριων που πλέον είναι η μειοψηφία των εισερχομένων. Αντί να καταγγείλει την Τουρκία όπως οι βορειοευρωπαίοι την Λευκορωσία, βρέθηκε τελικά να του ζητάει ο τούρκος υπουργός Soylu να μην προβαίνει σε φύλαξη των συνόρων της η Ελλάδα! Αντιλαμβανόμαστε άραγε τι μηνύματα περνάνε προς τα έξω;
Turkish Airlines , ΜΚΟ και τουρκική ακτοφυλακή
* Κατόπιν πιέσεων και με τον φόβο των ευρωπαϊκών κυρώσεων οι Τουρκικές Αερογραμμές (Turkish Airlines) δεν θα δέχονται πλέον υπηκόους Συρίας, Ιράκ και Υεμένης στις πτήσεις της προς το Μινσκ εκτός από κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων. Ουσιαστικά παραδέχτηκαν την συμμετοχή τους στην διακίνηση μεταναστών προς την Λευκορωσία.
Αντίθετα το εδώ πολιτικό σύστημα, αν και είναι γνωστός χρόνια τώρα ο ρόλος της Turkish Airlines , ουδέποτε ζήτησε να επιβληθούν ανάλογες κυρώσεις.
* Η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ από τον Μάρτιο του 2017 το είχε επισημάνει μέσα από την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, από όπου και το απόσπασμα :
« Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι έχει γίνει μεγάλη εθνολογική διαφοροποίηση από τις αφίξεις προς τα Ελληνικά νησιά. Οι μεταναστευτικές ροές όχι μόνο δεν προέρχονται πια από εμπόλεμες χώρες, αλλά από όλη σχεδόν την υφήλιο. Χώρες της Αφρικής, της Ασίας ακόμα και από την Κεντρική και Λατινική Αμερική! Πως όμως γίνεται αυτό; Η άφιξή τους γίνεται αεροπορικώς προς την Τουρκία, (στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς προϋπόθεση Visa), χρησιμοποιώντας το τεράστιο δίκτυο σύνδεσης με τον υπόλοιπο κόσμο της Turkish Airlines , και ακολουθεί η μετάβαση στα Ελληνικά νησιά.»
Δηλαδή ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα που αντιλαμβάνονται μέχρι και οι απλοί πολίτες, το πολιτικό σύστημα κωφεύει επιδεικτικά να τα αναδείξει, παρουσιάζοντας εικόνα χώρας χωρίς πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων της.
* Νορβηγική ΜΚΟ (Aegean Boat) που κατοικοεδρεύει στα τουρκικά παράλια και εμπλέκεται στη διακίνηση μεταναστών σύμφωνα με τις κατηγορίες που αποδίδονται από τις ελληνικές αρχές, συνεχίζει απρόσκοπτα να μας ενημερώνει για τις αφίξεις βαρκών στα ελληνικά παράλια αλλά και να κατηγορεί συνέχεια την Ελλάδα. Πρόσφατο μάλιστα δημοσίευμα αναφέρει για σύγχρονες συσκευές γεωεντοπισμού που αναβρέθηκαν στο καράβι με τους 400 μετανάστες που βρέθηκε ανοικτά της Κρήτης.
* Επανειλημμένα παρουσιάζονται βίντεο με την τουρκική ακτοφυλακή να μεταφέρουν βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά νησιά , σε ρόλο δουλεμπόρου.
Θα απαιτήσει η ελληνική κυβέρνηση την επιβολή κυρώσεων τύπου Λευκορωσίας και για την περίπτωση της Τουρκίας, των προσώπων και των οικονομικών οντοτήτων που τροφοδοτούν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την ΕΕ ;
Ανάλογη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ζητάει και η Λευκορωσία!
Την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ως πανάκεια, αναφέρει συνεχώς η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Μηταράκης, αποκρύπτοντας την ουσία της συμφωνίας: Αντί φύλαξης συνόρων, παραδίδονται τα κλειδιά για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Τουρκία δίνοντάς της επιπλέον και οικονομικές παροχές.
Το πόσο λανθασμένη πολιτική στόχευση είναι αυτή, αποδεικνύεται και από την πρόταση του Ρώσου Υπ. Εξωτερικών (λειτουργώντας ως μεσάζοντας της Λευκορωσίας) για ανάλογη συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Λευκορωσίας : « Ο ρώσος υπουργός αναφερόταν στη συμφωνία του 2016, βάσει της οποίας η ΕΕ προσέφερε κεφάλαια στην Τουρκία, η οποία υποσχέθηκε με τη σειρά της πως θα δέχεται πίσω μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο και πέρασαν παρανόμως στην Ελλάδα. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τη Λευκορωσία δηλ. την παροχή οικονομικής βοήθειας ώστε να εμποδίζει αυτή τους μετανάστες να περνούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια.»
Βλέποντας η Λευκορωσία ότι η Τουρκία εφάρμοσε τον εκβιασμό “πληρώστε μας για να μην σας στέλνουμε μετανάστες!” γιατί να μην αντιγράψει και αυτή την ίδια συνταγή, πάντα με την βοήθεια του μετρ του είδους Τουρκία; Και βέβαια στην περίπτωση της Τουρκίας και πληρώσαμε και οι ροές συνεχίζονται!
Χάδια και μετρητά στην Τουρκία, Υπερδομές στην Ελλάδα!
Χρειάστηκε η περίπτωση της Λευκορωσίας για να εμφανιστούν όλες οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Ευρωπαϊκού και κυρίως εγχώριου. Με τον ίδιο εγκληματικό τρόπο προωθούνται μετανάστες σε περιοχές που επικρατεί πολικό ψύχος (Λευκορωσία), αλλά και στο θαλάσσιο πέρασμα του Αιγαίου. Η ΕΕ, συνεπικουρουμένη από την εκτός λογικής ελληνική εκπροσώπηση, αντί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έδωσε με τη στάση της έναντι της Τουρκίας το παράδειγμα και σε άλλες χώρες να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό και να ζητούν οικονομικά οφέλη.
Στη βόρεια Ευρώπη οι κυβερνώντες ακολούθησαν την σκληρή γραμμή επιβολής κυρώσεων προς την Λευκορωσία αντί να αποδεχτούν συμφωνίες ομηρίας. Στην Ελλάδα ο κ. Μηταράκης ονειρεύεται Υπερδομές στα σύνορα, πιέζει τους ακρίτες να δεχτούν λύσεις αυτοκτονίας και ταυτόχρονα συνομιλεί “εποικοδομητικά” με την Τουρκία που φορτώνει την Ελλάδα με μεταναστευτικές ροές. Όλα αυτά παρουσιάζονται ως πετυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση και τον ίδιο.
Έλα όμως που οι βόρειες χώρες δεν εφαρμόζουν το αποτυχημένο μοντέλο τύπου “Μηταράκη”. Αντιθέτως μάλιστα. Ζητούν άμεση λήψη ενεργειών και χρηματοδότηση για φύλαξη των συνόρων!
Όσο οι συμφωνίες γίνονται με έπαθλο τα μετρητά, τότε αυτός που τα παίρνει έχει κάθε λόγο να συντηρεί αυτήν την κατάσταση. Τόσο απλό, αλλά μάλλον δύσκολα αντιληπτό για τους κυβερνώντες. Με φόβο, ψηφοθηρική εκμετάλλευση και οικονομικά ανταλλάγματα για μετατροπή της Ελλάδας σε χώρο παρκινγκ μεταναστών δεν λύνεται το μεταναστευτικό κύριοι της κυβέρνησης.
Δείτε τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναρωτηθείτε γιατί εμείς ως χώρα δεν επιδιώξαμε κάτι αντίστοιχο και μείναμε μόνο στις δηλώσεις συμπάθειας κατά την κρίση στον Έβρο;. Ως πότε θα βαφτίζετε την αποτυχία επιτυχία και την υποτέλεια περήφανη πολιτική στάση;
Περήφανη στάση κράτησαν όμως οι ακρίτες. Στον Έβρο και στα νησιά. Δεν σας πίστεψαν , δεν σας άφησαν και ούτε πρόκειται να σας αφήσουν να ολοκληρώσετε το καταστροφικό μοντέλο τύπου “Μηταράκη”. Ευτυχώς!
Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ