Σκόρδα Βύσσας: Καλές οι τιμές πέρυσι, μείωση στρεμμάτων φέτος λόγω υψηλού κόστους παραγωγής

Σκόρδα Βύσσας: Καλές οι τιμές πέρυσι, μείωση στρεμμάτων φέτος λόγω υψηλού κόστους παραγωγής

Λιγότερα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, αναμένεται ότι θα είναι φέτος τα στρέμματα με καλλιέργειες σκόρδου στην περιοχή της Νέας Βύσσας, η φύτευση των οποίων ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η ακριβής εικόνα θα αποτυπωθεί με τις δηλώσεις καλλιέργειας, ωστόσο φαίνεται ότι αρκετοί παραγωγοί φύτεψαν λιγότερα στρέμματα και κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν τελείως, «τόσο εξαιτίας του κόστους παραγωγής, που ειδικά φέτος ανέβηκε πάρα πολύ όσο και εξαιτίας της γήρανσης του αγροτικού κόσμου της περιοχής, που δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε μία τόσο απαιτητική καλλιέργεια», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας αι στην δημοσιογράφο Χρυσούλα Σαμουρίδου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Βύσσας, Τάσος Γιακμογλίδης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ καλή» την περασμένη εμπορική χρονιά, με τιμές που ξεπέρασαν τα 2 ευρώ/κιλό, πρόσθεσε ωστόσο ότι αρκετοί σκορδοπαραγωγοί είχαν ζημιές από βροχοπτώσεις, που επηρέασαν τις ποσότητες της παραγωγής τους.
Σχολιάζοντας, τέλος, τη διαδικασία αναγνώρισης του σκόρδου Βύσσας ως προϊόν ΠΟΠ, η οποία ξεκίνησε από το 2018, ανέφερε πως «δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια θετική εξέλιξη. «Διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ χρονοβόρες αυτές οι διαδικασίες , με φακέλους που εξετάζονται και επανεξετάζονται, με επιτροπές και τεκμηριώσεις», σχολίασε στις δηλώσεις του ο κ. Γιακμογλίδης, υπογραμμίζοντας πως ο συνεταιρισμός επιζητά την αναγνώριση αυτή, «για να αποκτήσει υπεραξία το προϊόν».
Πηγή: ertnews.gr-ΕΡΑ Ορεστιάδας