Διδυμότειχο: Πως “χάθηκε” απ’ τον δήμο, η τεράστια δωρεά του “Ιδρύματος Ευγενίδου” για Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας

Διδυμότειχο: Πως “χάθηκε” απ’ τον δήμο, η τεράστια δωρεά του “Ιδρύματος Ευγενίδου” για Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας

Για τον δήμο Διδυμοτείχου, τον τόπο όπου γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1882 και καταγόταν ο εφοπλιστής και εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης, προορίζονταν αρχικά η τεράστια δωρεά του “Ιδρύματος Ευγενίδου” για δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Τεχνολογίας.

Τελικά αυτή κατέληξε στον δήμο Ορεστιάδας και το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο στις Καστανιές, όπου θα τοποθετηθεί ο ειδικός εξοπλισμός αξίας περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για εκθέματα αφιερωμένα στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανολογία, τα Μαθηματικά, πειραματικές επιδείξεις στη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, και Εργαστήρια προγραμματισμού, ηλεκτρονικής και ρομποτικής. Όλα αυτά μάλιστα είναι ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ, μπορούν δηλαδή οι επισκέπτες να συμμετέχουν και να τα χρησιμοποιούν.

Όπως ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ προχθές το Evros-news.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ο σημερινός Πρόεδρος του συγκεκριμένου κορυφαίου Ιδρύματος της χώρας μας, ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, που επισκέπτεται τον Έβρο και την περιοχή του Διδυμοτείχου, εξέφρασε την επιθυμία σε φίλους και γνωστούς του από την περιοχή, να γίνει ΔΩΡΕΑ του τεχνολογικού εξοπλισμού αξίας περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ που το “Ίδρυμα Ευγενίδου” αντικατέστησε με καινούργιο, στον τόπο καταγωγής του πατέρα του.  Αυτό έγινε το 2020, επί δημοτικής αρχής του Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου δηλαδή.

Ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του “Ιδρύματος Ευγενίδου” που έκανε την τεράστια προσφορά για το Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας 

Προτάθηκε αρχικά το Πρότυπο  Κέντρο Τεχνολογίας να δημιουργηθεί στην γενέτειρα του αείμνηστου Ευγένιου Ευγενίδη, στο Διδυμότειχο. Οι υπεύθυνοι του “Ιδρύματος Ευγενίδου” απευθύνθηκαν στον δήμο Διδυμοτείχου, αλλά και στον Διευθυντή του 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου, το οποίο από τον Ιούνιο του 2018 μετονομάσθηκε σε «Ευγένιος Ευγενίδης». Είχαν άλλωστε τόσο αυτοί αλλά και ο Πρόεδρος κ.Ευγενίδης, την πρόθεση και διάθεση να προχωρήσει η υπόθεση στην “πόλη των κάστρων”.

Η πρόταση που τους έγινε, ήταν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σπουδαίου project δημιουργίας Πρότυπου Κέντρου Τεχνολογίας, μια αίθουσα του συγκεκριμένου ΕΠΑΛ, που έχει έκταση λίγο πάνω από 100 τετραγωνικά. Η απάντηση του Ιδρύματος ήταν ότι απαιτούνται χώροι τουλάχιστον 800 τετραγωνικών και φυσικά να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για την μεταφορά όλου αυτού του εξοπλισμού, ώστε να γίνει αυτός λειτουργικός και οι επισκέπτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα εκθέματα. Δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί τέτοιος χώρος και λύση, αλλά ο χρόνος περνούσε και τίποτα δεν γινόταν.

Επειδή λοιπόν υπήρξε καθυστέρηση, κωλλυσιεργεία και… αδυναμία του δήμου Διδυμοτείχου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο χώρο στην περιοχή του για να προχωρήσει αυτή η πολύ σημαντική δωρεά, από το “Ίδρυμα Ευγενίδου” βλέποντας να κυλάει ο χρόνος, έψαξαν να βρουν κάποια εναλλακτική λύση στον Έβρο. Απευθύνθηκαν λοιπόν στον εκπαιδευτικό Γιάννη Δρασιούδη, τον άνθρωπο ο οποίος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο ως Διευθυντής στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας, να μετονομαστεί αυτό σε “Ευγενίδειο” τον Αύγουστο του 2010. Κατάγεται από το χωριό Ευγενικό Διδυμοτείχου, γνωρίζει τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη και αυτός επισκέφθηκε τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και τον ενημέρωσε για την πρόθεση να γίνει η δωρεά για την δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Τεχνολογίας.

Ο κ.Μαυρίδης δεν άφησε να πάει χαμένη αυτή την μεγάλη ευκαιρία και πρότεινε το κλειστό τα τελευταία χρόνια Δημοτικό Σχολείο Καστανεών, που έχει αυτούς τους μεγάλους χώρους, ενώ προσφέρθηκε να γίνει η ανακαίνιση από τις υπηρεσίες του δήμου, καθώς και οι απαραίτητες υποδομές. Επίσης, να έρθουν σε επαφή, μαζί με το “Ίδρυμα Ευγενίδου” με το υπουργείο Παιδείας στο οποίο ανήκε το κτίριο του σχολείου, για να γίνουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές ενέργειες.   Όταν στον δήμο Διδυμοτείχου αντιλήφθηκαν ότι… χάνουν αυτή την τεράστια δωρεά και την ευκαιρία να δημιουργηθεί στην πόλη που γεννήθηκε και κατάγεται ο ιδρυτής του “Ιδρύματος Ευγενίδου” αυτό το Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους του Ιδρύματος, προτείνοντας κάποιους άλλους χώρους για αξιοποίηση, αλλά ήδη… το πουλάκι είχε πετάξει. Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και η Ορεστιάδα… πρόλαβαν και αυτούς και το Διδυμότειχο και “άρπαξαν”(κυριολεκτικά και μεταφορικά) την ευκαιρία από τα μαλλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ορεστιάδα: Με δωρεά του “Ιδρύματος Ευγενίδου”, γίνεται Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας το Δημοτικό Σχολείο Καστανεών

Έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα, σύμφωνα με πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, στο θέμα της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ περίπου από το “Ίδρυμα Ευγενίδου” και της δημιουργίας Πρότυπου Κέντρου Τεχνολογίας αντί για το Διδυμότειχο, στις Καστανιές Ορεστιάδας. Και κάτι ακόμα.  Το Δημοτικό Σχολείο Καστανεών που επιλέχθηκε τελικά αντί για κάποιο κτίριο στο Διδυμότειχο να φιλοξενήσει το Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας, είναι ένα από τα κτίρια που η ενεργειακή του αναβάθμιση περιλαμβάνεται στην ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ των δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, η οποία υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*