Βασίλης Τσολακίδης: Η εκλογή νέου Προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ, οι συνεργασίες στην κεντροαριστερά και η προοδευτική διακυβέρνηση

Βασίλης Τσολακίδης: Η εκλογή νέου Προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ, οι συνεργασίες στην κεντροαριστερά και η προοδευτική διακυβέρνηση

-Ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), θεωρεί θετική έκπληξη την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου

-Στη συνέντευξη του αναφέρθηκε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, ιδιαίτερα για αγρότες και κτηνοτρόφους, επισημαίνοντας την ανάγκη μέτρων στήριξης τους

Για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και τις επικείμενες εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, μίλησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Έβρου το 2019 Βασίλης Τσολακίδης. 

Γνωρίζοντας όσο ελάχιστοι στην χώρα μας τα ενεργειακά ζητήματα, ο συντοπίτης μας (από το Νεοχώρι Ορεστιάδας) πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ.Τσολακίδης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του thrakinet και τον Σταύρο Παπαδόπουλο . Μάλιστα επεσήμανε ότι θεωρεί θετική έκπληξη την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΙΝ.ΑΛ, αφού πιστεύει ότι ενισχύει τις πολιτικές δυνάμεις που το συνθέτουν προς κεντροαριστερή κατεύθυνση, αλλά και αυξάνει τις πιθανότητες για συνεργασίες προς μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Αρχικά ο κ.Τσολακίδης αναφέρθηκε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και πόσο αυτό επηρεάζει αγρότες και κτηνοτρόφους, με τις ανατιμήσει σε φάρμακα, λιπάσματα και ζωοτροφές:

“Οι τιμές ενέργειας αυξάνονται καθημερινά, τα καύσιμα, το ρεύμα, το φυσικό αέριο,  τα ξύλα  και όλες οι πηγές ενέργειας, δεν υπήρξαν ποτέ τόσο ακριβές όσο σήμερα.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται το τέλος στην έκρηξη αυτού του κόστους. Για την πατρίδα μας που είναι κατά 80% εξαρτημένη από εισαγωγές καυσίμων, πέραν του κόστους, τίθεται και  ζήτημα εθνικής ανεξαρτησίας και εκβιασμών. Συνεπώς οφείλουμε όλοι μας να απαιτήσουμε γρήγορη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, στην απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ακριβά και ρυπογόνα καύσιμα και στην αντικατάστασή τους από τις ανεξάντλητες εντόπιες πηγές ενέργειας, τον ήλιο, τον αέρα, την βιομάζα, την γεωθερμία κλπ.

Ιδιαίτερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι  βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, διότι δεν χρειάζεται απλώς να πληρώνουν τιμές ρεκόρ για ρεύμα και για καύσιμα κίνησης και θέρμανσης.

Οι αγρότες κατακλύζονται από μια τεράστια χιονοστιβάδα κόστους σε όλα τα εφόδια και κάνουν δυσβάστακτο το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και επεξεργασίας σχεδόν όλων των αγαθών και προϊόντων.

Το σπιράλ του κόστους για επενδύσεις, κτίρια και μηχανήματα,  βρίσκεται επίσης σε υψηλό όλων των εποχών.

Και ο χειμώνας ακόμα δεν ξεκίνησε.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης, να μειωθεί- αν όχι – να εξαλειφθεί πλήρως ο υψηλότατος ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων, ο οποίος μαζί  με την κερδοσκοπική μανία, των λίγων μεγάλο-επιχειρηματιών καυσίμων, κάνουν τα ελληνικά καύσιμα τα ακριβότερα στην ΕΕ και την εθνική οικονομία  μη ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά”.

“Παρακολουθούμε με σεβασμό τις εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ”

Για τις εκλογές που θα γίνουν 5 Δεκεμβρίου στο ΚΙΝ.ΑΛ για την εκλογή νέου Προέδρου, ο Βασίλης Τσολακίδης τόνισε:

“Στο Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, την οποία παρακολουθούμε με μεγάλο σεβασμό, καθώς αποτελεί την ύψιστη εσωκομματική δημοκρατική διαδικασία, αλλά και γιατί, ως πολιτικός φορέας εκφράζει ένα τμήμα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.

Συνεπώς παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της διαδικασίας, αλλά και τις ιδεολογικές  αναφορές και ζυμώσεις στο χώρο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της ευρύτερης  Κεντροαριστεράς”

“Υποψηφιότητα-έκπληξη ο Γ.Παπανδρέου”

Θεωρεί μάλιστα πρόσωπο-έκπληξη τον Γιώργο Παπανδρέου στην “μάχη” της εκλογής νέου Προέδρου, αφού όπως λέει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:

“Το πρόσωπο έκπληξη είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.  Ένας έμπειρος πολιτικός, που συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να συμμετέχει ενεργά σε διεθνές επίπεδο, με αναφορά στις  προοδευτικές ιδέες.

Η υποψηφιότητα του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής δημιουργεί νέα δεδομένα και ενισχύει τις πολιτικές δυνάμεις που το συνθέτουν, προς κεντροαριστερή κατεύθυνση. 

Συνεπώς όπως προφανώς και άλλοι συνυποψήφιοι του, ο κ. Παπανδρέου είναι ενταγμένος στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης, γεγονός που τον καθιστά εν δυνάμει συνομιλητή όλων των άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Η προοπτική της συνεργασίας των προοδευτικών και οικολογικών  δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επικυρώθηκε πανηγυρικά, από τότε που ως κυβέρνηση, για πρώτη φορά, τόλμησε και θεσμοθέτησε την απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα, αλλά και επιβεβαιώθηκε και πάλι, με τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, στην πορεία προς το Συνέδριο της Διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία.

Ξέρετε, οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις συνιστούν όλες μαζί διαχρονικά  την πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα.

Για αυτό θεωρώ ότι το 2021 είναι πολύ διαφορετικό από 2010 και δεν υπάρχει πλέον χώρος, για την αναβίωση διαχωριστικών γραμμών, μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, κάτι, που αποβαίνει τελικά όπως συχνά αποδείχθηκε, υπέρ της επικράτησης μειοψηφικών, αλλά πάντα συνενωμένων συντηρητικών δυνάμεων.

Η προοδευτική παράταξη δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, αλλά ούτε και οι δημοκρατικοί πολίτες, που δοκιμάζονται από την σκληρή συντηρητική ατζέντα, της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια μεγάλη, πλατιά. προοδευτική συμμαχία, για την προάσπιση των συμφερόντων, της χώρας και την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

Μια ισχυρή κυβερνητική συμμαχία, που θα ξαναβάλει στο επίκεντρο της πολιτικής της, τον απλό εργαζόμενο άνθρωπο, τα χωριά και τις πόλεις της περιφέρειας, για να πάψει να μαραζώνει η αγροτιά , να αντιστραφεί η πληθυσμιακή αιμορραγία της παραμεθόριου,  όπως ο Νομός Έβρου.

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ