Αλεξανδρούπολη: Παραίτηση του συμβούλου Π.Γεωργιάδη λόγω κομμένων δέντρων ή επειδή βρίσκεται πλέον στο εξωτερικό;

Αλεξανδρούπολη: Παραίτηση του συμβούλου Π.Γεωργιάδη λόγω κομμένων δέντρων ή επειδή βρίσκεται πλέον στο εξωτερικό;

-Ναϊτίδης: Είναι μόνιμος κάτοικος Αλεξανδρούπολης; Γιατί μέχρι τώρα δεν προσκόμισε πιστοποιητικό για να συμμετέχει στις δια ζώσης συνεδριάσεις

-Το καλοκαίρι ο κ.Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να διδάσκει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν της Αρμενίας

Την παραίτησή του από το αξίωμα του Συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης υπέβαλλε χθες προς τον Πρόεδρό Γιάννη Ναϊτίδη, ο εκλεγμένος με την «Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης» Παύλος Γεωργιάδης.

Αφορμή όπως επικαλείται ο ίδιος στην επιστολή του, αποτέλεσε «η καταστροφή ενός από τα τελευταία αλσύλλια της Αλεξανδρούπολης, με την προαποφασισμένη κοπή 250 δέντρων». Ωστόσο αναφέρει και άλλους λόγους που τον οδήγησαν στην «έξοδο» από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ναϊτίδης πάντως, με δήλωση του αφήνει σαφέστατα υπονοούμενα για τους λόγους της παραίτησης του κ.Γεωργιάδη. Όπως αναφέρει, “για δια ζώσης συμμετοχή στις συνεδριάσεις ως γνωστόν, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο και δεν προσκόμισε ακόμη και σήμερα ο κ. Γεωργιάδης, με αποτέλεσμα δυστυχώς αρκετά συμβούλια να γίνονται δια περιφοράς ακόμη. Γιατί άραγε δεν το προσκόμισε, είναι μόνιμος κάτοικος Αλεξανδρούπολης; Γιατί όσο κάναμε με τηλεδιάσκεψη όλα καλά, από εκεί που ήταν. Τώρα που ξεκινούν τα δια ζώσης βρήκε την ωραία ορμή του αλσυλλίου για να δικαιολογήσει την αποχώρηση του”.

Να επισημάνουμε, ότι στις 30 Αυγούστου 2021, ο κ.Γεωργιάδης είχε ανακοινώσει ότι ξεκινάει να διδάσκει στο American University of Armenia στο Γιερεβάν και μέχρι τώρα συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Τοπικής Κοινότητας είτε δια περιφοράς, είτε με τηλεδιάσκεψη. Μάλιστα, όπως έγραφε τότε: “Επιστρέφω στην ακαδημαϊκή ζωή πιο έτοιμος από ποτέ. Η ικανοποίησή μου είναι διπλή, μιας και θα έχω την ευκαιρία συναναστροφής με νέους ανθρώπους από την περιοχή του Καυκάσου και κυρίως της Αρμενίας, μίας χώρας που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει χτυπηθεί όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από τον πόλεμο”.

Η επιστολή παραίτησης

Προς: Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

“Με την παρούσα επιστολή υποβάλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του αιρετού Συμβούλου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Αφορμή για την παραίτηση μου αποτελεί η απόφαση για την κοπή 250 δέντρων από το πανέμορφο αλσύλλιο πλησίον του Νέου Κολυμβητηρίου, ερήμην του Συμβουλίου της Κοινότητας και παρά το γεγονός ότι 280 συμπολίτες μας συνυπογράφουν το σχετικό αίτημα. Η παράθεση νομικίστικων επιχειρημάτων και η δημιουργία του ψευδοδιλήμματος “αθλητικοί χώροι ή πράσινο” επισφραγίζουν την παταγώδη αποτυχία του Δήμου μας να αντιληφθεί τις πλέον στοιχειώδεις αρχές που ορίζουν μία βιώσιμη πόλη στον 21ο αιώνα.

Η αφαίρεση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, η οποία επήλθε με την αλλαγή του αυτοδιοικητικού νόμου μετά την εκλογή μας από την κάλπη στις 26ης Μαΐου 2019, δημιούργησε το έδαφος για την απαξίωση του αιρετού οργάνου. Από την αρχή της θητείας μας, έγινε προφανής η δημιουργία ενός κλίματος αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας, δυσανεξίας στο διάλογο και απαξίωσης της διαφορετικής άποψης. Εδώ και δύο χρόνια, με πρόσχημα την πανδημία, αυτές οι αναχρονιστικές προσεγγίσεις σχετικά με τη διαχείριση της εξουσίας ακύρωσαν στην πράξη το ρόλο, αλλά και την ίδια την έννοια του Συμβουλίου.

Χαρακτηριστικά, η Κοινότητα και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν είναι σε θέση να οργανώσουν στοιχειώδεις διαδικασίες διαλόγου, όπως η διεξαγωγή των Συμβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης. Κρυμμένοι πίσω από την αδυναμία εξασφάλισης της συμμετοχής, τόσο των αιρετών Συμβούλων όσο και των πολιτών, εξακολουθούν να διολισθαίνουν στις “δια περιφοράς” ψηφοφορίες άνευ ουσίας θεμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, ελέγχου ή συναπόφασης.

Με βάση τα παραπάνω, δηλώνω αδυναμία να εκπροσωπήσω ουσιαστικά τους συμπολίτες μου εντός ενός οργάνου που δεν θυμίζει σε τίποτα ούτε Συμβούλιο, ούτε Κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, αφιέρωσα πολύτιμο προσωπικό χρόνο στο συντονισμό ομάδων εργασίας που επεξεργάστηκαν το πρόγραμμα της “Ανεξάρτητης Κοινότητας Φάρος Αλεξανδρούπολης”, τη διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων ενημέρωσης και συμμετοχής πολιτών, αλλά και τη σύνταξη μιας σειράς από θεσμικά αιτήματα και τεκμηριωμένες εισηγήσεις οι οποίες συζητήθηκαν, ψηφίστηκαν και εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Κοινότητας δια ζώσης, όταν αυτό ήταν δυνατό.

Κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινότητας, ούτε μία από αυτές τις αποφάσεις δεν έχει προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης προς συζήτηση, πόσο μάλλον προς υλοποίηση. Αυτές οι προτάσεις αποτυπώνουν το όραμα που μοιράστηκα, τις γνώσεις που προσέφερα και τις συνεργασίες που καλλιέργησα για την Κοινότητα, και αποτελούν πλέον κτήμα των πολιτών της Αλεξανδρούπολης. Θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεση τους σε περίπτωση που μελλοντικά υπάρξει ενδιαφέρον χάραξης πολιτικών και υλοποίησης έργων με γνώμονα το σεβασμό στη διαπολιτισμική ταυτότητα και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας, αλλά και τα δικαιώματα της επόμενης γενιάς, στην πράξη.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 1.460 συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους, την οικογένεια και τους πολύτιμους συνεργάτες μου που συνέβαλαν στην εκλογική επιτυχία της “Ανεξάρτητης Κοινότητας Φάρος Αλεξανδρούπολης”. Ζητώ συγνώμη που δεν κατάφερα να ανταποκριθώ πλήρως στις προσδοκίες τους εντός αυτού του περιβάλλοντος και δεσμεύομαι ότι μέσα από την επιστημονική μου έρευνα, τις διεθνής μου συνεργασίες, την αρθρογραφία και την κοινωνική μου δράση θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το δικαίωμα του τόπου μας στην αειφορία.

Η εμπειρία αυτή μου έμαθε να επιλέγω σοφότερα τις μάχες που αξίζει να δώσω και να αναζητώ γονιμότερα εδάφη για δημιουργία, εξέλιξη και προσφορά.

Εχοντας εξαντλήσει τη δυνατότητα ουσιαστικής συνεισφοράς μου στα κοινά μέσα από το όργανο του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, αφήνω την εκλεγμένη θέση μου με τη σκέψη  ότι “ουδείς αναντικατάστατος”.

Με εκτίμηση,

Παύλος Γεωργιάδης

Ναϊτίδης: Καλή επιτυχία στην επαγγελματική του

καριέρα σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ναϊτίδης από την πλευρά του, αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες που επικαλείται στην επιστολή παραίτησης του ο Παύλος Γεωργιάδης και αφήνει ξεκάθαρες αιχμές ότι το κόψιμο των δέντρων είναι η αφορμή που βρήκε να παραιτηθεί, γιατί δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του ως Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας. Μάλιστα ο κ.Ναϊτίδης αν ο παραιτηθείς είναι μόνιμος κάτοικος Αλεξανδρούπολης, γιατί δεν προσκόμισε ακόμα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για τις δια ζώσης συνεδριάσεις ενώ ως τώρα που διεξάγονταν με τηλεδιάσκεψη δεν είχε εκφράσει πρόθεση παραίτησης και του εύχεται καλή επιτυχία στην επαγγελματική του καριέρα σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, εννοώντας προφανώς την Αρμενία.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Γιάννης Ναϊτίδης:

“Λόγω της δήλωσης παραίτησης του συμβούλου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κ. Παύλου Γεωργιάδη, για την οποία και λυπάμαι πολύ, μεταξύ άλλων επιρρίπτονται ευθύνες για τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου, αισθάνομαι την ανάγκη ώς Πρόεδρος του να απαντήσω και να τοποθετηθώ επ’ αυτού.
-Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε κατά την διάρκεια λειτουργίας του οργάνου κανενός είδους απαξίωση ή έλλειψη διαλόγου, ενώ αντιθέτως υπήρξαν πολλές και διαφορετικές απόψεις και συγκρούσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές συζητήσεις των συμβουλίων, γιατί το δικό μας να είναι εξαίρεση!
Η πανδημία, ναι όντως δυσχέραινε και συνεχίζει τις διαδικασίες διαλόγου , λόγω και δυσκολιών συμμετοχής αρκετών μελών σε τηλεδιάσκεψη. Όταν δόθηκε λοιπόν σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη ΚΥΑ η δυνατότητα για δια ζώσης συμμετοχή, ως γνωστόν, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο και δεν προσκόμισε ακόμη και σήμερα ο κ. Γεωργιάδης, με αποτέλεσμα δυστυχώς αρκετά συμβούλια να γίνονται δια περιφοράς ακόμη.
Γιατί άραγε δεν το προσκόμισε, είναι μόνιμος κάτοικος Αλεξανδρούπολης;
Γιατί όσο κάναμε με τηλεδιάσκεψη όλα καλά, από εκεί που ήταν. Τώρα που ξεκινούν τα δια ζώσης βρήκε την ωραία αφορμή του αλσυλλίου για να δικαιολογήσει την αποχώρηση του και όχι ίσως την διαγραφή του από το συμβούλιο λόγω της εφαρμογής της νομοθεσίας για τους συμβούλους που δεν έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν δια ζώσης σε αυτά.
-Σχετικά με αφορμή όπως αναφέρει, «η καταστροφή ενός από τα τελευταία αλσύλλια της Αλεξανδρούπολης, με την προαποφασισμένη κοπή 250 δέντρων» ποτέ δεν ήρθε ως θέμα για συζήτηση στο συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, ούτε από τον ίδιο ποτέ, ενώ είχε την δυνατότητα, ούτε υπήρχε η νόμιμη διαδικασία για να έρθει, καθώς αποτέλεσε ένα απλό ερώτημα και όχι θέμα προς συζήτηση, ομάδας δημοτών στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος όσον αφορά δε τις αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου , πολλές υλοποιήθηκαν χωρίς να χρειαστεί να προωθηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και για όλες τις υπόλοιπες τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, σύμφωνα με την εγκύκλιο 88 ΑΠ: 59846/21.08.2019 του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την λειτουργία των κοινοτήτων.
Ευχαριστούμε τον κ. Γεωργιάδη για την πολύτιμη συνεισφορά του στις γόνιμες συζητήσεις και αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην επαγγελματική του καριέρα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού όπως ανακοίνωσε μέσα από τα προσωπικά του social.
Εμείς θα συνεχίσουμε από εδώ, από τον τόπο που ζούμε, να αγωνιζόμαστε για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Γιάννης Ναϊτίδης