Στη λίστα των κορυφαίων 2% επιστημόνων του κόσμου, 25 ερευνητές του Δ.Π.Θ

Στη λίστα των κορυφαίων 2% επιστημόνων του κόσμου, 25 ερευνητές του Δ.Π.Θ

Συνολικά 25 ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχουν συμπεριληφθεί σε δύο λίστες κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2021.

Η πρώτη λίστα προσδιορίζει τους κορυφαίους μελετητές στους τομείς της ειδικότητάς τους, των οποίων οι δημοσιεύσεις αναφέρονται συχνότερα από άλλους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Η ανάλυση που εκπονήθηκε από ομάδα ειδικώντουStanfordUniversity υπό τον Καθηγητή JohnIoannidis, διεξήχθη με βάση αριθμό δεικτών με επίκεντρο τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους κατά τη διάρκεια του έτους 2020 και του συνολικού τους έργου, και αφορά σε αξιολόγηση των δεικτών αυτών για πέραν των 8.000.000 επιστημόνων παγκοσμίως, απαριθμεί δε επιστήμονες των οποίων οι δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες έχουν επιταχύνει την πρόοδο στους αντίστοιχους τομείς τους και έχουν επηρεάσει την εξέλιξη της εργασίας άλλων ερευνητών. Τα 22 ονόματα των μελών του Δ.Π.Θ. που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους κατά τη διάρκεια του έτους 2020, είναι:

Η  δεύτερη λίστα, η οποία βασίζεται σε αριθμό δεικτών με επίκεντρο τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου ερευνητών κατά τη διάρκεια του συνολικού τους έργου και αφορά σε αξιολόγηση των δεικτών αυτών για πέραν των 8.000.000 επιστημόνων παγκοσμίως περιλαμβάνει19 ερευνητές του Δ.Π.Θ.:

Συνολικά, και στις δύο λίστες, εμφανίζονται είκοσι πέντε (25) μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ιδρύματος.

Κάνοντας λόγο για το ερευνητικό έργο των μελών του Δ.Π.Θ., ο Πρύτανης Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης ανέφερε ότι «Η αναγνώριση των ερευνητών του Πανεπιστημίου μας στο κορυφαίο 2% της λίστας επιστημόνων στον κόσμο έχει τοποθετήσει τον Πανεπιστήμιο Θράκης στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και μας κάνει πολύ περήφανους. Θέλω να συγχαρώ τους καθηγητές και ερευνητές μας για τη σκληρή δουλειά και τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την επιστήμη.»

Τα σχετικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στο https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3