Παναγιωτόπουλος: Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της

Παναγιωτόπουλος: Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της

Τον τεράστιο γεωστρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού της που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, το λιμάνι στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Atlantic Resolve 2021 με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από τον κ.Παναγιωτόπουλο και τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα μέρος από τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ομιλία του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας αστειότητες όσα ισχυρίζονται οι γείτονες μας ότι προκαλεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία στην Αλεξανδρούπολη. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Αυτά που γίνονται τώρα στην Αλεξανδρούπολη ασφαλώς και δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός. Αυτά που ακούγονται είναι αστειότητες”.

Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε ότι: “Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή της Ελλάδας δεν της αρέσει και να απειλείται από κανέναν. Η Ελλάδα είχε και έχει πάντα την ετοιμότητα και τις δυνατότητες να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποτελεσματικά και αποφασιστικά όποτε και εφόσον αυτό απαιτηθεί”,

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στην ομιλία του: «Η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο, ισχυρό και συνεπή σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η συνεργασία και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε με άλλες χώρες της περιοχής μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας πάνω απ’ όλα. Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα είχε και έχει πάντα την ετοιμότητα και τις δυνατότητες να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποτελεσματικά και αποφασιστικά όποτε και εφόσον αυτό απαιτηθεί. Αυτά που γίνονται τώρα στην Αλεξανδρούπολη ασφαλώς και δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός. Αυτά που ακούγονται είναι αστειότητες…».

Παράλληλα τόνισε ότι στην προαναφερθείσα βάση η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν «αλλά την ίδια στιγμή της Ελλάδας δεν της αρέσει και να απειλείται από κανέναν» και ως εκ τούτου «εντείνουμε τη διπλωματική προσπάθειά μας προς πάσα κατεύθυνση, εντείνουμε το πεδίο της αμυντικής και στρατηγικής  συνεργασίας, τις συνέργειες με φίλες και σύμμαχες χώρες, ενισχύουμε τις συμμαχίες μας παράλληλα όμως κάνουμε και αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε συνολικά την αποτρεπτική ισχύ των Ε.Δ. μας…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργικότητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αποτέλεσμα της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες δίδουν νέες δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Π.Α.Μ.Θ. και της Β. Ελλάδας. «Η Αλεξανδρούπολη λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού της μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης, τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και με την Εγνατία Οδό και τη σχεδιαζόμενη επέκταση στην περιοχή του νατοϊκού αγωγού καυσίμων.

Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν μια νέα δυναμική και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, νέες θέσεις εργασίας και οφέλη για τη χώρα και αυτή η προοπτική είναι πλέον πρόδηλη και ορατή δια γυμνού οφθαλμού… Οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ν’ αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό κόμβο σ’ ένα κάθετο άξονα προς Βορρά για την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, ιδιαίτερα σημαντικό και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μεταξύ άλλων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εμπορικό τμήμα του λιμένα επ’ αφορμή και της παρουσίας πλοίου μεταφοράς σιτηρών, κάτι που όπως είπε σε άλλες εποχές δεν θα ήταν εφικτό λόγω αδυναμίας ταυτόχρονου ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων.

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ εδράζεται σε κοινές αξίες

Παρουσίασε εκτενώς τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ κάνοντας λόγο για δέσμευση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους. «Μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν κατά τρόπο ουσιαστικό στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας. Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς των χωρών και των λαών μας και σε κοινές αξίες.

Η πρόσφατη υπογραφή στην Ουάσιγκτον του πρωτοκόλλου τροποποίησης αυτής της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών των χωρών μας, αναβαθμίζει τη σχέση μας σ’ ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο με γνώμονα αφενός την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και αφετέρου την περιφρούρηση και προστασία αμοιβαίως της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας από ενέργειες οι οποίες απειλούν την ειρήνη».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τη συμβολή του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, «σε όλο αυτό το μεγάλο έργο, τόσο την αναβάθμιση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα όσο και σ’ αυτό που γίνεται εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ενώ εξήρε και τη συμβολή της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του κ. πρέσβη και των συνεργατών του στη νέα υπογραφή της τροποποίησης της ενιαίας αμυντικής συμφωνίας», η οποία όπως είπε είναι κατά κύριο λόγο συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα.

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος «δεδομένου ότι πρόκειται για την τρίτη φορά από τον Ιούλιο του 2020 που συμμετέχουμε σε παρόμοιες εκδηλώσεις και αντίστοιχες ασκήσεις, ένα γεγονός που αναδεικνύει τον ολοένα και αυξανόμενο στρατηγικό χαρακτήρα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης», συμπληρώνοντας ότι σήμερα «αποδεικνύεται στην πράξη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ, ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν δεσμευτεί κι έχουν τη θέληση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά μ’ όλα τα μέσα τις προκλήσεις και απειλές και να διαφυλάξουν την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή σαν πάροχοι ασφάλειας και σταθερότητας. Η ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης μας θωρακίζει τελικά τις δύο χώρες μας έναντι κάθε απειλής και υποστηρίζει ουσιαστικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».