Αυθεντική συνταγή για γνήσια εβρίτικη “βαρβάρα”, από το χωριό Παλιούρι Διδυμοτείχου

Αυθεντική συνταγή για γνήσια εβρίτικη “βαρβάρα”, από το χωριό Παλιούρι Διδυμοτείχου

Εορτή της Αγίας Βαρβάρας σήμερα 4 Δεκεμβρίου και στον Έβρο και όλη την Θράκη, υπάρχει το έθιμο με την παρασκευή της “βαρβάρας”.

Μια τέτοια αυθεντική συνταγή για την φημισμένη εβρίτικη “βαρβάρα”, σας παρουσιάζει στο Evros-news.gr για να την φτιάξετε και να την απολαύσετε με την οικογένεια σας.

Τέτοια μέρα, παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, στο χωριό Παλιούρι Διδυμοτείχου, όπως και σε όλα τα χωριά του Έβρου, παλαιότερα οι γυναίκες ετοίμαζαν και ελπίζουμε να ετοιμάζουν και τώρα, τη βαρβάρα.

Το σιτάρι, που είναι και το βασικό υλικό, πρέπει να είναι σκληρό, στουμπισμένο στο γουδί, ξεφλουδισμένο και πλυμένο.

Φυσικά για να γίνει πιο η νόστιμη βαρβάρα, πρέπει να προστεθεί και σουσάμι στουμπισμένο ή ταχίνι, ζάχαρη, μήλα, σταφίδες ή καρύδια τριμμένα.

Πως φτιάχνουμε την βαρβάρα

ΥΛΙΚΑ
Σιτάρι
Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)

Σταφίδες
Σύκα
Καρύδια (κοπανισμένα)
Ζάχαρη
Κανέλα
Αλεύρι (καβουρδισμένο)
Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη.

Όταν βράσουν τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι.
Διαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι’ αυτό μέσα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη.
Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.
Καλή επιτυχία και… καλή σας όρεξη