Χατζημιχαήλ: “Διασφαλίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, σε απόλυτη συνάρτηση με τα τοπικά”

Χατζημιχαήλ: “Διασφαλίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, σε απόλυτη συνάρτηση με τα τοπικά”

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ, ως “οικοδεσπότης” της χθεσινής ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών, ενημέρωσε αρχικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ στα γραφεία του ΟΛΑ.

Παρουσίασε δηλαδή, τις εξελίξεις εδώ και ημέρες της επιχείρησης AtlanticResolve 2021, που αφορά στην κυκλική εναλλαγή μέσων και υλικού μονάδων αεροπορίας στρατού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τις συνδυασμένες μεταφορές που αυτό εξυπηρετεί. Στη συνέχεια και μετά την ξενάγηση που έγινε στα ελικόπτερα και τα οχήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο κ.Χατζημιχαήλ ξεκίνησε πρώτος τις ομιλίες, για να ακολουθήσουν ο υπουργός κ.Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΓΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ.

Ο Πρόεδρος του ΟΛΑ στην ομιλία του επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι “εμείς οι άνθρωποι του λιμένα Αλεξανδρούπολης, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, σε απόλυτη συνάρτηση με τα τοπικά” και τόνισε:

“Καλωσορίσατε στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Βρισκόμαστε στην περιοχή επιχειρήσεων του νέου εμπορικού τερματικού όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση Atlantic Resolve 2021 που αφορά στην κυκλική εναλλαγή μέσων &υλικού μονάδων αεροπορίας στρατού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ενώ μερικά μέτρα βορειότερα, στην ίδια προβλήτα, βρίσκεται σε εξέλιξη φόρτωση ελληνικού σίτου.

Η παρουσία σας σήμερα εδώ πιστοποιεί & επιβραβεύει την εξαιρετική δουλεία που πραγματοποιείται στον λιμένα και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας & αποτελεσματικότητας πολλών, κυβερνητικών και στρατιωτικών φορέων & οργανισμών των δύο χωρών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω εμβάθυνση της  στρατηγικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και στην επέκταση της, πέραν της  αμυντικής συνεργασίας, σε οικονομικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά και πολιτιστικά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παναγιωτόπουλος: Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της

Για να είμαστε όμως εδώ έχουν προηγηθεί μία σειρά από εξελίξεις και γεγονότα.

Οι ραγδαίες γεωπολιτικές μεταβολές που συνετελέσθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολ. Μεσογείου από το 2016 και έπειτα, καθώς και στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας το 2014, δημιούργησαν νέα δεδομένα & ισορροπίες και ανέδειξαν σταδιακά την Ελλάδα σε περιφερειακό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης κεφαλαιοποιεί ταχύτατα τον γεωστρατηγικό και εμπορικό  χαρακτήρα του λιμένα, υλοποιώντας με συνέπεια και αποτελεσματικότητα πολιτικές καθιέρωσης στρατηγικού βάθους σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη.

Τούτο πραγματοποιείται επιτυχώς τα τελευταία δύο χρόνια με την ενεργοποίηση εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων και τη χρήση των υφιστάμενων εθνικών, οδικών & σιδηροδρομικών υποδομών, που διασφαλίζουν  την ταχεία και ασφαλή πρόσβαση μας στους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου!

Συντελείται ουσιαστικά -με επίκεντρο το λιμάνι- ένας μετασχηματισμός της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό περιφερειακό κόμβο, κρίσιμο και καθοριστικό για την οικονομική, ενεργειακή -και όχι μόνο- ασφάλεια τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.

Τον τελευταίο χρόνο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις υφιστάμενες μοναδικές υποδομές συνδυασμένων μεταφορών του λιμένα και τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας, επιτύχαμε εκπληκτική αποδοτικότητα και εκτίναξη των δραστηριοτήτων μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός -εν μέσω πανδημίας- έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου, καλύπτοντας χαμένο χρόνο δεκαετιών και επιτυγχάνοντας ιστορικά υψηλά στη διακίνηση φορτίων στις οικονομικές του επιδόσεις -ήδη από το πρώτο οκτάμηνο του έτους- αυξάνοντας παράλληλα και ισόρροπα τις εμπορικές και στρατιωτικές του παραμέτρους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζ. Πάιατ: Κεντρικός άξονας της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Η τεχνογνωσία, τέλος,  που αποκτούμε μέσα από τη στενή συνεργασία και την καθημερινή τριβή με τα στελέχη των αμερικανικών militarylogistics, μας έχει εισάγει σε μία νέα κουλτούρα Υποδοχής, Διαχείρισης &Προώθησης φορτίων, γεγονός που διευρύνει τις δυνατότητες του λιμένα και του προσωπικού μας.

Κλείνοντας, οφείλω να επισημάνω την ισχυρή βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του λιμένα στις ευρωπαϊκές αγορές, με σχεδιασμό και υλοποίηση –εμβληματικώνοδικών και σιδηροδρομικών υποδομών (προϋπολογισμού άνω του 1δισ ευρώ) που πρόκειται να καθορίσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της Αλεξανδρούπολης & του νομού Έβρου τις επόμενες δεκαετίες.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι άνθρωποι του λιμένα Αλεξανδρούπολης, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, σε απόλυτη συνάρτηση με τα τοπικά.