Τοψίδης: Απ’ την άγρια κατσάδα Πάιατ για την “επικίνδυνη ανοησία” της Κριμαίας, στην τιμητική πλακέτα

Πως αλλάζουν οι καιροί. Από την άγρια κατσάδα του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Τάκη Τοψίδη το 2018, για την “επικίνδυνη ανοησία” που έκανε το 2016 στην παγκοσμίως αποκλεισμένη και μη αναγνωρισμένη επίσημα Κριμαία, φτάσαμε στην επίδοση τιμητικής πλακέτας.

Συγκεκριμένα, ο κ.Τοψίδης παρέδωσε προχθές Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου τιμητική πλακέτα για την εν συνόλω προσφορά του στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου και της Θράκης, στον Αμερικανό Πρέσβη κ.Πάιατ. Η επίδοση έγινε στο περιθώριο της Ημέρας Διακριμένων Επισκεπτών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αφού όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου από το Επιμελητήριο Έβρου (δεν στάλθηκε ούτε αυτό στο Evros-news.gr), πάγια θέση του Προέδρου, αλλά και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Έβρου, αποτελεί το γεγονός ότι η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, για την οποία ο Τζέφρι Πάιατ έχει εργαστεί σκληρά, συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού προφίλ για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Πριν τρία χρόνια πάντως και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο Τζέφρυ Πάιατ κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη είχε βρεθεί στα γραφεία του Επιμελητηρίου Έβρου, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του στον Τάκη Τοψίδη, για το θέμα της “αδερφοποίησης” με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης, στην προσαρτημένη από τους Ρώσους και μη αναγνωρισμένη από καμμιά χώρα παγκοσμίως Κριμαία. Αφορούσε την συμφωνία που είχε υπογράψει ο κ.Τοψίδης σε ταξίδι που έκανε το 2016 στην Κριμαία, με τον τότε δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη συνοδεία του Κώστα Γκαμπαερίδη, του ανθρώπου των Ρώσων στην περιοχή μας. Ανακοίνωσαν μάλιστα δημόσια την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων τόσο ο ίδιος όσο και το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης, σε μια κίνηση τεράστιας επιπολαιότητας και άγνοιας των βασικών κανόνων διπλωματίας από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: “Κατσάδα” Αμερικανού Πρέσβη σε Τοψίδη: “Απαράδεκτο να είναι το Επιμελητήριο σας αδερφοποιημένο με της Συμφερούπολης”

Ήταν εκείνη η “επικίνδυνη ανοησία” όχι μόνο να βρεθεί σε μια περιοχή που ήταν σε παγκόσμιο εμπάργκο, αλλά να υπογράψει και επίσημη συμφωνία προχωρώντας σε έμμεση αναγνώριση και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Το 2018 λοιπόν, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατσάδιασε άγρια τον κ.Τοψίδη, παρουσία και των μελών του Επιμελητηρίου, λέγοντας του με αυστηρό ύφος:

Θέλω να θέσω ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί. Είναι απαράδεκτο το Επιμελητήριο Έβρου παραμένει αδερφοποιημένο ακόμα με αυτό της Συμφερούπολης, μιας περιοχής όπου υπήρξε εισβολή ξένης χώρας και κατάκτηση της. Κάτι πρέπει να γίνει για το συγκεκριμένο θέμα”. Ο κ.Τοψίδης εμφανώς αμήχανος και… ιδρώνοντας και ξεϊδρώνοντας, παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος εκείνη η ενέργεια και το ταξίδι. “Ήταν σοβαρό λάθος αυτό και θα κοιτάξουμε να το λύσουμε, για να πάψει να υπάρχει αυτή συμφωνία σε ισχύ”, απάντησε για να συμπληρώσει ο Πρέσβης των ΗΠΑ: “Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ”.

Από εκείνο το περιστατικό λοιπόν, φτάσαμε πλέον στην πρόσφατη επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον Τάκη Τοψίδη στον Τζέφρυ Πάιατ. Άλλωστε πλέον ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ως συνεργάτης ξένων εταιρειών που έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση των Αμερικανών στο λιμάνι ή την Αλεξανδρούπολη γενικότερα, ασχολείται επιχειρηματικά με κάποια κομμάτια υπηρεσιών.