Επίσκεψη Δένδια στον φημισμένο Τεκέ των Αλεβιτών στην Ρούσα Έβρου (φωτορεπορτάζ)

Επίσκεψη Δένδια στον φημισμένο Τεκέ των Αλεβιτών στην Ρούσα Έβρου (φωτορεπορτάζ)

Ο Νίκος Δένδιας έγινε σήμερα ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που βρέθηκε κοντά στους Αλεβίτες στην Ρούσα του ορεινού όγκου Σουφλίου και σε μια επίσκεψη μεγάλης συμβολικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας, επισκέφθηκε τον φημισμένο Τεκέ του Σεγίτ Αλή Σουλτάν.

Στο Θρησκευτικό κέντρο των Αλεβιτών στα μουσουλανοχώρια του Έβρου που είναι γνωστό ως ο Τεκές της Ρούσσας, το υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό παρά την βροχή οι κάτοικοι της Ρούσας και των γύρω χωριών, ευχαριστώντας τον που για πρώτη φορά τους επισκέπτεται ένας υπουργός. Όταν μάλιστα ο κ.Δένδιας τους είπε ότι είναι χαρούμενος που βρέθηκε κοντά τους αν και τα… χάλασε η βροχή, αυτοί του απάντησαν: “Είναι μπερεκέτ’ η βροχή που μας έφερες για τις καλλιέργειες μας και σε ευχαριστούμε”.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο υπουργός Εξωτερικών συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης, Συμεών Τέγο, έφτασε στο κτιριακό συγκρότημα του Τεκέ. Αμέσως τον ξενάγησαν στον χώρο προσευχής, στον τάφο του ιδρυτή τού Τεκέ, Σεγίτ Αλή Σουλτάν, και σε άλλους χώρους ενώ του έδειξαν και την αιωνόβια μουριά 600 ετών που βρίσκεται στην αυλή.


Υπόσχεση για συντήρηση του θρησκευτικού μνημείου

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι η ελληνική Πολιτεία θα φροντίσει για τη συντήρηση του θρησκευτικού μνημείου του Τεκέ.
«Με μεγάλο σεβασμό και με την υπόσχεση από την ελληνική Πολιτεία για τη συντήρηση του ιερού αυτού χώρου που διασώθηκε μέσα στους αιώνες», έγραψε ο κ. Δένδιας στο βιβλίο επισκεπτών στον τάφο του Σεγίτ Αλή Σουλτάν.

Ο υπουργός έμεινε πάνω από μία ώρα στον Τεκέ, συνομίλησε με Αλεβίτες, άκουσε αιτήματα τους, φωτογραφήθηκε μαζί τους και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Του έδωσαν χειροποίητη σάλτσα και το γνήσιο μέλι της περιοχής. Μάλιστα οι γυναίκες του χωριού που είχαν προετοιμάσει το γεύμα φωτογραφήθηκαν μαζί του και ο κ.Δένδιας υποσχέθηκε σε όλους ότι θα ξαναεπισκεφθεί την περιοχή τους.

«Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε εδώ πάνω για να μας δείτε», του είπαν.
«Ήταν υποχρέωση μου, είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ», τους απάντησε.


Στη συνέχεια του παρέθεσαν γεύμα, έφαγαν και ήπιαν μαζί του, κουβεντιάζοντας ταυτόχρονα για θέματα που τους απασχολούν.
Στο γεύμα παρακάθισαν ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης και ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Από το 1400 ο Τεκές της Ρούσσας

Ο Τεκές της Ρούσσας ή αλλιώς ο Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν, είναι ένας Αλεβίτικος Τεκές, ένας θρησκευτικός χώρος συνάθροισης Δερβίσηδων του Τάγματος των Μπεκτασήδων.

Ιδρύθηκε το 1400 από τον Δερβίση Σεγίτ Αλή Σουλτάν, βρίσκεται στον Βόρειο Έβρο, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Ρούσσα, μετά το Σουφλί, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, και θεωρείται ένας από τους παλαιότερους διατηρημένους τεκέδες στα Βαλκάνια και ένα από τα δύο σημαντικότερα κέντρα του Μπεκτασισμού παγκοσμίως.

Η χρονολογία ίδρυσης του προκύπτει από επιγραφή που υπάρχει σε ένα από τα κτίρια του.

Στην αυλή του Τεκέ υπάρχει μια αιωνόβια μουριά 600 ετών και στην περιοχή βρίσκονται ο χώρος προσευχής, το ταφικό μνημείο του Σεγίτ Αλή Σουλτάν και το νεκροταφείο με τους τάφους Σείχηδων και Δερβίσηδων.

Το τελευταίο διάστημα βελτιώθηκε και έγινε καινούργιος ο δρόμος που οδηγεί από το Μικρό Δέρειο στον Τεκέ και τα άλλα χωριά από την δημοτική αρχή του Παναγιώτη Καλακίκου και έτσι έγινε πιο εύκολη η πρόσβαση για τους επισκέπτες.
Κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου, Αλεβίτες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί συγκεντρώνονται στον Τεκέ της Ρούσσας και γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο που είναι κοινός τους Άγιος.

Μάλιστα στο χωριό Μεγάλο Δέρειο λειτουργεί και ο πρώτος, εκτός Τεκέ, αναγνωρισμένος Ευκτήριος Οίκος (Τζεμ Εβί), για να προσεύχονται τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Αλεβιτών.

Ο φύλακας του Τεκέ

«Ευχαριστώ πάρα πολύ την Ελληνική Δημοκρατία, τον υπουργό Εξωτερικών, που μας θυμήθηκε και ήρθε σε αυτό το μέρος», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φύλακας του Τεκέ, Ζεκί Τσολάκ, που είναι φύλακας τέταρτης γενιάς από την ίδια οικογένεια.

«Ο χώρος αυτός είναι για τους Αλεβίτες το δεύτερο παγκοσμίως μεγαλύτερο τέμενος. Έρχονται Εδώ Αλεβίτες από όλο τον κόσμο», επισήμανε.

Συνάντηση στο Μικρό Δέρειο με
τον Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνό
 Πριν ανηφορίσει για τα μουσουλμανοχώρια για να βρεθεί στον Τεκέ της Ρούσσας, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση στο Μικρό Δέρειο, στο τελευταίο χριστιανικό χωριό της περιοχής, με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου για λίγα λεπτά. Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος .
Ο κ.Καλακίκος δώρισε στον Υπουργό Εξωτερικών μία μεταξωτή γραβάτα και ένα μεταξωτό φουλάρι για την σύζυγό του, κατασκευασμένα από το φημισμένο μετάξι του Σιυφλίου.  Παράλληλα τον ενημέρωσε για την ανακήρυξη της περιοχής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως “Best Village Tuourism” στην Μαδρίτη.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*