Ν. Δένδιας: Οι τρεις άξονες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Tην γεωστρατηγική σημασία που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΑ Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και αξιωματούχους του Ελληνικού Στρατού και τον Ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο κ.Δένιδας τόνισε τους τρεις άξονες που το τοποθετούν στο επίκεντρο της προσοχής. Ο υπουργός υπογράμμισε τον αμυντικό άξονα που θα μπορούσε να έχει υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις ΗΠΑ καθώς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι οικονομικά και ενεργειακά.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά συνολικά και για τη θρακιώτικη και για την ελληνική κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφτηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και αξιωματούχους του Ελληνικού Στρατού και της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Αλεξανδρούπολη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας, δήλωσε πως «είχαμε από την αρχή, από το 2019, τρεις κατευθυντήριους άξονες»:

  • Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας και νομίζω με τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, με την πιο καθαρή έννοια, το εθνικό συμφέρον.
  • Ο δεύτερος αφορά το οικονομικό το εμπορικό κομμάτι. Το λιμάνι θα εξελιχθεί θα γίνει ένα λιμάνι εισόδου στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και θα παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή στα ο που έρχονται.

  • Το τρίτο είναι το ενεργειακό. Το υγροποιημένο αέριο ο νέος Σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από δω και η διασύνδεση με τον TAP θα οδηγήσει στο να γίνει Αλεξανδρούπολη στο να γίνει η Θράκη νέος ενεργειακός κόμβος. Κι όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μία ακμάζουσα Ευρώπη.