Επίσκεψη Δένδια: Η συνάντηση που δεν προβλήθηκε, η παρουσία στο Φυλάκιο “Πλαγιά” και οι… συμβολικές κινήσεις

-Το πρωί της Παρασκευής είχε συνάντηση στο ξενοδοχείο με τους δημάρχους του Έβρου, η οποία δεν προβλήθηκε, ενώ ιδιαίτερα η επίσκεψη στους Αλεβίτες της Ρούσας ήταν σπουδαία κίνηση

του ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μπορεί να βρέθηκε στον Έβρο Πέμπτη και  Παρασκευή προκειμένου να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης, αλλά η παρουσία του εδώ, οι συναντήσεις και οι επισκέψεις, ήταν πολύ καλά οργανωμένες,  είχαν σημαντικούς… συμβολισμούς και έστειλαν πολλαπλά μηνύματα.

Κι αυτό φάνηκε από το βράδυ της Πέμπτης και το δείπνο που παρέθεσε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, σε έναν χώρο δηλαδή που παρουσιάζει την ιστορία αυτού του τόπου, στους τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης και τους τρεις Τοποτηρητές Μουφτήδες της περιοχής μας. Για πρώτη φορά όλοι μαζί οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι των Χριστιανών και μουσουλμάνων της Θράκης, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, συνέφαγαν και συζήτησαν με τον υπουργό Εξωτερικών. Παρουσιάζοντας πνεύμα ενότητας & αλληλοσεβασμού και κορυφαίο παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης των δύο θρησκειών. Μια πραγματικά έξυπνη έμπνευση και σπουδαία ενέργεια του κ.Δένδια.

Το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο ξενοδοχείο Aster Egnatia όπου διέμενε, με τους δημάρχους του Έβρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς. Παρέστησαν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης,  Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ενώ ο Νίκος Γαλατούμος δεν μπόρεσε να έρθει από την Σαμοθράκη λόγω απαγορευτικού.

Η συνάντηση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε από τις δυο πλευρές, άγνωστο γιατί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και προβλήματα, τα οποία αφορούσαν και την λαθρομετανάστευση.

Ούτε ήταν τυχαία η επιλογή η πρώτη επίσκεψη του κ.Δένδια να γίνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του οποίου τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η μεγάλη γεωποπολιτική σημασία, με την συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών είναι εκ των βασικών συντελεστών αυτής της συνεργασίας, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ διάρκειας 5 χρόνων. Οι δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, για τους 3 σημαντικούς άξονες που καθιστούν το λιμάνι και την περιοχή κόμβο σπουδαίας γεωπολιτικής σημασία, ήταν χαρακτηριστικές.

Επίσης, μετά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης, ο κ.Δένδιας έκανε δυο επισκέψεις και τρεις συναντήσεις, υψηλού συμβολισμού και αξίας, από τις οποίες στάλθηκαν πολλαπλά μηνύματα προς αρκετές κατευθύνσεις. Κι αυτό απέδειξε, πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο υπουργείο Εξωτερικών, οργάνωσαν ως την παραμικρή λεπτομέρεια το πρόγραμμα, τις επισκέψεις και τις συναντήσεις αυτές.

Επισκέφθηκε λοιπόν το Φυλάκιο “Πλαγιές” στα Λαγυνά Σουφλίου και μίλησε με τους οπλίτες και τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού. Παράλληλα ενημερώθηκε από τους Διοικητές του Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και της 12ης Μεραρχίας Υποστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, αντικρίζοντας στον ορίζοντα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Επόμενος σταθμός για τον υπουργό Εξωτερικών, ήταν το χωριό Ρούσα στα μουσουλμανοχώρια, προκειμένου να επισκεφθεί τους Αλεβίτες μουσουλμάνους τη περιοχής και το θρησκευτικό τους κέντρο Τον Τεκέ του Σεγίτ Αλή Σουλτάν, γνωστό και ως ο Τεκέ του Κιζίλ Ντελή ή Τεκές της Ρούσσας ή Μοναστήρι της Ρούσσας. Θεωρείται από τους παλαιότερους διατηρημένους τεκέδες στο χώρο των Βαλκανίων και ένα από τα δύο σημαντικότερα κέντρα του Μπεκτασισμού. Μάλιστα τον επισκέπτονται Αλεβίτες από τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη.

Πριν όμως… ανηφορίσει για τον ορεινό όγκο Σουφλίου και τα μουσουλμανοχώρια, στο Μικρό Δέρειο που είναι το τελευταίο χριστιανικό χωριό, συναντήθηκε και συζήτησε με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνό, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν τους Χριστιανούς της περιοχής. Καθόλου τυχαία επιλογή και αυτή.

Για πρώτη φορά λοιπόν Έλληνας υπουργός και μάλιστα των Εξωτερικών, βρέθηκε και μάλιστα υπό έντονη βροχή, κοντά στους Αλεβίτες της Ρούσας και όλης της περιοχής, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα τους προστατεύει, μαζί με τους λατρευτικούς χώρους και τα μνημεία τους. Ο ενθουσιασμός και η ευχαρίστηση με την οποία τον υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Ρούσας και των γύρω χωριών, επιβράβευσε αυτή την κίνηση να τους επισκεφθεί.

«Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκα στη Ρούσα Έβρου ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα των Αλεβιτών Μουσουλμάνων παγκοσμίως. Με μεγάλο σεβασμό και με την υπόσχεση από την ελληνική Πολιτεία για τη διατήρηση του Ιερού αυτού χώρου που διασώθηκε μέσα στους αιώνες είναι η δέσμευσή μου, στο βιβλίο επισκεπτών, στο Προσκύνημα των Αλεβιτών στη Ρούσα Έβρου».

Γι’ αυτό και όπως επισημάναμε εξ αρχής, η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια  στον Έβρο, οι επισκέψεις, συναντήσεις, δηλώσεις και όλη η άριστη οργάνωση, έστειλαν πολλαπλά, σημαντικά μηνύματα σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις.