Man plugging in charger into an electric car at charge station

Σκέφτεσαι ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Δες εδώ τι πρέπει να ξέρεις!  

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και θα αποτελέσουν την πλειοψηφία των πωλήσεων, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αν σκέφτεσαι και εσύ να αποκτήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο και θέλεις να μάθεις τα πάντα, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα!

Τι είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και που διαφέρουν

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μοιάζουν στην πλειοψηφία των μερών τους με τα κανονικά, θερμικά αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης και διαφέρουν μόνο στο μοτέρ και την πηγή καυσίμου.

Τα ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν τα αντίστοιχα ηλεκτρικά μοτέρ – πολύ μικρότερου μεγέθους απ’ότι τα αντίστοιχα θερμικά μοτέρ – τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω στους άξονες κίνησης.

Επίσης, η μπαταρία που διαθέτουν ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται στο πάτωμα του αυτοκινήτου και συνήθως καταλαμβάνει χώρο από τους μπροστινούς έως τους πίσω τροχούς.

Αυτές είναι οι 2 κύριες διαφορές μεταξύ θερμικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων – τα μοτέρ και η μπαταρία που χρησιμεύει για την αποθήκευση και χρησιμοποίηση της ενέργειας.

Πόση αυτονομία έχει ένα ηλεκτρικό όχημα και πως φορτίζει

Η αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως την μπαταρία που έχει (μέγεθος σε kwh), το βάρος του, το αεροδυναμικό συντελεστή, κ.α.

Ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο καταναλώνει κατά μέσο όρο 15kwhανά 100 χιλιόμετρα σε συνθήκες πόλης.

Με μια μπαταρία της τάξης των 50kwh, θα έχει περίπου 330 χιλιόμετρα αυτονομία αν φτάσει την μπαταρία έως κοντά στο 0%.

Μεγαλύτερα μοντέλα όπως το TeslaModel 3 LongRangeέχουν αυτονομία κοντά στα 500 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη και πάνω από 350 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο.

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με αρκετούς τρόπους, είτε στο σπίτι, είστε στον αυτοκινητόδρομο σε ταξίδι είτε στον προορισμό σας.

Στο σπίτι φορτίζετε είτε σε απλή πρίζα είτε σε wallbox/ενισχυμένη πρίζα μονοφασικού ή τριφασικού ρεύματος.

Οι ταχύτητες ξεκινάνε από 3kwσε απλή πρίζα έως 11kwσε τριφασικό ρεύμα.

Αντίστοιχα, στον αυτοκινητόδρομο υπάρχουν πλέον γρήγοροι φορτιστές συνεχούς ρεύματος (DC) με ταχύτητες στα 50KW.

Το πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, εξαρτάται τον πάροχο που θα επιλέξετε για φόρτιση (στον αυτοκινητόδρομο οι τιμές όλων των παρόχων είναι παρόμοιες, με περίπου 0.60€/kwhκόστος) καθώς κι αν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη χαμηλή νυχτερινή χρέωση για φόρτιση στο σπίτι.

Αν φορτίζετε στο σπίτι σας με νυχτερινό ρεύμα, το κόστος είναι πολύ χαμηλό και τα 100 χιλιόμετρα θα σας κοστίζουν κάτω από 3€.

Ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου δε διαφέρει σημαντικά σε σχέση με την ασφάλεια ενός αντίστοιχου κανονικού, θερμικού, αυτοκινήτου.

Οι ασφαλιστικές αξιολογούν τον κίνδυνο ασφάλισης με βάση τα άλογα και τον τύπο του αυτοκινήτου – έτσι ένα γρήγορο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα έχει πιο αυξημένα ασφάλιστρα σε σχέση με ένα αργό σχετικά, ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης.

Στην ιστοσελίδα του Asfaleies24.grμπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία του οχήματός σας και να λάβετε άμεσα, onlineπροσφορά από 25 και πλέον ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και να ασφαλιστείτε μέσα σε 1 λεπτό!

Τελικά αξίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθαν για να μειωθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων και να έχουμε όσο γίνεται πιο καθαρές πόλεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα οχήματα και ειδικά τα λεωφορεία και τα φορτηγά μολύνουν σε υπερβολικό βαθμό της ατμόσφαιρα της πόλης.

Με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα η εκπομπή ρύπων εξανεμίζεται καθώς ένα ηλεκτρικό όχημα δεν παράγει καθόλου ρύπους κατά τη διάρκεια της χρήσης του.

Από την άλλη, οι φόβοι σχετικά με τη ζωή και την ανακύκλωση των μπαταριών μετά το τέλος της ζωής τους έχουν ήδη καταρριφθεί καθώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες εφαρμογές της βιομηχανίες καθώς και να ανακυκλωθούν για επαναχρησιμοποίηση.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πέρα από μια μοναδική εμπειρία χρήσης στον οδηγό τους, προσφέρουν επίσης σπουδαία βοήθεια στο περιβάλλον που δυστυχώς τόσο το έχουμε ρημάξει τα τελευταία χρόνια.