Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία, οι δυο Θρακιώτες που είχαν συλληφθεί στην Ρόδο – Πόσο καταδικάστηκαν

Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία, οι δυο Θρακιώτες που είχαν συλληφθεί στην Ρόδο – Πόσο καταδικάστηκαν

-Πέντε χρόνια φυλακή ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και 4 χρόνια ο μάγειρας πλοίου

Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι από την Θράκη, που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ρόδο.

Πρόκειται για τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 53χρονο μάγειρα πλοίου, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρία αδικήματα:

– Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

– Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

– Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους


Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του, τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία, κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης Στέλιος Αλεξανδρής και Ηλίας Αναγνωστόπουλος ζήτησαν να αναγνωριστούν στους δυο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ η εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή της ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τον 53χρονο μάγειρα αιτιολογώντας την πρότασή της.

Τελικά το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δυο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε 5 χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και 4 χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα.


Όπως είναι γνωστό, η εξιχνίαση της υπόθεσης είχε γίνει τηνΠαρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου. Οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού.
Οι αστυνομικοί ήθελαν, προτού αποκαλυφθούν, να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, όπως και έγινε, ενώ σχεδόν ταυτόχρονες ήταν οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι φέρονται να τέλεσαν τα αδικήματα που τους καταλογίζονται το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 2020.

Πηγή: Ροδιακή