Σιανκούρης-Ασμανίδης: Στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλα αποφασίσαμε για το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου. Όχι αύξηση δυναμικότητας

Σιανκούρης-Ασμανίδης: Στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλα αποφασίσαμε για το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου. Όχι αύξηση δυναμικότητας

Την ξεκάθαρη αντίθεση τους σε όσα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την αύξηση χωρητικότητας από 700 στις 960 θέσεις στις δυο δομές (ΚΥΤ-ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, εκφράζουν με ανακοίνωση τους ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δυναμικά Μπροστά” Παναγιώτης Σιανκούρης και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ασμανίδης.

Μάλιστα αναφέρονται στις σημαντικές ευθύνες του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος παραποιεί τα γεγονότα και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις και δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών στην Βουλή και δεν εφαρμόζει, όπως οφείλει, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, που ξεκάθαρη τάχθηκε κατά της οποιασδήποτε αύξησης χωρητικότητας σε ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου.

Η ανακοίνωση τους αναφέρει:

“Σχετικά με τη νέα αρνητική εξέλιξη στο ΚΥΤ Φυλακίου θέλουμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2021 αποφάσισε κατά συντριπτική πλειοψηφία και εξέδωσε την με αρ. 1/2021 (ΑΔΑ: ΡΚ7ΑΩΞΒ-ΟΤΛ) απόφασή του που έλεγε τα εξής:

«Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών, ήτοι Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Φυλακίου, με οποιαδήποτε ονομασία και αν παρουσιαστεί αυτή, ήτοι αναβάθμιση, επέκταση, ενίσχυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θεοδωρικάκος, Μηταράκης ανακοίνωσαν δημιουργία δεύτερου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στο Φυλάκιο, αλλά Μαυρίδης, Δημοσχάκης… κοροϊδεύουν τον κόσμο

Ζητούμε μόνο τη βελτίωση των υποδομών των υφιστάμενων δομών, για τις οποίες άλλωστε έχουμε υποβάλει διαχρονικά επανειλημμένα αιτήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που αφορά το Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας, με ημερομηνία δημοσίευσης 29.12.2020, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται αυτή…».

  1. Στις 12 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε η μαχητική συγκέντρωση των συνδημοτών μας, στην οποία διατρανώθηκε η αντίθεσή τους κατά της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου και της αύξησης των προσωρινά φιλοξενουμένων σ’ αυτό.

Η βούληση τόσο των πολιτών όσο και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και είναι ξεκάθαρη. Η εξέλιξη όμως των πραγμάτων που αφορούν το ΚΥΤ Φυλακίου είναι αντίθετη από αυτή που εμείς αποφασίσαμε.

Επειδή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φαλκίδευσε τις αποφάσεις μας και σ’ αυτή την εξέλιξη εμπλέχτηκε και ο κ. Δήμαρχος Ορεστιάδας, ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου 2021 κλήθηκε και συμμετείχε στις συζητήσεις με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πρέπει όλοι οι Σύμβουλοι να απαιτήσουμε άμεσα τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για εξηγήσεις από τον κ. Δήμαρχο και να αποφασίσουμε για την ανατροπή της σχετικής απόφασης.

Αυτό απαιτούν οι πολίτες που μας εξουσιοδότησαν με τις συγκεντρώσεις τους, να μην γίνει καμία επέκταση στο ΚΥΤ Φυλακίου και καμία αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικό ΒΙΝΤΕΟ: Ομιλίες Θεοδωρικάκου-Μηταράκη στη Βουλή: “Το Φυλάκιο από 700 αυξάνεται σε 960 άτομα”

Ο κ. Δήμαρχος, όμως, με την στάση του να αποφασίζει μόνος του, χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον χειρισμό ενός τόσο σοβαρού θέματος, χωρίς να ενημερώνει κανένα δημιουργεί ερωτηματικά και εν τέλει παράβαση των αρμοδιοτήτων του που είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι των δικών του αποφάσεων. Κανείς δεν τον εξουσιοδότησε για τέτοιες ενέργειες. Δεν μπορεί ούτε να διαστρεβλώνει, ούτε να παρερμηνεύει αποφάσεις όπως την υπ’ αριθμόν 1/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι απόφαση κατά της επέκτασης και όχι εξουσιοδότηση, όπως λανθασμένα την εκλαμβάνει.

Ορεστιάδα 21 Δεκεμβρίου 2021

Από τη Δημοτική Παράταξη

Δυναμικά Μπροστά

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Π. Σιανκούρης,

Κ. Ασμανίδης