Σουφλί: Ανάπτυξη της σηροτροφίας και μελισσοκομικό πάρκο κυριάρχησαν στη συνάντηση Δημάρχου με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σουφλί: Ανάπτυξη της σηροτροφίας και μελισσοκομικό πάρκο κυριάρχησαν στη συνάντηση Δημάρχου με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σπήλιο Λιβανό, επισκέφθηκε στο γραφείο του την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ.Παναγιώτης Καλακίκος.

Στη συνάντηση και την διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχανεπίσης η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ.Χριστιάνα Καλογήρου και η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», κ. Ξένια Καλδάρα.

Αρχικά, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ.Καλακίκος ευχαρίστησε τον Υπουργό κ.Λιβανό, για την προσωπική του απόφαση να συνεχιστεί η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους σηροτρόφους του Δήμου Σουφλίου, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τη  στήριξη και την ανάπτυξη της σηροτροφίας στην περιοχή της «πόλης του μεταξιού», προκειμένου να ασχοληθούν με αυτή περισσότεροι κάτοικοι, ενώ τέθηκε και μια σειρά ζητημάτων και προβλημάτων, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Εξετάστηκε ακόμη, το θέμα της ίδρυσης και της λειτουργίας Μελισσοκομικού Πάρκου, όπως είχε προταθεί με συγκεκριμένο σχέδιο και μελέτη από τον  Δήμο Σουφλίου. Με στόχο να καταστεί περισσότερο οργανωμένη, μεθοδική και αποδοτική η ήδη  σημαντική παρουσία και δραστηριοποίηση των μελισσοκόμων της περιοχής. Η Γενική Γραμματέας κ.Καλογήρου που χειρίζεται το θέμα, ανέλυσε τις σκέψεις και τον προγραμματισμό του υπουργείου για αυτό.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα της στήριξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Σουφλίου, μετά από την ανάδειξη του ως «Best Tourism Village» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Ο Δήμαρχος κ.Παναγώτης Καλακίκος πρότεινε την δημιουργία ενός «Δικτύου Πόλεων μεταξιού», το οποίο θα ξεκινάει από την Κίνα και θα φτάνει ως την Ευρώπη, στα χνάρια του «δρόμου του μεταξιού», με το Σουφλί να έχει κομβικό ρόλο και στόχο φυσικά την προσέλκυση σημαντικού αριθμού επισκεπτών και τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Δήμαρχος Σουφλίου ενημέρωσε ακόμα τον Υπουργό κ.Λιβανό, για την ίδρυση του πρώτου και μοναδικού στην Ελλάδα ΔΙΕΚ Σηροτροφίας-Μελισσοκομίας και ζήτησε την στήριξη του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για ίδρυση και άλλων Σχολών πρωτογενούς τομέα στο Σουφλί. Όπως άλλωστε του επεσήμανε, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, σε τομείς που αφορούν συνολικά τον πρωτογενή τομέα, ώστε αυτός να αναπτυχθεί και να συμβάλλει στην παραμονή των νέων ανθρώπων στην περιοχή.

Επίσης, εξετάστηκε με την Πρόεδρο κ.Καλδάρα που συμμετείχε στην συνάντηση, η δράση του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» σχετικά με την μουριά, το δέντρο που είναι απαραίτητο για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την παραγωγή του μεταξιού. Ως προς αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι συμφωνήθηκαν κάποιες ενέργειες που θα προβάλλουν ακόμα περισσότερο την πρωτοβουλία , προσελκύοντας όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν λεπτομέρειες για την μουριά και το μετάξι.

Τέλος, ο κ.Καλακίκος με την ιδιότητα του Προέδρου της «Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε», ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό για όσα συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ.Παπαγιαννίδη, σχετικά με την επιπλέον στήριξη για το Πρόγραμμα Αλιείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον ενημέρωσε για την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ζήτησε την στήριξη του για επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να εγκριθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις συνολικά 92 αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*