Κορονοϊός:  Έρχονται ανατροπές στη διασκέδαση – Οι ειδικοί συνεδριάζουν σήμερα για τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Έρχονται ανατροπές στη διασκέδαση – Οι ειδικοί συνεδριάζουν σήμερα για τα νέα μέτρα

Αλλαγές στη διασκέδαση και την εστίαση με ζωντανή μουσική αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα και στο τραπέζι υπάρχουν σενάρια από την επιβολή ωραρίου λειτουργίας μέχρι και το ολιγοήμερο κλείσιμο.

Αβέβαιο είναι ακόμα αν τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή πριν ή μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά σήμερα Δευτέρα και μετά το «μίνι» διάλειμμα των Χριστουγέννων, οι ειδικοί της επιτροπής θα καθίσουν στο τραπέζι και θα σχεδιάζουν τα νέα μέτρα, που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση, με το «βλέμμα» στραμμένο στη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, να αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της διασποράς του ιού και να προτείνει επιπλέον περιορισμούς, εάν το κρίνει αναγκαίο.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν στη διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια και τα οποία, ωστόσο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρόκειται, στην ουσία, για ένα είδος λοκντάουν. Και αυτό, καθώς, σύμφωνα με τα υπό εξέταση σενάρια, τα κέντρα διασκέδασης θα κλείνουν είτε στις 23:00 είτε τα μεσάνυχτα, ενώ σε αυτά θα βρίσκονται μόνο καθήμενοι. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν και στην εστίαση με ζωντανή μουσική, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο τα νυχτερινά κέντρα να κλείσουν εντελώς, για λίγες ημέρες.
Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα, ενώ «κλειδωμένη» θεωρείται και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας.

Αναφορικά με τα γήπεδα, εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή η καθολική απαγόρευση φιλάθλων.

Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι ειδικοί να συζητήσουν και την αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, ήτοι την τροποποίηση του 50%+1.
Άγνωστο παραμένει εάν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν άμεσα ή μετά τις 3 Ιανουαρίου, προκειμένου τα κέντρα διασκέδασης να λειτουργήσουν και την Πρωτοχρονιά με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες αναμένουν «εκτόξευση» κρουσμάτων μετά τις γιορτές. Αυτή την Τρίτη, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, αναμένεται να έχουμε 9.000 κρούσματα. «Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα» δήλωσε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε την εκτίμηση πως οδεύουμε σε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, που θα κυμαίνεται στα 10.000 με 12.000.

Πηγή: protothema.gr