Υπογράφηκε η σύμβαση, ξεκινάει η κατασκευή δεύτερου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ με αύξηση για 240 άτομα, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

-Η σύμβαση προβλέπει την ολοκλήρωση των έργων και στο Φυλάκιο σε 8 μήνες από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε το έργο

-Αυξάνεται η χωρητικότητα του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου κατά 240 άτομα, με την κατασκευή του δεύτερου στο νέο χώρο των 33,7 στρεμμάτων

Η αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση σε χώρους του ΚΥΤ Φυλακίου και την αύξηση σε χωρητικότητα του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ κατά 240 επιπλέον θέσεις, με την κατασκευή ουσιαστικά ενός δεύτερου Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ), ξεκίνησε και τυπικά.

Πριν από 10 ημέρες και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογράφηκε από τον Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη, η σύμβαση έργου με την ανάδοχο εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία. Αυτή θα αναλάβει την κατασκευή -με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών σε Χίο, Λέσβο, καθώς και την αναβάθμιση των ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου Έβρου, που αφορά και την περιοχή μας.

Η υπογραφή της σύμβασης του έργου με τίτλο “Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και αναβάθμιση υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου”, έγινε παρουσία του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη και με συμμετοχή ευρωπαίων αξιωματούχων, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ανάδοχος του έργου είναι όπως επισημάναμε η εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία και αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου θα έχει διάρκεια 8 μήνες.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 176 εκατ. (142 εκατ. αξία χωρίς ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και από το Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020.

Ξεκάθαρη αναφορά στην κατασκευή νέου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ

επιπλέον δυναμικότητας 240 ατόμων, στο νέο χώρο 33,7 στρ. 

Όσον αφορά το Φυλάκιο Ορεστιάδας, η σύμβαση προβλέπει τα εξής:

  1. Το υπάρχον ΚΥΤ Φυλακίου χωροθετείται στην Κοινότητα Φυλακίου, Δημοτικής Ενότητας Κυπρίνου στο Δ. Ορεστιάδας, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων. Η υφιστάμενη εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση.
  2. Η αναβάθμιση αφορά σε έκταση επιφάνειας 33.718 m2 η οποία γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ. Θα περιβληθεί από περιμετρική οδό πλάτους 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με περίφραξη.
  3. Η επέκταση της Δομής αφορά χώρους δυναμικότητας 240 ατόμων σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) και 20 ατόμων σε χώρους καραντίνας.
  4. Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 6.400 m2 περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται και επτά (7) μεταλλικά στέγαστρα των 300 m2 έκαστο και τρία (3) γήπεδα. Θα υπάρχουν επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και περιμετρικούς δρόμους”.

Τι αναφέρεται λοιπόν στην σύμβαση που υπέγραψαν με… πανηγυρικό τόνο ο κ.Μηταράκης και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του κ.Γεωργιάδης; Ότι θα γίνει ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΑΣ κατά 240 άτομα και θα κατασκευαστεί ένα 2ο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στα 33,7 στρέμματα που έχουν νοικιαστεί και είναι απέναντι από τις δυο υπάρχουσες δομές. Αυτό θα γίνει έκταση 6,4 στρεμμάτων. 

Επίσης, αναφέρεται καθαρά πως σήμερα το ΚΥΤ υπολογίζεται για χωρητικότητα 330 ατόμων και το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ για 370 που είχε πριν το 2020, γιατί πλέον με βάση τα έργα που έγιναν και την προσαρμογή σε όσα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοξενεί μόνο 240. Πάντως, αυτό που δήλωσε μέσα στην Βουλή ο Νότης Μηταράκης, ότι από χωρητικότητα 700 άτομα και στις δυο δομές πάμε στα 960 με επέκταση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, αναφέρεται ξεκάθαρα και στην σύμβαση που υπογράφηκε 17 Δεκεμβρίου με την ανάδοχο εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΥΕ ΑΚΟΜΑ: Δημοσχάκης: Θα γίνει καινούργιο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ και αύξηση στα 960 άτομα, αλλά… δεν θα χρησιμοποιηθούν!!!

Άρα, επιβεβαιώνεται για ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ, ότι ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και ο βουλευτής της Ν.Δ Τάσος Δημοσχάκης που μιλούν για… δικαίωση του κόσμου, ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ. Γιατί όλους τους προηγούμενους μήνες, όσοι αντιδρούσαν μιλούσαν ξεκάθαρα για ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. 

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι… πούλησαν τον αγώνα και τις διαμαρτυρίες των Εβριτών συνολικά, αφού όχι μόνο αποδέχθηκαν την ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με κατασκευή 2ου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, αλλά προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο, με την συγκάλυψη και στήριξη όλων των τοπικών ΜΜΕ, ότι αυτός δικαιώθηκε για τον αγώνα που έδωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικά ΒΙΝΤΕΟ: Όταν ο δήμαρχος Β.Μαυρίδης δήλωνε: “Δεν διαπραγματευόμαστε ΚΑΜΙΑ επέκταση ή αύξηση δυναμικότητας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ”

Το συνολικό έργο και σε Λέσβο, Χίο

Η νέα Δομή στη νήσο Λέσβο θα κατασκευαστεί στην τοποθεσία Πλάτη – Βάστρια, Δημοτική ενότητα Λουτροπόλεως Θέρμης, Δήμου Μυτιλήνης και θα περιβληθεί από περιμετρική οδό για κυκλοφορία υπηρεσιακών – πυροσβεστικών οχημάτων πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλήρως περιφραγμένο και με έλεγχο πρόσβασης. Η δομή θα έχει χωρητικότητα: (α) γενικού πληθυσμού 1300 ατόμων, (β) ειδικών ομάδων 1700 ατόμων και (γ) προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης 2000 ατόμων.

Η νέα Δομή θα αναπτυχθεί σε έκταση 240.100 m2 περίπου, τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 41.250 m2 περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται 4 γήπεδα και 4 παιδικές χαρές. Η ανάπτυξη μπορεί να γίνει σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία θα διαμορφωθούν με φυσικά πρανή και σε ορισμένες περιπτώσεις με την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης ανάλογα με τις απαιτήσεις της μελέτης.

Σε κάθε επίπεδο θα υπάρχουν διακριτά επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και ασφαλτοστρωμένο δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων τροφοδοσίας – πεζών πλάτους 6 μέτρων. Στο αντικείμενο του Έργου περιλαμβάνεται και η διάνοιξη των απαραίτητων οδών πρόσβασης από τον δημόσιο δρόμο έως την Δομή, δύο λωρίδων κυκλοφορίας συνολικού πλάτους 8 μέτρων.

Η νέα Δομή στη νήσο Χίο θα χωροθετηθεί στην τοποθεσία Παχύ, Δημοτική ενότητα Ομηρούπολης, του Δήμου Χίου και θα περιβληθεί από περιμετρική οδό για κυκλοφορία υπηρεσιακών – πυροσβεστικών οχημάτων πλάτους 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλήρως περιφραγμένο και με έλεγχο πρόσβασης.

Η δομή θα έχει χωρητικότητα: (α) γενικού πληθυσμού 580 ατόμων, (β) ειδικών ομάδων 650 ατόμων και (γ) προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης 570 ατόμων. Η νέα Δομή θα αναπτυχθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 141.600 m2 περίπου, τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 18.000m2 περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται 3 παιδικές χαρές και 2 γήπεδα. Η ανάπτυξη μπορεί να γίνει σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία θα διαμορφωθούν με φυσικά πρανή και σε ορισμένες περιπτώσεις με την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης ανάλογα με τις απαιτήσεις της μελέτης. Σε κάθε επίπεδο θα υπάρχουν διακριτά επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και ασφαλτοστρωμένο δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων τροφοδοσίας – πεζών πλάτους 6 μέτρων.

Πηγή: michanikos-online.gr