Τέλη κινητής τηλεφωνίας:  Μειώσεις από χθες στις χρεώσεις – Τι αλλάζει στους λογαριασμούς

Τέλη κινητής τηλεφωνίας: Μειώσεις από χθες στις χρεώσεις – Τι αλλάζει στους λογαριασμούς

-Οι νέοι 15 έως 29 ετών απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος, με απόφαση που είχε λάβει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η Πρωτοχρονιά του 2022 έφερε και μειώσεις στους λογαριασμούς των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας με όφελος που υπολογίζεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό προς όλους τους καταναλωτές, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις.

Μάλιστα, περισσότερο κερδισμένοι στα τέλη κινητής τηλεφωνίας είναι οι νέοι από 15 ως 29 ετών που απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος, από σήμερα 1 Ιανουαρίου 2022.

Σε ισχύ τίθεται η διάταξη για μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, η οποία ήταν μία από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το ΦΕΚ, όσο μεγαλύτερος είναι ο λογαριασμός τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος.

Η μείωση που θα δουν οι συνδρομητές στους λογαριασμούς τους

Για παράδειγμα, όσοι έχουν λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας πάνω από 150 ευρώ θα δουν όφελος 10 ευρώ το μήνα, ενώ για λογαριασμούς μέχρι 50 μηνιαίως η μείωση θα φτάνει τα 2 ευρώ το μήνα.

Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του εκάστου έτους εφαρμογής έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό 30ο έτος της ηλικίας τους έως την ημερομηνία αυτή, τότε το τέλος συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας είναι μηδενικό.

Η μείωση του τέλους θα γίνει αυτόματα. Ωστόσο για την κατάργησή του για τους δικαιούχους 15-29 ετών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν μια δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσω κωδικών Taxisnet. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου. Η κατάργηση του τέλους για τους δικαιούχους 15-29 ετών εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.

Σε ό,τι αφορά τον ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα ενώ οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλουν τη δήλωση, καθώς το τέλος μειώνεται αυτόματα.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απαλλαγή των τελών για τους νέους έως 29 ετών και η μείωση των τελών για θα αφαιρούν ένα βάρος από τους πολίτες ύψους 68 εκατ. ευρώ ετησίως

Πηγή: newsit.gr