Δεν θα είναι υποψήφιοι Χατζημιχαήλ, Ρούφος με τη Ν.Δ, αφού δεν παραιτήθηκαν χθες

Δεν θα είναι υποψήφιοι Χατζημιχαήλ, Ρούφος με τη Ν.Δ, αφού δεν παραιτήθηκαν χθες

Δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι βουλευτές Έβρου με τη Ν.Δ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές και αν διεξαχθούν, ο Κώστας Χατζημιχαήλ και ο Βαγγέλης Ρούφος.

Μπορεί να υπάρχει μια θέση… κενή στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος για την περιοχή μας όσον αφορά τους άνδρες υποψήφιους, όμως τόσο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης όσο και ο Διοικητής του Π.Γ.Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, δεν θα την καταλάβουν. Τις άλλες τρεις αναμένεται να τις πάρουν οι νυν βουλευτές Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ενώ για τις δυο γυναικείες θέσεις όλα να είναι ανοιχτά.

Γιατί επισημαίνουμε κάτι τέτοιο και πως το θεωρούμε οριστικό; Μέχρι χθες 7 Ιανουαρίου 2022 υπήρχε το χρονικό περιθώριο για εκείνους που κατέχουν κάποιο αξίωμα στον δημόσιο τομέα να παραιτηθούν βάσει νόμου που προβλέπει πως πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο 18 μήνες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Αφορά Γενικούς Γραμματείς υπουργείων, ειδικούς γραμματείς υπουργείων, Προέδρους  Οργανισμών όπως είναι στον ΟΛΑ ο Κώστας Χατζημιχαήλ, διευθύνοντες συμβούλους Οργανισμών (ο Κώστας Χατζηκωνσταντίνου του ΟΛΑ δεν “παίζει” αφού παλαιότερα δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε… νομαρχιακός σύμβουλος).

Επίσης, Διοικητές όπως ο Βαγγέλης Ρούφος στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, υποδιοικητές και μέλη ανεξάρτητων αρχών. Όλοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι (Άρθρο 56 του Συντάγματος και άρθρο 30 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012) να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους, εάν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εθνικές εκλογές στις περιφέρειες όπου βρίσκεται η έδρα των οργανισμών των οποίων προΐστανται. Διαφορετικά αντιμετωπίζουν κώλυμα εκλογιμότητας.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο μεν Βαγγέλης Ρούφος ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ  το 2015 και ήταν τέταρτος σε ψήφους, πίσω από Δημοσχάκη, Γεροντόπουλο, Δερμεντζόπουλο Αλέκο, ενώ το 2019 δεν έθεσε υποψηφιότητα. Όσον αφορά τον Κώστα Χατζημιχαήλ, ενώ είχε πάρει το “πράσινο φως”  από το κυβερνών κόμμα να ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα, έδειχνε να είχε αποκτήσει… δυναμική και αποδοχή από τον κόσμο, τελευταία στιγμή έμεινε εκτός (μετά το εν ψυχρώ… κόψιμο και του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Άκη Γεροντόπουλου) προκειμένου να μπορέσει να εκλεγεί τελικά ο “εκλεκτός” της οικογένειας Μητσοτάκη, ο Σταύρος Κελέτσης.

Τι ισχύει για Πέτροβιτς, δημάρχους

και περιφερειακούς συμβούλους

Κάποιοι θα σκεφθούν πως και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται ως υποψήφιου να καταλάβει την τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ στον Έβρο, δεν παραιτήθηκε επίσης χθες. Όπως και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι  και δήμαρχοι, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εν δυνάμει υποψήφιοι με τη Ν.Δ. Όμως για τα στελέχη της αυτοδιοίκησης δεν ισχύει ο συγκεκριμένος χρονικός περιορισμός, αφού με διάταξη που… πέρασε το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, θα πρέπει να παραιτηθούν αν θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές. τελευταία ημέρα του προηγούμενου έτους των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τα τελευταία για τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πάνε φυσικά… περίπατο, αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να επισπεύσει τις εθνικές εκλογές, αφού ήδη άρχισε να ακούγεται πολύ έντομα πως αυτές μπορεί να πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο καλοκαίρι. Μόλις λήξει η πανδημία του κορονοϊού, ο τουρισμός φέρνει οικονομική “έκρηξη” και θεωρήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι η ιδανικότερη στιγμή γι’ αυτούς.

Υ.Γ: Τα τρία ονόματα που αναφέραμε, δηλαδή Χατζημιχαήλ, Ρούφος, Πέτροβιτς... κρατήστε τα στο μυαλό σας όσον αφορά τις εξελίξεις για τον δήμο Αλεξανδρούπολης. Αν όχι όλα, κάποια σίγουρα θα τα… βρούμε μπροστά μας το 2023.