Μαυρίδης-Αρχοντίδης: Ηλεκτρονικά και όχι απ’ την Πολεοδομία μας, εκδόθηκε άδεια για το Φυλάκιο

-Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος στις 13/1 ήταν στο Φυλάκιο, αλλά δεν ρώτησαν την Πολεοδομία του δήμου να διαπιστώσει ηλεκτρονικά αν υπήρχε άδεια για τις εργασίες

Την αντίδραση του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Αρχοντή Αρχοντίδη, προκάλεσαν οι καταγγελίες του γνωστού δικηγόρου Πάρη Παπαδάκη, ότι η άδεια για τις εργασίες στο Φυλάκιο Ορεστιάδας εκδόθηκε 14 Ιανουαρίου, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν μια ημέρα νωρίτερα.

Ο κ.Παπαδάκης δημοσίευσε μάλιστα και τα έγραφα της άδειας, όπου αναφέρεται πάνω ο δήμος Ορεστιάδας και η Πολεοδομία του, ενώ επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη άδεια εκδόθηκε για άλλο χωράφι από αυτό που ξεκίνησε τα έργα με χωματουργικές εργασίες ο υπεργολάβος, για την δημιουργία της νέας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Ο κ.Αρχοντίδης έδωσε απάντηση και την κοινοποίησε και ο δήμαρχος κ.Μαυρίδης, αφού το συγκεκριμένο ζήτημα αναδημοσιεύθηκε από το Evros-news.gr και άλλα τοπικά ΜΜΕ, με βάση την ανάρτηση του νομικού Πάρη Παπαδάκη και έγινε αναπαραγωγή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες άδειες μικρής κλίμακας εκδίδονται ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο και στη συνέχεια εγκρίνονται από τις Πολεοδομίες, καμιά ανάμιξη δεν είχε η Πολεοδομία Ορεστιάδας αλλά και η δημοτική αρχή, που δεν γνώριζε την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Τις τοποθετήσεις Μαυρίδη και Αρχοντίδη έσπευσαν να δημοσιεύσουν αμέσως οι ιστοσελίδες της Ορεστιάδας thrakinea.gr και radioevros.gr, ιδιοκτησίας των υπαλλήλων της Δημοτικής Τηλεόρασης Γιάννη Τομαδάκη και Γιάννη Βαβαλικούδη, που δεν είχαν πάντως δημοσιεύσει τις καταγγελίες του κ.Παπαδάκη. Μάλιστα ο δήμαρχος Ορεστιάδας μίλησε και για… συκοφαντική και κατευθυνόμενη δημοσιογραφία που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους δημότες.

Αρχοντίδης: Καμιά εμπλοκή οι υπηρεσίες του
δήμου Ορεστιάδας. Η άδεια εκδόθηκε ηλεκτρονικά
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αρχοντής Αρχοντίδης, έκανε την παρακάτω δήλωση για το συγκεκριμένο ζήτημα:
“Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Ορεστιάδας και μετά από δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και που αφορούν την έκδοση άδειας από την Πολεοδομία Ορεστιάδας για εργασίες στο ΚΥΤ Φυλακίου οφείλω κατηγορηματικά να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση πως:
Οι άδειες μικρής κλίμακας εκδίδονται ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και σε κανένα στάδιο αυτής δεν εμπλέκονται οι υπηρεσίες του Δήμου ή οι πολιτικοί προϊστάμενοι.
Παραθέτω την κείμενη νομοθεσία προς γνώση όλων
ΦΕΚ B 4520/2018
Άρθρο 3
Διαδικασία έκδοσης έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας
1) Οι αιτήσεις για την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα που προβλέπεται στο άρθρο 33 του ν. 4495/2017, με ευθύνη του υποβάλλοντος μηχανικού και η έγκριση εκδίδεται αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών και στοιχείων. (…)
ΝΟΜΟΣ 4495/17
Άρθρο 33
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες
1. Η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του αρθρου 28, καθώς και η διαδικασία υποβολής και γνωμοδότησης των συμβουλίων των άρθρων 7, 12, 13, 20, 22, 24 διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, µέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), η υλοποίηση της οποίας μπορεί να ανατεθεί εν όλω ή εν μέρει σε φορέα που θα καθοριστεί µε απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. (…)
2. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 1, κάθε είδους επικοινωνία ή υποβολή στοιχείων μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών για την έκδοση, ενημέρωση, αναθεώρηση, ανάκληση και ακύρωση πράξεων προέγκρισης και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του άρθρου 29 εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και με τεχνικά μέσα που προσφέρουν ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια σε κάθε πολίτη.
ΝΟΜΟΣ 4495/17
Άρθρο 37
Έκδοση Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας
1. Οι αιτήσεις για την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας υποβάλλονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του υποβάλλοντος μηχανικού και η έγκριση εκδίδεται αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών και στοιχείων.
2. Το έντυπο της έγκρισης με το σχετικό αριθμό δημοσιεύεται αμελλητί στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών.
Ως εκ τούτου φαίνεται ξεκάθαρα πως δυστυχώς για μια ακόμη φορά γίνεται μια αήθης προσπάθεια να στοχοποιήσουν λάθος ανθρώπους, αποπροσανατολίζοντας και παραπληροφορώντας τους κατοίκους της περιοχής.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για την υπεράσπιση του Δήμου μας και των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας μακριά από λαϊκισμούς κ μεθόδους δημαγωγίας που το μόνο που επιδιώκουν είναι τον αποπροσανατολισμο της κοινής γνώμης από τους καθ ύλην αρμόδιους κ υπεύθυνους.
Τέλος να θυμίσω πως πάντα ” Η ΑΛΉΘΕΙΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΟΛΩΝ”.

Να επισημάνουμε εδώ κάποια πράγματα, επειδή το Evros-news.gr είναι ένα από τα τοπικά ΜΜΕ που δημοσίευσε την καταγγελία του δικηγόρου Πάρη Παπαδάκη:

  • Εμείς επισημάναμε το πιο σημαντικό. Ότι δηλαδή οι εργασίες δημιουργίας της νέας δομής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο ξεκίνησαν την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου και η άδεια που εκδόθηκε, ηλεκτρονικά μέσω Τεχνικού Επιμελητηρίου που λένε Μαυρίδης, Αρχοντίδης, εκδόθηκε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου. Φαίνεται άλλωστε ξεκάθαρα η συγκεκριμένη ημερομηνία.

  • Άρα, στις 13/1 που ξεκίνησε ο τοπικός υπεργολάβος της ΤΕΡΝΑ τις εργασίες και μάλιστα σε άλλο χωράφι από αυτό που τελικά εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια την άλλη μέρα, δεν υπήρχε άδεια και ΚΑΚΩΣ άρχισε τα έργα.
  • Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης που βρέθηκε στις 13/1 στο Φυλάκιο, μετά την ένταση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χρήστο Τυρμπάκη, την απόπειρα σύλληψης του και την μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας με πρόβλημα υγείας, ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες για να αποχωρήσει και ο συγκεντρωμένος κόσμος. Ακόμα και αν η άδεια εκδόθηκε ηλεκτρονικά και όχι από την Πολεοδομία Ορεστιάδας, δεν έπρεπε να ρωτήσει αν υπάρχει άδεια για την έναρξη των εργασιών;

  • Δίπλα του εκείνη την ημέρα, ήταν και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αρχοντής Αρχοντίδης. Ούτε αυτός προνόησε να κάνει ένα τηλεφώνημα στην Πολεοδομία και να ρωτήσει αν γνωρίζουν κάτι για την ύπαρξη σχετικής άδειας; Θα μπορούσαν ΑΜΕΣΑ να τον ενημερώσουν μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι υφιστάμενοι του, ότι την Πέμπτη 133/1 δεν υπήρχε άδεια και ΚΑΚΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.
  • Μην ξεχνάμε, ότι μήνες τώρα η μόνιμη επωδός και δήλωση του δημάρχου κ.Μαυρίδη, ήταν ότι περιμένει και αυτός και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ορεστιάδας, όλα τα έγγραφα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μαθαίνει λοιπόν ότι άρχισαν οι εργασίες, υπάρχουν αντιδράσεις και ξεκινώντας για το Φυλάκιο δεν φρόντισε να ενημερωθεί;
  • Αν είχε συμβεί αυτό, θα είχε κάθε δικαίωμα να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ μέσω της Αστυνομίας που ήταν εκεί έντονα παρούσα, να σταματήσουν οι εργασίες και να ην συνεχιστούν από το πρωί της επόμενης ημέρας, αν πρώτα δεν παρουσίαζαν την σχετική πολεοδομική άδεια. Δεν το έκανε ούτε αυτός, ούτε ο Αντιδήμαρχος κ.Αρχοντίδης. Κι ύστερα τους φταίνε τα τοπικά ΜΜΕ και ο Πάρης Παπαδάκης.
  • Φυσικά μεγάλη ευθύνη έχει και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας Χαράλαμπος Ελευθεριάδης και γενικότερα η Αστυνομία που ήταν στο Φυλάκιο και δεν φρόντισαν να ζητήσουν την άδεια από τον υπεργολάβο που ξεκίνησε τις εργασίες. Μόνο για να συλλάβουν τον Πρόεδρο του Φυλακίου πέφτοντας πάνω του ένα σωρό, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του κ.Ελευθεριάδη ήξεραν.

Υ.Γ: Ο κ.Μαυρίδης παρουσίασε, μέσω των δύο ιστοσελίδων που προαναφέραμε οι οποίες ανήκουν σε υπαλλήλους του στην Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας, ότι… ΘΑ καταθέσουν οι νομικοί του δήμου Ορεστιάδας κατόπιν εορτής, αύριο Δευτέρα Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων για να σταματήσουν τα έργα. Μάλιστα επικαλέστηκε για την καθυστέρηση, ότι θέλουν να την προετοιμάσουν και να την “δέσουν” όσο το δυνατόν καλύτερα για να φέρει αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να μην έχουμε καμιά περίπτωση παρόμοια με την εκλογή προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, όπου 3 δικηγόρους πληρώνει ο δήμος και κανένας δεν πρόλαβε τα όσα συνέβησαν, με αποτέλεσμα να ακυρώσει τις εκλογές η Αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης επειδή δεν έγινε μυστική ψηφοφορία που προβλέπει ο νόμος. Έτσι σήμερα επαναλαμβάνεται η διαδικασία.